Η μεγάλη ζημιά λόγω κορωνοϊού στον πατραϊκό Αθλητισμό

Τρίτη, Οκτώβριος 20, 2020 - 4:00μμ

Δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται όλος ο πλανήτης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μοιραία είχαμε επιπτώσεις λόγω των μέτρων που πάρθηκαν, σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης καθημερινότητας.

Η οικονομία όλων των κρατών επλήγη, ομοίως μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Από τον κανόνα αυτό δεν ξέφυγε ο αθλητισμός, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σε πανελλήνιο μα και σε πατρινό.

Είχαμε την αναβολή ή ματαίωση ή την διεξαγωγή με περιορισμένο τρόπο, σχεδόν όλων των διεθνών διοργανώσεων. Αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, στίβου και τόσα ακόμα. Έγιναν - ίσα για να γίνουν- σε «περιορισμένη έκδοση» η Φόρμουλα 1 ή τα μεγάλα τουρνουά τένις.

Κακήν - κακώς, κεκλεισμένων των θυρών είδαμε το ΝΒΑ ή το Τσάμπιονς Λιγκ κ.ο.κ.

Φυσικά επλήγη και ο αθλητισμός της Πάτρας, αγώνες ματαιώθηκαν, ομάδες πήγαν σε διακοπές διαρκείας από τον Μάρτιο, συμβόλαια αθλητών έληξαν μεσούσης της περιόδου...

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

- Η προσπάθεια του πυγμάχου της ΠΓΕ Σάκη Πεφάνη να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες έμεινε στη μέση, το προολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου διακόπηκε στα μισά.

- Τα ίδια και για τον Νίκο Ηλιόπουλο, που αν και προκρίθηκε στον τελικό των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού, δεν αγωνίστηκε αφού οι αγώνες σταμάτησαν την 2η μέρα!

- Ματαιώθηκε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου παίδων στο Ριέτι της Ιταλίας και έτσι έχασαν την χαρά της συμμετοχής μα και της πιθανής διάκρισης οι Αλέξανδρος Μορτζάκης (Ολυμπιάδα) και Ανδρέας Μπαχός (Αθηνόδωρος). Ομοίως και όλα τα Βαλκανικά πρωταθλήματα, όπου θα υπήρχε συμμετοχή Πατρινών, για παράδειγμα σε αυτό των Παίδων, ο Ηλίας Αργύρης.

- Δεν ολοκληρώθηκε η περσινη ευρωπαϊκή πορεία του Προμηθέα.

- Κάθε μικρή και μεγάλη διοργάνωση που επρόκειτο να γίνει στην Πάτρα ματαιώθηκε, όπως ο Ποδηλατικός Γύρος Θυσίας από τον ΠΟΠ, το Ράλι Ιονίου από τον ΙΟΠ, τα μίτινγκ στίβου «Τοφάλεια», «Φωτιάδεια», «Αιγιάλεια», το «Ράλι Αχαιός» και τόσα ακόμα.

- Τα πανελλήνια πρωταθλήματα σε όλα τα αθλήματα διακόπηκαν, ελάχιστα -όπως π.χ. η Σούπερ Λίγκα- συνεχίστηκαν υπό το «βάρος» του Υγειονομικού Πρωτόκολλου. Η Παναχαϊκή έμεινε στη Β’ Εθνική, Προμηθέας στην Α1 μπάσκετ, Απόλλων στην Α2 μπάσκετ, ΝΟΠ και ΝΕΠ παρέμειναν άκοπα στην Α2 πόλο, μόνο τα κορίτσια της ΝΕΠ έπαιξαν μετά την καραντίνα και μάλιστα στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου.

- Οι εγκαταστάσεις των συλλόγων δεν γλίτωσαν τους υγειονομικούς περιορισμούς και κάπως έτσι πετάχτηκαν στις καλένδες τα πάσης φύσεως «summer camp», μαζί και τα όποια έσοδα των συλλόγων.

- Ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ «πάγωσαν» στον Μάρτιο, επικυρώθηκαν «κουτσές» βαθμολογίες και μοιραία υπήρξε γκρίνια καθώς κάποιοι ήσαν κερδισμένοι και κάποιοι χαμένοι.

- Στην κλήρωση αναδείχθηκε ο «νικητής» του Κυπέλλου ΕΠΣΑ, ο Ατρόμητος που δηλώθηκε στην ΕΠΟ για να συμμετάσχει στο κύπελλο Ελλάδας (και φυσικά δεν αναγνωρίζεται νικητής στη φετινή διοργάνωση). Στην κλήρωση ευνοήθηκε και ο Κόροιβος Αμαλιάδας, «πρωταθλητής» στο τοπικό βόλεϊ. Κερδισμένη και η ΕΑΠ που βρέθηκε στην Γ’ Εθνική μπάσκετ, παρέμειναν στο ποδόσφαιρο Διαγόρας και Θύελλα, όμως ανέβηκαν Παναιγιάλειος και Αχαϊκή, άπαντες χωρίς αγώνα.

- Κερδισμένη μετά από μια σειρά από καραμπόλες και η Αχαγιά ’82 που θα αγωνιστεί τη νέα περίοδο στη Β’ Εθνική μπάσκετ.

- Τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, εκτός των άλλων, έβαλαν «λουκέτο» σε κλειστά και ανοικτά κέντρα άθληση και γυμναστήρια.

Η Πάτρα αριθμεί συνολικά 90 αδειοδοτημένα γυμναστήρια, 450 αθλητικά σωματεία και 150 πολιτιστικούς συλλόγους τα οποία από τις 13 Μαρτίου, ήταν κλειστά για ένα τετράμηνο, μερικά δεν μέχρι σήμερα. Αν λάβει κανείς υπόψιν πως υπάρχουν περίπου 90 αδειοδοτημένα γυμναστήρια στην Πάτρα τα οποία κατά Μ.Ο. απασχολούν 5 με 8 εργαζόμενους, τότε μιλάμε για ένα σύνολο τουλάχιστον 2.500 εργαζομένων που είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

- Τέλος, μόλις προ ημερών ματαιώθηκε και η διοργάνωση του Run Greece της Πάτρας που επρόκειτο να γίνει στο κέντρο της πόλης στις 4 Οκτωβρίου.

Κλείνουμε με μία και μόνη επισήμανση: Δεν αντέχεται αθλητισμός, ειδικά υψηλού επιπέδου, σε γήπεδα χωρίς θεατές.

Αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα θέματα στο Sports Voice που κυκλοφορεί.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech