Η Νεάπολη Πατρών μπορεί να καμαρώνει

Πέμπτη, Οκτώβριος 28, 2021 - 4:14μμ
Πραγματικά υπερηφάνεια

Την Νεάπολη Πατρών μονάχα οι του στενού τοπικού ποδοσφαιρικού κύκλου γνωρίζουν. Τριών χρονώ σωματείο είναι, μόλις το 2019 ιδρύθηκε, όμως με πράξεις σαν αυτές που είδαμε πρν λίγο το απόγευμα (28/10) θα την μάθει το πανελλήνιο. Και πολύ καλά θα κάνει.

Προολίγου λοιπόν, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, οι ποδοσφαιριστές της Νεάπολης είπαν το δικό τους «Όχι» ενάντια σε κάθε μορφής ρατσισμό.

Ήταν περίπου 3.28μ.μ. το μεσημέρι (28/10) στο γήπεδο των Ζαρουχλεΐκων όταν έκαναν την εμφάνισή τους στον αγωνιστικό χώρο οι ποδοσφαιριστές της Νεάπολης και του Ολυμπιακού Πατρών για την μεταξύ τους αναμέτρηση στο πλαίσιο του 64ου Κυπέλλου της ΕΠΣ Αχαΐας (0-2 τελικό αποτέλεσμα).

Με μία διαφορά. Ο αρχηγός της Νεάπολης, ο Δημήτρης Ζαχαράτος δεν φορούσε το κλασικό περιβραχιόνιο, αλλά αυτό με τα χρώματα του ουράνιου τόξου - σήμα κατατεθέν της ΛΟΑΤΚΙ+ (LGBTQI+) κοινότητας.

Αυτό δηλαδή που είχε κάνει στο πρόσφατο Euro-2020 o αρχηγός της Γερμανίας Μάνουελ Νόιερ στα παιχνίδια εναντίον της Γαλλίας και της Πορτογαλίας. Το ίδιο που βλέπουμε μόνο στις αγγλικές ομάδες τον Pride Month.

Ποτέ στην Ελλάδα δεν έγινε κάτι σχετικό, είτε από επαγγελματική ομάδα, είτε από ερασιτεχνική.

Το έκανε πρώτη σε όλη την Ελλάδα η Νεάπολη στέλνοντας το δικό της μήνυμα ενάντια σε κάθε μορφής ρατσισμό και διάκριση.

Η ιδέα στριφογύριζε στο μυαλό εδώ και καιρό, και λίγες μέρες πριν, συζητήθηκε από τους παίκτες μέσα στα αποδυτήρια. Η απόφαση ήταν ομόφωνη από όλα τα παιδιά. Που θέλησαν να στηρίξουν με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια κατά του ρατσισμού, κατά των διακρίσεων. Που θέλησαν να στηρίξουν όλους όσοι έχουν προτιμήσεις στο ίδιο φύλο και παίζουν μπάλα και αισθάνονται πως δεν μπορούν να μιλήσουν.

Γιατί αυτό ακριβώς πρεσβεύει η Νεάπολη, μια «άσημη» νεοϊδρυθείσα ομάδα Γ' Κατηγορίας στα υποβαθμισμένα Ζαρουχλέικα: Είμαστε ενάντια σε κάθε ρατσισμό.
Και το έκαναν πράξη βάζοντας κι αυτοί το δικό τους μικρό λιθαράκι
Ο ΝΟΪΕΡ

Η Γερμανική Ομοσπονδία ασχολήθηκε με την ιστορία αυτή και δεν βρήκε κάτι το επιλήψιμο. "Το περιβραχιόνιο στα χρώματα του ουράνιου τόξου αποτελεί δείγμα πολυμορφίας της ομάδας και κατά συνέπεια αναδεικνύει έναν καλό σκοπό" ανακοίνωσε η DFB στο Twitter. Λίγο πριν μάλιστα παραδέχθηκε ότι οι κανονισμοί επιτρέπουν στους ποδοσφαιριστές να φέρουν το συγκεκριμένο περιβραχιόνιο που έχει διαθέσει η ίδια η UEFA και ότι ο μήνας Ιούνιος ακόμη και για αθλητικές διοργανώσεις υπάγεται σε εκδηλώσεις του κινήματος ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας (Pride), για να δοθεί περισσότερη έμφαση στη διαφορετικότητα. Ο Γενς Γκρίτνερ, εκπρόσωπος τύπου της DFB, διευκρίνισε επίσης ότι ο Μάνουελ Νόιερ φέρει το περιβραχιόνιο στο όνομα ολόκληρης της ομάδας ως ένδειξη αναγνώρισης και σαφούς αποδοχής της διαφορετικότητας, της δεκτικότητας και της ανοχής και κατά του μίσους και του αποκλεισμού".
Η UEFA έκανε γνωστό ότι εξέτασε το θέμα προκειμένου να διαπιστώσει αν υπήρχε προώθηση μηνύματος που αντίκειται στους κανονισμούς της κι εξήγησε πως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Νόιερ «προωθεί έναν καλό σκοπό»

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech