Η γιορτή του βάδην την Κυριακή στην Πάτρα

Σάββατο, Μάιος 7, 2022 - 11:56πμ
Στο κέντρο της πόλης

Από όλη την Ελλάδα οι τελικές συμμετοχές για το "5th Patras Race Walking Festival" που πρόκειται να διεξαχθεί αύριο Κυριακή 8 Μαίου, ταυτόχρονα με το πανελλήνιο πρωτάθλημα 20.000μ βάδην των Ανδρών Γυναικών, αλλά και των κάτω των 23 ετών, Νέων Ανδρών και Νέων Γυναικών.

Διοργανωτές αντίστοιχα η Ολυμπιάδα Πατρών και ο ΣΕΓΑΣ.

Οι θεατές των αγώνων, θα μπορέσουν να δουν αθλητές από 21 διαφορετικά σωματεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι θα πάρουν μέρος και αθλητές και αθλήτριες από 4 νησιά της χώρας.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι και η παρουσία για πρώτη φορά αθλητή από το εξωτερικό. Πρόκειται για την αθλήτρια της εθνικής Ρουμανίας Sorana Tutu, η οποία θα λάβει μέρος στα 10.000μ βάδην Κ20 γυναικών.

Οι αγώνες που υποστηρίζονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα διεξαχθούν επί της Αγίου Ανδρέου, σε μια γρήγορη διαδρομή, με σημείο εκκινήσεων και τερματισμού την πλατεία Τριών Συμμάχων. Οι αγώνες είναι αφιερωμένοι στο σύλλογο της Πάτρας ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ» και θα υπάρξουν και δράσεις του συλλόγου την ημέρα των αγώνων.
Οι διοργανωτές, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Ζωή Γλυκιά», και με την Μ.Χ.Α. "ΤΡΙΓΚΑΣ NEPHROS ΜΟΝ ΑΕ" που είναι ο Μέγας Χορηγός της διοργάνωσης, θα προτρέψουν τους θεατές και τα μέλη τους για ένα διαφορετικό μαζικό αλλά χαλαρό αγώνα βάδην μιάς στροφής (1.000μ) επάνω στην αγωνιστική διαδρομή, με καθοδήγηση από πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του βάδην. Αρκεί ένα αθλητικό παπούτσι και καλή διάθεση! Αντίστοιχα, και τo "thebest.gr" που είναι ο Mεγάλος Xορηγός Eπικοινωνίας, προτρέπει και αυτό από την πλευρά του τον κόσμο να συμμετέχει στο όμορφο αυτό πρωτοποριακό εγχείρημα που θα παντρέψει το αγωνιστικό βάδην με το βάδην υγείας.

Τα ρεκόρ της διοργάνωσης:

PATRAS RACE WALKING FESTIVAL

ΡΕΚΟΡ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ – COMPETITION RECORDS

ΑΓΩΝΙΣΜΑ

EVENT

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

AGE GROUP

ΕΠΙΔΟΣΗ

RESULT

ΑΘΛΗΤΗΣ

ATHLETE

ΕΤΟΣ ΓΕΝ.

YEAR OF BIRTH

ΣΩΜΑΤΕΙΟ

CLUB

ΕΤΟΣ

YEAR

20.000m

ΑΝΔΡΕΣ/MEN

1:29’.45’’

Tsamoudakis Zacharias

1996

SOA Fokianos Karditsas

2017

20.000m

ΓΥΝΑΙΚΕΣ/WOMEN

1:38’.23’’

Papadopoulou Hristina

1996

Panellinios

2020

10.000m

U 20 MEN

45’.26’’

Mortzakis Alexandros

2003

AEP Olympias

2020

10.000m

U 20 WOMEN

50’.02’’

Filtisakou Kiriaki

2000

G.S. El. Venizelos

2018

10.000m

U 18 MEN

48’.48’’

Kelepouris Anthimos

2001

Filippos Verias

2017

5.000m

U 18 WOMEN

24’.31’’

Antonopoulou Anastasia

2004

Ikaros N.Ionias

2020

5.000m

U 16 BOYS

25’.55’’

Mortzakis Alexandros

2003

AEP Olympias

2018

3.000m

U 16 GIRLS

14’.43’’

Antonopoulou Anastasia

2004

GAS Ilisos

2019

2.000m

U 14 BOYS

13’.12’’

Konidaris Dimitris

2005

AEP Olympias

2017

2.000m

U 14 GIRLS

10’.12’’

Floropoulou Athina

2007

AS Athlokinisi Mitilinis

2020

1.000m

U 12 BOYS

6’.41’’

Anthimos Michalis

2007

AGS Anatoli N. Ionias

2018

1.000m

U 12 GIRLS

5’.59’’

Karapiperi Panagiota

2006

AGS Anatoli N. Ionias

2017

Η Κυριακή Φιλτισάκου ανήκει στη νέα γενιά αθλητριών, που είναι ικανή να σηκώσει το βάρος της κληρονομιάς και να διακριθεί σε κορυφαίες διοργανώσεις τα επόμενα χρόνια.

Η νεαρή αθλήτρια δεύτερη στον κόσμο στο ομαδικό των 20χλμ. βάδην στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάδων στο Μουσκάτ, θα είναι ένα από τα ονόματα των αθλητριών, που θα αγωνιστούν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 20χλμ. βάδην, την Κυριακή (8/5) στην Πάτρα. Έχοντας ήδη πετύχει το όριο για το Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα 35χλμ. είναι έτοιμη να κυνηγήσει μια ανάλογη επίδοση και στα 20χλμ. βάδην.

"Είμαι σε καλή κατάσταση. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει πως θα είμαι σε θέση να πετύχω το όριο για το Παγκόσμιο ή το Ευρωπαϊκό, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την Κυριακή στην Πάτρα", είπε αρχικά η αθλήτρια του Ναπολέοντα Κεφαλόπουλου, που όπως σε κάθε αγώνα θα έχει υψηλές προσδοκίες. Σε αυτό θα την βοηθήσει και ο συναγωνισμός με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, την κορυφαία Ελληνίδα στο αγώνισμα. "Η παρουσία της Αντιγόνης στον αγώνα μου δίνει κίνητρο και φυσικά με βοηθεία. Δεν έχω στο μυαλό μου πως πρέπει να την περάσω. Κάνω τον αγώνα μου και ο στόχος είναι να πετυχαίνω πάντα το καλύτερο".

Το βάδην είναι ένα αγώνισμα υψηλών απαιτήσεων, όπου δεν απαιτείται μόνο η καλή αγωνιστική κατάσταση, αλλά και η ικανότητα να διαχειρίζεσαι την πίεση των χιλιομέτρων.
"Σίγουρα υπάρχει η στιγμή που πρέπει να διαχειριστής την κατάσταση. Θεωρώ πως για εμένα, αλλά και για άλλους βαδιστές, με τους οποίους το έχω συζητήσει, το πιο κομβικό σημείο της κούρσας είναι το 12ο χιλιόμετρο. Είναι το σημείο που ήδη σε καταβάλει η κούραση και σκέφτεσαι πως έχεις σχεδόν κι άλλο τόσο. Μετά το 15ο χιλιόμετρο ψυχολογικά είμαι πολύ καλύτερα, νιώθω πως φτάνω στο τέλος».

Η Φιλτισάκου θα κάνει την Κυριακή τον τρίτο της αγώνα στη χρονιά, που είναι πιθανό να είναι και ο τελευταίος της πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. "Πέρυσι οι ανάγκες απαιτούσαν να κάνω αρκετούς αγώνες, καθώς κυνηγούσα τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς. Φέτος θα κάνουμε λιγότερους αγώνες και οι στόχοι μας είναι επικεντρωμένοι στις δύο κορυφαίες διοργανώσεις της χρονιάς, το Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό", κατέληξε η αθλήτρια, που έχει ατομικό ρεκόρ στα 20χλμ. Βάδην 1.32.23 από το 2021, ενώ το φετινό της ρεκόρ είναι 1.38.53 από τη διοργάνωση στο Μουσκάτ, όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες. 

Άρωμα Ολυμπιακών Αγώνων θα έχει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 20χλμ. βάδην, που θα γίνει την Κυριακή (8/5) στην Πάτρα.

Η 8η oλυμπιονίκης του Τόκιο στα 20χλμ. βάδην, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, θα λάβει θέση εκκίνησης στο κορυφαίο εγχώριο γεγονός της απόστασης με στόχο να προσθέσει στο ενεργητικό της μία ακόμη καλή παρουσία. Η αθλήτρια του Ναπολέοντα Κεφαλόπουλου έχει ήδη στο ενεργητικό της την έκτη θέση στα 20χλμ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάδων στο Μουσκάτ και φυσικά το ασημένιο μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση στο ομαδικό. Η Ντρισμπιώτη αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες, την εμπειρίας της και τη δυναμική που έχει αποκτήσει πλέον στο αγώνισμα, έχει κάθε λόγο να σκέφτεται με υψηλές προσδοκίες την παρουσία της στις κορυφαίες διοργανώσεις της χρονιάς. "Σίγουρα όταν βρίσκεσαι σε τόσο ψηλές θέσεις σε αυτές τις διοργανώσεις θέτεις σταθερά υψηλότερους στόχους. Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και στις δυνάμεις μου", είπε η Ντρισμπιώτη που την Κυριακή θα κάνει έναν δυνατό αγώνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Παγκόσμιο.

"Είμαι σε καλή κατάσταση και παρά το ότι διανύω βασικό κύκλο προπόνησης θα μπορούσα αυτή την εποχή να κυνηγήσω μια γρήγορη κούρσα. Παρόλα αυτά αυτό θα εξαρτηθεί και από το πως θα είμαι την ημέρα του αγώνα, αλλά και από τις καιρικές συνθήκες. Μαζί με τον προπονητή μου θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα αποφασίσουμε το ρυθμό του αγώνα". Η Ντρισμπιώτη παρά το γεγονός ότι είχε πρόταση να συμμετάσχει στις 16 Μαΐου σε διεθνή αγώνα στην Ισπανία επέλεξε να μείνει στην Ελλάδα για το πρωτάθλημα. "Παρότι ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για ένα αγώνα στο εξωτερικό κόντρα σε δυνατά ονόματα του αγωνίσματος, είπαμε να στηρίξουμε το Εθνικό Πρωτάθλημα της χώρα μας και φυσικά τους συλλόγους μας που μας στηρίζουν', κατέληξε η αθλήτρια που με τη συμμετοχή της στο Πανελλήνιο θα κλείσει τον κύκλο αγώνων πριν από το Παγκόσμιο.

Η Ντρισμπιώτη έχει την ικανότατα διάκρισης στις κορυφαίες διοργανώσεις τόσο στα 20χλμ. όσο και στα 35χλμ. βάδην. Το επόμενο διάστημα ο προπονητής της θα κληθεί να καταλήξει στο αγώνισμα στο οποίο θα συμμετάσχει η αθλήτρια στο Παγκόσμιο και αντίστοιχα εκείνο στο οποίο θα πάρει μέρος στο Ευρωπαϊκό.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Πάτρας θα συμμετάσχει ακόμη η Κυριακή Φιλτισάκου (Ανατολή Ν. Ιωνίας), η Χριστίνα Παπαδοπούλου (ΠΓΣ) και η Έφη Κουρκουτσάκη.

Στους Άνδρες δίχως αμφιβολία το κορυφαίο όνομα στο αγώνισμα είναι ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ (ΑΟ Μυκόνου). Ο κορυφαίος Έλληνας στο αγώνισμα βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας για τις διοργανώσεις του καλοκαιριού, αφού βρίσκεται σε τροχιά πρόκρισης τόσο για το Παγκόσμιο όσο και για το Ευρωπαϊκό μέσα από το σύστημα ράνκινγκ. Θέση εκκίνησης στα 20χλμ. βάδην θα πάρει ακόμη ο Κώστας Ντεντόπουλος (ΑΟ Ολυμπίας) και ο Ζαχαρίας Τσαμουδάκης (ΟΦΗ). Παράλληλα με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θα γίνει και το φεστιβάλ βάδην της Πάτρας.

Η εκκίνηση στα 20χλμ. βάδην θα δοθεί στις 09.00.

Υποστήριξη: SilkTech