Η μεγάλη συγκέντρωση των ομάδων στα Δημοτικά γήπεδα συζητήθηκε στη σύσκεψη των φορέων

Πέμπτη, Σεπτέμβριος 13, 2018 - 4:40μμ

Με πρωτοβουλία της Δ.Ε. των Δημοτικών Ποδοσφαιρικών Γηπέδων πραγματοποιήθηκε χθες η σύσκεψη με τις Ερασιτεχνικές Ποδοσφαιρικές Ομάδες που κάνουν χρήση των Δημοτικών Εγκαταστάσεων με θέμα: «Τις αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των Δημοτικών Γηπέδων από την μεγάλη συγκέντρωση ομάδων».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν  ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Αθανασόπουλος, εκπρόσωποι της Ε.Π.ΣΑ και του Συνδέσμου Διαιτητών Αχαΐας.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε Κώστας Καραγκούνης στην εισήγησή του ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων του Δήμου μας  που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ (περίπου στο  78%)  προπονούνται και αγωνίζονται στις Δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις ποδοσφαίρου.  

Αποτέλεσμα της παραπάνω συμφόρησης είναι η δημιουργία συγκεκριμένων   προβλημάτων:

1) Υπερβολική χρήση των ήδη καταπονημένων αγωνιστικών χώρων με συνέπεια την σταδιακή καταστροφή τους.

2) Νέες αυξημένες ανάγκες λειτουργίας με συνέπεια την εκτόξευση του κόστους συντήρησης των παραπάνω εγκαταστάσεων.

3) Μείωση των προπονητικών ωρών και του χώρου προπόνησης αφού κάθε σωματείο αναγκάζεται να προπονείται στο μισό αγωνιστικό χώρο ώστε να εξυπηρετούνται δύο σωματεία ταυτόχρονα με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγωνιστική τους κατάσταση.

4)Μείωση των προπονητικών ωρών των αναπτυξιακών τμημάτων που αναλογεί σε κάθε σωματείο με συνέπεια την  αγωνιστική τους πτώση και αποδυνάμωση τους.

Η Δημοτική Αρχή είχε και έχει την πρόθεση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διευκολύνει όλα τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία ως προς την χρήση των  Δημοτικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων.

Ωστόσο  με βάση τα παραπάνω αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά η μεγάλη έλλειψη των αθλητικών υποδομών που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να αντιμετωπίσει το παραπάνω πρόβλημα με

α) την ανακατασκευή του Δημοτικού γηπέδου Πετρωτού,                                               

β) με τις ενέργειες για την λύση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του γηπέδου στην Παραλία  Πατρών,

γ) τις ενέργειες για να επισπευστούν οι διαδικασίες για την ανακατασκευή του Δημοτικού Γηπέδου ποδοσφαίρου Ροιτίκων.                                

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός  ότι ο Δήμος της Πάτρας πρέπει να αποκτήσει επιπλέον αθλητικές υποδομές ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις ανάγκες άθλησης όλων  των ερασιτεχνικών σωματείων και της νεολαίας και να συμβάλλει  στην ανάπτυξη της ποιότητας ζωής τους.                                                                                  

Σε αυτή την φάση είναι απαραίτητο η κυβέρνηση και η ΓΓΑ να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους και να προχωρήσουν άμεσα:

α)Στην ανακατασκευή του γηπέδου Προσφυγικών,

β) στην αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού γηπέδου Κάνιστρας,

γ) να παρέμβει στις αρμόδιες υπηρεσίες (Κτηματική Υπηρεσία)  ώστε να διορθωθούν-τροποποιηθούν οι  οριογραμμές του αιγιαλού και της παραλίας ώστε να μπορέσει να δοθεί λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του γηπέδου στην Παραλία Πατρών,

δ) να  χρηματοδοτήσει άμεσα την ανακατασκευή του Δημοτικού Γηπέδου ποδοσφαίρου  Ροιτίκων. 

Μόνο με αυτό τον τρόπο ανακουφίζονται οι υπάρχουσες δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις από την υπερβολική τους χρήση και θα μπορούν  να  πραγματοποιηθούν  ομαλά τα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ, και  οι προπονήσεις των σωματείων και των αναπτυξιακών τους τμημάτων με άνεση χώρου και χρόνου, καθώς και η χρήση τους από τις οικίες σχολικές μονάδες. 

Κατέληξε λέγοντας ότι επιδίωξη της σύσκεψης είναι να αναζητηθούν λύσεις και κοινό πρόγραμμα ενεργειών αντιμετώπισης του προβλήματος. Οι εκπρόσωποι όλων των ομάδων που πήραν το λόγο αποδέχτηκαν το διεκδικητικό πλαίσιο της Δ.Ε και αποφάσισαν αντιπροσωπεία τους σε συνεργασία  με την Δημοτική Αρχή και τη Ε.Π.ΣΑ να απευθυνθούν στον Υφυπουργό Αθλητισμού και να θέσουν τα συγκεκριμένα αιτήματα απαιτώντας λύση.

Ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμμετοχή των ομάδων στη σύσκεψη και αφού ανέλυσε την Δημοτική Πολιτική στο τομέα του Αθλητισμού που είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, επισήμανε την μεγάλη αναγκαιότητα κοινής δράσης όλων των ζωντανών δυνάμεων του αθλήματος του Ποδοσφαίρου για την διεκδίκηση από την Κυβέρνηση της αναγκαίας χρηματοδότησης και της στελέχωσής τους από το απαραίτητο προσωπικό για την αύξηση των Ποδοσφαιρικών Γηπέδων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχει ο Δήμος.

Υποστήριξη: SilkTech