Η Πανάχα είναι άποψη, το μπουζούκι είναι τέχνη, η Νομική είναι επιστήμη κι ο Σπύρος Στασινόπουλος είναι εδώ

Παρασκευή, Φεβρουάριος 2, 2018 - 7:33μμ
Μία από τις μεγάλες του αγάπες, το μπουζούκι. Οι άλλες είναι η Παναχαϊκή και η επιστήμη του

Δεν συνηθίζεται ένας νέος σήμερα να καταπιάνεται με κάτι τόσο δύσκολο, όπως είναι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, καλή ώρα το μπουζούκι. Οι περισσότεροι προτιμούν να ξοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο τους, π.χ. βλέποντας μπάλα πηγαίνοντας στα γήπεδα. Κάποιοι άλλοι αφοσιώνονται στις σπουδές και στην επιστήμη τους κάποιοι άλλοι τέλος, στην δουλειά τους.
Τι γίνεται όμως όταν κάποιος μπορεί και τα συνδυάζει όλα; Τότε έχουμε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να εμβαθύνουμε στα «τι και πως» ενός νέου της εποχής. Με άποψη, άρα διπλά ενδιαφέρουσα περίπτωση.
Ο λόγος για τον Σπύρο Στασινόπουλο, που στα 28 του χρόνια είναι ένας από τους καλύτερους νέους οργανοπαίκτες, στα έγχορδα, στο μπουζούκι!
Ξεκίνησε να μαθαίνει μπουζούκι 8 ετών, πριν 20 χρόνια δηλαδή, κι όπως είπε «ακόμα μαθαίνω»! Έχει πάρει πτυχίο ειδικού αρμονίας, ενορχήστρωσης οργάνων (κλασικής μουσικής, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα, δυστυχώς, κρατικά πτυχία παραδοσιακών οργάνων).
Εδώ και δέκα χρόνια παίζει μπουζούκι σχεδόν επαγγελματικά. Τον βοήθησε η συνάντησή του με τον Θοδωρή Γεωργόπουλο, έναν πατρινό δάσκαλο του μπουζουκιού, δεξιοτέχνη για να ακριβολογούμε που με την λαική ορχήστρα του «Εν χορδώ» ανοίγει νέους δρόμους σε πολλούς.
Τον Σπύρο Στασινόπουλο μπορείτε να τον δείτε να παίζει (4χορδο πάντα μπουζούκι) στη «Ζαΐρα», ενώ είναι δεκάδες οι εμφανίσεις του και εκτός Πάτρας. Πίτσα Παπαδοπούλου, Φίλιππος Νικολάου, Λένα Αλκαίου, Κώστας Μακεδόνας, Κατερίνα Κούκα, Ακης Δείξιμος, Γιώργος Γεωργόπουλος, Στάθης Αγγελόπουλος, Χρήστος Πάζης και Χρήστος Αντωνιάδης είναι μερικοί από τους τραγουδιστές με τους οποίους έχει συνεργαστεί.
Του αρέσει αυτό που κάνει, του αρέσει που είναι στο «Εν χορδώ», την ορχήστρα με τα 50 μπουζούκια, μερικά μόλις 6-7 χρόνων παιδιά!
«Το επάγγελμα του μουσικού είναι δύσκολο. Μπορεί όμως να σου προσφέρει κάποια επαγγελματική ασφάλεια», είπε και αυτό ακριβώς κάνει. Έχει μία ασφάλεια μέχρις ότου μπορέσει να εξασκήσει το επάγγελμα που θέλει και για το οποίο θυσίασε κάμποσα χρόνια στα θρανία.
Έχει τελειώσει τη Νομική Αθηνών, το τμήμα Πολιτικών Επιστημών και έχει κάνει μεταπτυχιακό στα διεθνή οικονομικά. Θέλει πολύ να ασχοληθεί με την επιστήμη του, ειδικά στην ερευνητική κατεύθυνση, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.
Ο Σπύρος Στασινόπουλος είναι λάτρης του ποδοσφαίρου. Έπαιξε ποδόσφαιρο στον Ρωμανό και στην Αρόη, όπως ο πατέρας του Νίκος Στασινόπουλος, ενώ ο παππούς του Σπύρος Καπογιαννόπουλος ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος στην Αρόη και στέλεχος των διοικήσεων της ΕΠΣΠ.
Όταν, 5 χρόνων, τον πήγε ο πατέρας του να δει την Παναχαϊκή, κόλλησε το μικρόβιο! Πέτυχε να δει, έστω και σε αυτή την ηλικία, την τελευταία «καλή» Παναχαϊκή (μέχρι την επόμενη). Ομάδα Α' Εθνικής, με σπουδαίους παίκτες (Γεωργάτος, Κατσουράνης, Καλά και τόσοι ακόμα). Ο πατέρας του του έχει υμνήσει την ποδοσφαιρική παιδεία του Πάρη Γεωργακόπουλου. Και μακάρι, οι επόμενες γενιές φιλάθλων της Παναχαϊκής να έχουν τα δικά τους ινδάλματα, όπως οι πιο Πάλοι την πεντάδα, μετά τον Πάρη, τον «Γεώ», τον «Κατσούρ»...
Έχει τρέλα με την Παναχαϊκή, όχι επειδή είναι πατρινός, αλλά για άλλους, πιο σοβαρούς λόγους. «Παναχαϊκή είμαι από ..άποψη, Είναι βιωματικό, δεν εξηγείται, δεν μπορεί να είσαι τυχαία Παναχαϊκή ή για άλλον λόγο». Ο ίδιος είναι πιστός της φίλαθλος και αυτό εξηγεί πολλά για την κουλτούρα του.
Εκμυστηρεύτηκε πως χαίρεται να ακούει δύο τραγούδια για το επικό μπουζούκι που έχουν. Το πρώτο είναι «οι φάμπρικες της Γερμανίας» με τον Στέλιο Καζαντζίδη και το άλλο «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή», μία από τις μοναδικές εμπνεύσεις του ιδιοφυούς Σταύρου Ξαρχάκου.
Ο Σπύρος Στασινόπουλος ήταν μικρό παιδί εκείνη τη Δευτέρα, μετά τη Φυλή και τον υποβιβασμό της Παναχαϊκής, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στην Γ' Εθνική. Πήγε στο σχολείο και μόνο αυτός, μαζί με άλλους δύο, ήταν Παναχαϊκή, όλοι οι άλλοι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ. Προφανώς θα δέχτηκε αθλητική, παιδική, καζούρα. Δεν τον ρωτήσαμε λεπτομέρειες: «Ορκίστηκα να το αλλάξω αυτό» είπε, και δεν χρειάστηκε να ρωτήσουμε τίποτε άλλο.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

* Με τους φίλους του σε παιχνίδι της Παναχαϊκής

Υποστήριξη: SilkTech