Η καταπληκτική φωτογραφία της πρώτης ποδοσφαιρικής ομάδας της Παναχαϊκής

Δευτέρα, Ιούνιος 5, 2023 - 5:45μμ
Υπέροχη

Σπάνια φωτογραφία της Παναχαϊκής που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2010 στο βιβλίο «Αχαϊκό ποδόσφαιρο 1891-2010», εκδόσεις Γιάννη Πικραμένου.

Βλέπουμε την ποδοσφαιρική ομάδα της ΠΓΕ, την πρώτη στην ιστορία της, λίγο μετά τη επανασυγχώνευση του Παναχαϊκού με την ΓΕΠ που έγινε το 1923. Πιθανώς το πλάνο να είναι του 1925.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί τα ονόματα των ποδοσφαιριστών. Μεταξύ 1920 και 1925 ποδοσφαιριστές στην Παναχαϊκή ήσαν οι (όσοι έχουν διασωθεί): Α. Morphy, G. Pilcher, W. Pritchard, P. Patscheider, M. Guildy, A.N. Other (ή another?), I. Pilcher, H. Morphy, E. Dillon, J. Putnam, V. Pilcher, Ερίνης, Στολτένοφ, Σωτηρόπουλος, Πετρόπουλος, Μπάφης, Βραχνός, Λιμπεράλης, Π. Βαλσαμάκης, Πούλος, Σταματάτος, Καρύδης, Στ. Χατζής, Αθανάσιος Βλάχος, Ανδρέας Αθανασόπουλος, Τάκης Θεοχάρης, Ν. Αθανασίου, Τ. Αραβαντινός, Ν. Αθανασόπουλος, Κούτρας, Αντ. Πούλος, Μαρντίκ Μαρντικιάν, Θ. Αντωνόπουλος, Λιακόπουλος, Οχάν Οχανιάν, Γ. Κατσάνος, Κάτρης, Νίκος Αποστολόπουλος, Δ. Έρτσος, Ε. Μπεκατώρος, Π. Έρτσος, Ε. Αδραμιτίδης, Π. Πασματζής, Γρηγορόπουλος, Αντωνόπουλος, Ιω. Γρηγορόπουλος.

Κάποιοι εξ αυτών είναι οι ένδεκα της φωτογραφίας. Μόνος σίγουρος, ο Ανδρέας Σταματάτος, όγδος από αριστερά.

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Η φωτογράφηση της ομάδας γίνεται, πιθανώς, στο γήπεδο Τασσόπουλου, με τους 11 παίκτες όρθιους όπως συνηθίζονταν τότε. Εντυπωσιακός ο πιτσιρικάς στην άκρη δεξιά, που καμαρώνει καθώς απαθανατίζεται και αυτός στο πλάνο!

Το γήπεδο Τασόπουλου βρισκόταν επί της Βορείου Ηπείρου μεταξύ Σολωμού και Κορίνθου, έως τον παρακείμενο, τότε Διακονιάρη.

Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Σε ό,τι αφορά τον Ανδρέα Σταματάτο (1910-1994), θεωρείται εκ των πρυτάνεων της πατραϊκής αθλητικής δημοσιογραφίας κι ας μην ήταν επαγγελματίας δημοσιογράφος, στον Δήμο εργαζόταν (έφτασε μέχρι τον διευθυντικό θώκο) στο γκαράζ στα Ψηλαλώνια, αλλά είχε πάθος με τον αθλητισμό και τη δημοσιογραφία.

Επαιξε ποδόσφαιρο στην Παναχαϊκή έως το 1932, έγινε διαιτητής (καθώς λόγω της στρατιωτικής του θητείας σταμάτησε να παίζει), μέλος της διοίκησης της ΠΓΕ (ταμίας), αλλά ήδη από το 1928 ασχολήθηκε με την αθλητική δημοσιογραφία στον «Νεολόγο» μέχρι και τη δεκαετία του ’50

Ο ΕΠΙΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ

Την ασπρόμαυρη φωτογραφία, από το αρχείο της χήρας του, Μάντως Σταματάτου, επεξεργάστηκε ψηφιακά ο Χρήστος Καπλάνης στη σελίδα «Past in Color Χρώμα στο Παρελθόν» στο facebook, για τις ανάγκες του παρόντος αφιερώματος του sportin.gr.

Αν περιδιαβεί κανείς στη σελίδα ή το ιστολόγιό του (http://pastincolor.blogspot.com) θα αντιληφθεί πως πρόκειται για κορυφαίο καλλιτέχνη του είδους, τον οποίο θερμά ευχαριστούμε για τον κόπο του και το αψεγάδιαστο αποτέλεσμα!

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ

Ο ίδιος εξέφρασε τα συναισθήματά του κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της φωτογραφίας:

«Πρέπει να σας ομολογήσω ότι από τις εκατοντάδες ιστορικές φωτογραφίες που έχω επιχωματίσει, αυτή είναι μια από τις λίγες που με συγκίνησε ιδιαίτερα. Δεν ξέρω αν είναι η κρυφή περηφάνια που νιώθουν για την φανέλα ή η εφηβική αίσθηση ότι ο κόσμος περιμένει να τον κατακτήσουν. Πραγματικά χάρηκα τον επιχρωματισμό».

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Καπλάνη. Η δουλειά του είναι περισσότερο «εικαστική» παρά φωτογραφική. Η φωτογραφία υπάρχει και αυτός καλείται να τοποθετήσει τα χρώματα. Στην ουσία ζωγραφίζει, χρησιμοποιώντας χρώματα και πινέλα ψηφιακά. Κάθε φωτογραφία την βλέπει ως προσχέδιο ενός ζωγραφικού πίνακα. Ζωγραφίζει  από μικρή ηλικία, και αυτό σίγουρα βοήθησε ώστε αυτή η μετάβαση στη ψηφιακή ζωγραφική να ήταν αρκετά εύκολη για τον ίδιο (ΠΗΓΗ).

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ «Past in color»

Η ιδέα της σελίδας Past in color ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια, όταν σε μια επίσκεψη του στο Παρίσι είδα έγχρωμες φωτογραφίες του 1913 από την συλλογή του Albert Kahn. Το «ζωντάνεμα» του παρελθόντος υον εντυπωσίασε. Το χρώμα έδινε ζωή και έφερνε πιο κοντά ένα κόσμο γκρίζο και μακρινό.

Έχοντας επιχρωματίσει ένα σεβαστό αριθμό φωτογραφιών, αποφάσισε πριν μερικούς μήνες να παρουσιάσω την δουλειά του δημιουργώντας την σελίδα Past in color-Χρώμα στο παρελθόν. Στην ουσία είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν  που το μοιράζεται με τους φίλους της σελίδας, οι οποίοι σημειωτέον, αυξάνονται καθημερινά με εντυπωσιακό ρυθμό.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech