Η Μπάιλς και άλλες 90 γυμνάστριες αξιώνουν ένα δισεκατομμύριο από το FBI για την υπόθεση Νασάρ

Κυριακή, Ιούνιος 12, 2022 - 2:00μμ
Αξιώνουν αποζημίωση 1.000.000.000 δολαρίων

Η υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης δεκάδων γυμναστριών από τον γιατρό της ομοσπονδίας γυμναστικής των ΗΠΑ, Λάρι Νασάρ, δεν βρίσκει μόνο αυτόν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Τα θύματά του, μεταξύ των οποίων μια από τις κορυφαίες γυμνάστριες όλων των εποχών, η Σιμόν Μπάιλς, καθώς και οι Άλι Ράισμαν και Μακέιλα Μαρόνεϊ, συμφώνησαν να κινηθούν εναντίον του FBI, διότι θεωρούν ότι γνώριζε για τη δράση του Νασάρ και δεν προχώρησε εγκαίρως στις απαιτούμενες ενέργειες.
Περίπου 90 γυμνάστριες απευθύνθηκαν την Τετάρτη στη δικηγορική φίρμα Manly, Stewart & Finaldi της Καλιφόρνια και αξιώνουν αποζημίωση που συνολικά φτανει το 1.000.000.000 δολάρια από το FBI.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, το FBI έχει έξι μήνες περιθώριο για να απαντήσει στις αξιώσεις των αθλητριών. Ανάλογα την απόκριση της ομοσπονδιακής αστυνομίας, οι γυμνάστριες μπορούν να προχωρήσουν νομικά την υπόθεση. Την ίδια στιγμή πάντως το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον Μάιο ότι δεν θα κυνηγήσει τους πράκτορες του FBI για την καθυστέρηση στο να ανοίξουν έρευνα για το θεμα.
"Αν το FBI είχε κάνει απλά τη δουλειά του, ο Νασαρ θα είχε σταματήσει πριν κακοποιήσει εκατοντάδες κοριτσια, μεταξύ των οποίων και εμένα", δήλωσε η γυμνάστρια Σαμάνθα Ρόι.
Ο Νασάρ βρέθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ΗΠΑ το 1986. Από τη δεκαετία του '90 υπήρξαν παράπονα για τη συμπεριφορά του και το 2015 η ομοσπονδία τον απέπεμψε από τους κόλπους της. Το FBI εμφανίζεται να γνώριζε για τη δράση του νωρίτερα, από τις καταθέσεις κορυφαίων γυμναστριών όπως η Μπάιλς, η Μορόνεϊ, η Ράισμαν και η Μάγκι Νίκολς.
Ο Νασάρ αντιμετώπιζε κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης ακόμα και παιδιών ηλικίας 6 ετών από το 1998, κατοχής παιδικής πορνογραφίας και καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων. Κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες και τον Ιανουάριο του 2018 καταδικάστηκε σε 60 χρόνια κάθειρξης σε ομοσπονδιακή φυλακή και από 40 έως 175 σε φυλακή του Μίτσιγκαν.

Υποστήριξη: SilkTech