Η χρυσή τριάδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου - Η λίστα του Forbes

Σάββατο, Μάιος 28, 2022 - 7:30μμ
Το αμερικανικό φούτμπολ κερδίζει το ποδόσφαιρο

Στην κορυφή των ποδοσφαιρικών ομάδων με την μεγαλύτερη οικονομική αξία διεθνώς επανήλθε φέτος η Ρεάλ Μαδρίτης, χάρη στα υψηλά έσοδα που εξασφάλισε από την επιτυχημένη πορεία της στα γήπεδα. Από κοντά συνεχίζει να την κυνηγάει (και εκτός των γηπέδων) η Μπαρτσελόνα, παρά το γεγονός πως αμφότερες βρίσκονται πολύ πίσω στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα από τους αμερικανικούς συλλόγους του NFL (αμερικανικό φούτμπολ) και του NBA (μπάσκετ).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του περιοδικού Forbes, η αξία της Ρεάλ ανέρχεται πλέον σε 5,1 δισ. δολάρια παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 7% σε σχέση με πέρυσι. Με τον τρόπο αυτό ανέκτησε τον τίτλο της ποδοσφαιρικής ομάδας με την υψηλότερη αξία παγκοσμίως, έναν τίτλο που κατείχε επίσης το 2019.
Η διάσημη ισπανική ομάδα έχει βρεθεί στην κορυφή της σχετικής λίστας του Forbes συνολικά έξι φορές, από τις 18 συνολικά που έχει σχηματίσει το περιοδικό, με την βρετανική Manchester United να συνεχίζει πάντως να κατέχει τα σκήπτρα με συνολικά 11 πρωτιές, την τελευταία φορά το 2018.
Χρυσή χρονιά
Με το ρεκόρ της κατάκτησης 35 πρωταθλημάτων στην La Liga, μετά και την προσθήκη του τίτλου της περιόδου 2021-22, αλλά και την πρόκριση της στα τελικά του Champions League (ο τελικός θα λάβει χώρα το Σάββατο ενάντια στη βρετανική Liverpool) για όγδοη φορά, επίδοση που συνιστά ένα ακόμη ρεκόρ, η φετινή Ρεάλ δεν επιβεβαιώνει μόνο τον τίτλο της «βασίλισσας» στα γήπεδα, αλλά και στα ταμεία. Πραγματικά, από τις επιτυχίες αυτές έχει ήδη διασφαλίσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια.
Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα ο ισπανικός σύλλογος, που την περίοδο αυτή «τρέχει» μια μεγάλη ανακαίνιση του γηπέδου της έναντι 850 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσε ένα μέγα επενδυτικό deal ύψους 379 εκατ. δολαρίων με την αμερικανική επενδυτική Sixth Street, στην οποία συμμετέχει επίσης η εξειδικευμένη στα σπορ Legends, που ελέγχεται κατά πλειοψηφία από την Sixth Street. Όπως ανακοινώθηκε «μέσω αυτής της συμμαχίας, η Sixth Street (που διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 60 δισ. δολάρια) αποκτά το δικαίωμα να συμμετέχει στη λειτουργία ορισμένων νέων επιχειρήσεων του σταδίου Santiago Bernabeu για μια περίοδο είκοσι ετών».
Ουσιαστικά για να καλύψει τις δαπάνες για το νέο σχέδιο ανάπλασης του Santiago Bernabeu, ο σύλλογος έχει δανειστεί από τις τράπεζες συνολικά 842 εκατ. δολάρια, από τα οποία τα 236 εκατ. προήλθαν από μια νέα συμφωνία με την JPMorgan και την Bank of America τον περασμένο Νοέμβριο.
Από κοντά η Μπάρτσα
Η ανάπλαση και ανακαίνιση του γηπέδου της παραμένει ψηλά στους στρατηγικούς στόχους και για την Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί σκοπεύουν να ξοδέψουν 1,6 δισ. δολάρια για να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Ευρώπη.
Για να καλύψουν το κόστος, έχουν υπογράψει μια πολύχρονη στρατηγική συμφωνία σπόνσορινγκ με την Spotify, συνολικού ύψους 458 εκατ. δολαρίων, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν πως είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία ύψους 960 εκατ. δολαρίων με την Goldman Sachs και την All Sport Finance. Η εν λόγω συμφωνία λέγεται πως θα αφορά ένα μερίδιο έως 30% στα έσοδα από τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας, όπως και ένα μερίδιο από τα μελλοντικά έσοδα που θα έχει ο σύλλογος, όταν με το καλό λειτουργήσει το νέο στάδιο και τα σχέδια εμπορικής ανάπλασης του Καμπ Νου.
Με τα δεδομένα αυτά η συνολική αξία των «μπλαουγκράνα» εκτιμήθηκε φέτος από το Forbes στα 5 δισ. δολάρια, ήτοι μια αύξηση της τάξεως του 6% σε σχέση με πέρυσι.
Στα επίπεδα αυτά, η Μπαρτσελόνα είναι η δεύτερη σε αξία ποδοσφαιρική ομάδα διεθνώς και σχεδόν στα ίδια οικονομικά επίπεδα με την αμερικανική ομάδα φούτμπολ των New England Patriots, που βρίσκεται στην έβδομη θέση της κατάταξης με τους μεγαλύτερους σε αξία αθλητικούς συλλόγους (όλων των σπορ) διεθνώς.
Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» στην τριάδα
Την τριάδα των πιο πλούσιων ποδοσφαιρικών συλλόγων συμπληρώνει η βρετανική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με αξία που το Forbes φέτος υπολόγισε στα 4,6 δισ. δολάρια με αύξηση κατά 10% σε ετήσια βάση.
Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό οπαδών από οποιονδήποτε άλλο αγγλικό σύλλογο και με λειτουργικά κέρδη ύψους 128 εκατ. δολαρίων για την περίοδο 2020-21, απέσπασαν τον τίτλο της δεύτερης πιο κερδοφόρας ομάδας για την χρονιά.
Επώδυνος ποδοσφαιρικά και οικονομικά για την ομάδα (όπως και ψυχολογικά για τους παίκτες και τους οπαδούς της) στάθηκε ο αποκλεισμός της από το Champions League, καθώς έμεινε εκτός από την φάση των «16», ενώ και στην Premier League η χρονιά δεν κύλησε καλά. Η ομάδα κατέληξε στην έκτη θέση στο πρωτάθλημα και θα μείνει εκτός της διεκδίκησης των κονδυλίων που θα μοιράσει το Champions League για την περίοδο 2022-23.
Πηγή: ΟΤ

Υποστήριξη: SilkTech