Η ιστορία των βοηθητικών της Παναχαϊκής από το 1899 έως σήμερα - ΦΩΤΟ

Τρίτη, Ιανουάριος 5, 2021 - 10:02πμ
Το νέο προπονητικό κέντρο της Παναχαϊκής στην Οβρυά "Αλεξ. Σπανός"

Σημαντική λύση στο γηπεδικό - προπονητικό πρόβλημα της Παναχαϊκής αναμένεται να δώσει το προπονητικό της κέντρο στην Οβρυά, το "Αλεξ. Σπανός" που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Το παλιό γήπεδο που φιλοξένησε τον Φωστήρα, ιδιοκτησίας του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Παναχαϊκή 1891, Γιώργου Μπάρλου βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της ανακατασκευής του και σύντομα θα είναι έτοιμο να δοθεί σε χρήση.

Και δεν είναι τυχαίο πως ήταν η πρώτη προτεραιότητα του Γιώργου Μπάρλου ευθύς μόλις ανέλαβε τις τύχες της Παναχαϊκής!

Είναι η 2η φορά, επί της ουσίας, που η Παναχαϊκή αποκτά το δικό της βοηθητικό γήπεδο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Από το ξεκίνημα του ποδοσφαιρικού της τμήματος, από τον Παναχαϊκό στα 1899 (πρώτο του παιχνίδι), οι παίκτες «γυμνάζονταν» στις εγκαταστάσεις του που βρίσκονταν στο γυμναστήριό του, Μεσολογγίου και Γ. Ολύμπιου. Το ίδιο ίσχυε και για τους ποδοσφαιριστές της Γυμναστικής Εταιρείας, που προετοιμάζονταν στο δικό της γυμναστήριο στα Ψηλαλώνια (μετέπειτα «Ζενίθ») έως το 1901 και ακολούθως στο δεύτερο γυμναστήριο της ΓΕΠ, Σολωμού και Σμύρνης, στα σχολεία της Αγίας Βαρβάρας.

(Οι παίκτες του Παναχαϊκού παίζοντας μπάλα στα Ψηλαλώνια)

Από τη δεκαετία του '20 οι προπονήσεις γίνονται στο «νέο» γήπεδο της Πάτρας, στου «Τασόπουλου» (Βορείου Ηπείρου και Κορίνθου), που το 1924 πέρασε στην χρήση της νεοϊδρυθείσας (1923) ΠΓΕ μα προφανώς και στα Προσφυγικά, που κατασκευάστηκε από τον Ολυμπιακό Πατρών το 1925.

Εκείνα τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, ο Παναχαϊκός χρησιμοποιούσε και το γήπεδο της Αχαϊκής Παλαίστας, Σολωμού και Ιεροθέου, απέναντι από το Σκαγιοπούλειο.

(το γήπεδο Τασόπουλου τον Νοέμβρη του 1931)

Μέσα δεκαετίας '30 και η Παναχαϊκή φτιάχνει το δικό της γήπεδο στην Αγυιά, το οποίο είναι το «σπίτι» της από το 1934 (που έγινε η αγορά του οικοπέδου) έως και σήμερα.

Το γήπεδο κάλυπτε τις ανάγκες της καθημερινής προπόνησης των ποδοσφαιριστών, που ειδικά μετά τον Πόλεμο και την κατοχή, έγιναν πιο συστηματικές.
Πολλές φορές πάντως χρησιμοποιήθηκε και το παρακείμενο γήπεδο του Αχιλλέα (Έλληνος Στρατιώτου και Λευκωσίας).

(Η Αγυιά ευθύς μετά την κατασκευή της, περί το 1936)

Η τοποθέτηση χλοοτάπητα (καλοκαίρι 1973) έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για ένα βοηθητικό γήπεδο, ώστε να μην επιβαρύνεται ο χλοοτάπητας.

Αυτό αντιμετωπίστηκε μετά το 1979 όταν κατασκευάστηκε το Εθνικό Στάδιο της Πάτρας (νυν Παμπελοποννησιακό) μαζί και το βοηθητικό του.

Και τα δύο χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για 40 σχεδόν χρόνια ως προπονητήρια της Παναχαϊκής.

(Το εθνικό στάδιο και το βοηθητικό του στα 1979)

Τέλη δεκαετίας 2000 και η Παναχαϊκή χρησιμοποιεί ένα καινούριο όσο και σύγχρονο προπονητικό κέντρο, στον Πρέβεδο, 15 χλμ μακριά από την Πάτρα.

Η συγχρονη εγκατάσταση (γήπεδα, κτίρια, βοηθητικοί χώροι) ανήκε στον τότε ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, Άρη Λουκόπουλο, αλλά δυστυχώς δεν μακροημέρευσε (ως αθλητικό κέντρο) μετά την οικονομική του πτώχευση.

(Ένα σύγχρονο προπονητήριο, με δύο γήπεδα, ήταν αυτό στον Πρέβεδο)

Οι διάδοχοί του στην ΠΑΕ, προσπάθησαν, κάποιες φορές, να βρουν λύση. Όλοι θυμόμαστε την αλήστου μνήμης προσπάθεια (με τις μεγαλεπήβολες) δηλώσεις για το προπονητικό κέντρο στην Εγλυκάδα, ένα από τα πολλά φιάσκα εκείνης της μαύρης -για την Παναχαϊκή- περιόδου...

(Κάποτε στην Εγλυκάδα)

Πλέον η Παναχαϊκή θα έχει το δικό της προπονητήριο, στην άλλη πλευρά της Πάτρας, στην Οβρυά, δίπλα στο Β' δημοτικό νεκροταφείο.

Απέχει 9,5 χλμ από το γήπεδό της, το οποίο θυμίζουμε βρίσκεται δίπλα στο Α' δημοτικό νεκροταφείο!

(Το νέο προπονητήριο της Παναχαϊκής στην Οβρυά)

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech