Ι. Φωτήλας: «Άνεμος ανανέωσης στα αθλητικά σωματεία και ομοσπονδίες»

Παρασκευή, Σεπτέμβριος 18, 2020 - 9:02μμ

«Απόψε το μενού του ελληνικού αθλητισμού έχει ομελέτα, γιατί επιτέλους ο Υπουργός Αθλητισμού, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, σπάει αυγά! Εισηγείται τις απαραίτητες αλλαγές προς όφελος των αθλητριών και αθλητών της χώρας μας» επισήμανε κατά την ομιλία του στη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Φωτήλας αναφέρθηκε αρχικά στην διάταξη για τη οποία έκανε θόρυβο η αντιπολίτευση δηλώνοντας έκπληκτος καθώς είχε ρυθμιστεί με το προηγούμενο νομοσχέδιο του 2019 και μάλιστα τότε είχαν δοθεί συγχαρητήρια στον Υφυπουργό Αθλητισμού! Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στις προβλέψεις του νομοσχεδίου που δίνουν τη δυνατότητα να πνεύσει νέος αέρας ανανέωσης στα αθλητικά σωματεία και στις ομοσπονδίες. Γι’ αυτό  υποστηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των αθλητών από τον πρώτο ερασιτέχνη μέχρι τον τελευταίο Ολυμπιονίκη. Καταλήγοντας, τόνισε ότι και σε αυτό το νομοσχέδιο φάνηκε η αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρθρώσει αξιόπιστο αντιπολιτευτικό λόγο, παραμένοντας μόνο σε κραυγές και συνθήματα παλαιών εποχών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κι εγώ όπως και η προλαλήσασα δεν δηλώνω ειδικός επί των συνδικαλιστικών του αθλητισμού, όμως, γνωρίζω ανάγνωση και γραφή. Πραγματικά μου κάνει εντύπωση, γιατί ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο σήμερα. Είδαμε στην Αίθουσα της Ολομέλειας Βουλευτές να ζητούν την απόσυρση διάταξης για την οποία στην ίδια αίθουσα πριν από λίγους μήνες έδιναν συγχαρητήρια στον Υπουργό. Καταλαβαίνετε; Δεν άλλαξε ούτε ένα κόμμα από αυτό που ψηφίσαμε τον Νοέμβριο κι αυτό που έρχεται σήμερα στη συγκεκριμένη διάταξη, ούτε κόμμα, και γι’ αυτό το οποίο δίνατε συγχαρητήρια το Νοέμβρη στον Υπουργό σήμερα είναι φασιστικό και αντισυνταγματικό.

Μιας και μιλάμε για αθλητισμό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, έχετε χάσει την μπάλα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ας πούμε μερικές αλήθειες. Μάλλον, εγώ θα τις πω. Εσείς θα τις ακούσετε, γιατί δεν έχετε και την καλύτερη των σχέσεων με την αλήθεια. Έχετε μια δυσανεξία. 

Σχεδόν πέντε χρόνια βρισκόσασταν στην εξουσία. Τι κάνατε για τον αθλητισμό; Σε ποια από τις διαχρονικές παθογένειες του αθλητισμού δώσατε λύσεις; Σε τι συμβάλλατε σε νομοθετικό επίπεδο, ώστε να αλλάξει κάτι σε αυτά που όλοι συμφωνούμε ότι αποτελούν τα βαρίδια του αθλητισμού; Σε τίποτα.

Μήπως δώσατε λύσεις στα φαινόμενα βίας στα γήπεδα; Τουναντίον, η βία στα γήπεδα επί των ημερών σας θέριωσε, σε σημείο που τα πιστόλια μπήκαν στους αγωνιστικούς χώρους.

Μήπως δώσατε λύση στο διαχρονικό πρόβλημα των ισόβιων διοικήσεων ομοσπονδιών που εδώ και δεκαετίες εμποδίζουν την είσοδο νέου αίματος και φρέσκων ιδεών στον αθλητικό σχεδιασμό της χώρας; Όχι μόνο δεν δώσατε λύσεις, αλλά φροντίσατε διά του νομοσχεδίου σας να εξασφαλίσετε επιπλέον δεκαέξι χρόνια στις νέες διοικήσεις. Γιατί αν σήμερα δεν αλλάξει το νομοσχέδιο, σημαίνει ότι τα επόμενα δεκαέξι χρόνια θα έχουμε μία από τα ίδια.

Είχατε όλο το χρόνο -συγκεκριμένα, πέντε χρόνια- για να αλλάξετε κάτι. Δεν είχατε όμως τη βούληση. Ήρθατε ως το φρέσκο, το νέο και φύγατε ως οι καλύτεροι εκπρόσωποι του μεσαίωνα.

 Και μετά, ήρθε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη που υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Και από τον πρώτο, ήδη, χρόνο, εν μέσω πανδημίας, τις κάνει πραγματικότητα σε όλους τους τομείς και στον αθλητισμό.

Βρέθηκε επιτέλους ένας Υπουργός που αντλώντας δύναμη από τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον Πρωθυπουργό, δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με συγκεκριμένα συντεχνιακά συμφέροντα καλά βολεμένα εδώ και χρόνια. 

Επιτέλους, βρέθηκε ένας Υπουργός που δεν δίστασε να πάρει την κουτάλα από τους μαθουσάλες του αθλητικού συνδικαλισμού και να δώσει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να μπουν στα πράγματα και να πάνε τον αθλητισμό της χώρας μπροστά και ψηλά.

Η αρχή έγινε τον προηγούμενο Νοέμβριο. Σήμερα, έρχεται η συνέχεια. Θα έρθουν και άλλα στην πορεία. Και αν κάποιος αναρωτιέται, πού βρήκε ο Αυγενάκης τη δύναμη να κάνει μια τέτοια επανάσταση, η απάντηση είναι απλή: Τη δύναμή του την έδωσε, όπως είπα, προφανώς, ο Πρωθυπουργός.

Τη δύναμη, όμως, του τη δίνει κυρίως η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκονται πιο κοντά στον αθλητισμό και στέκονται στο πλευρό του.

Του τη δίνουν οι αθλητές, από τον πρώτο ερασιτέχνη μέχρι τον τελευταίο Ολυμπιονίκη. 

Έτσι, σήμερα, βλέπουμε διατάξεις που κανείς πριν δεν τις έφερε, παρόλο που οι περισσότερες από αυτές κινούνται στη σφαίρα του αυτονόητου. Διότι αυτονόητος δεν είναι ο περιορισμός των παραγόντων που χρησιμοποιούν το κάθε άθλημα ως εργαλείο για να αποκτήσουν βαρύτητα στην κοινωνία και όχι για να υπηρετούν το ίδιο το άθλημα και τους αθλητές; Αυτονόητο δεν είναι, δηλαδή, ότι δεν πρέπει να ψηφίζει κάποιος σε εκλογές Αθλητικού Σωματείου διά πληρεξουσίου και ότι πρέπει κάθε μέλος να συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση αυτοπροσώπως με μία μόνο ψήφο;

Δεν είναι αυτονόητο για λόγους διαφάνειας των αρχαιρεσιών ότι θα καταρτίζεται και θα δημοσιεύεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου ο κατάλογος με τα μέλη του που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου δέκα ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση; Αυτονόητη δεν είναι η καταγραφή μόνο των ενεργών ερασιτεχνικών σωματείων που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ώστε να ψηφίζουν μόνο αυτά πλέον;

Δεν θέλουμε να γνωρίζουν οι γονείς, οι αθλητές, ποια σωματεία είναι αναγνωρισμένα; Αυτονόητα δεν είναι όλα τα παραπάνω; Προφανώς, δεν είναι και τόσο αυτονόητα για εσάς, γιατί, αλλιώς, θα τα κάνατε πέντε χρόνια που βρισκόσασταν στην εξουσία.

Συνεχίζω.

Δεν θέλουμε να υπάρχει η συμμετοχή των αθλητών στα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών με δικαίωμα λόγου; Για χρόνια θεωρείτο αυτονόητο, αλλά κανείς δεν το έκανε. Επιτέλους, γίνεται πράξη. 

Δεν θέλουμε να έχουν δικαίωμα οι αθλητές να ασκούν και την προπονητική δραστηριότητα παράλληλα με την αθλητική; Δεν είναι όμορφο και συνάμα σπουδαίο ένα παιδάκι να μαθαίνει από το πρότυπο του;

Αυτονόητη αλλαγή δεν είναι η δυνατότητα λήψης διοικητικών καθηκόντων από Ολυμπιονίκες, Παρολυμπιονίκες, πρωταθλητές εφόσον το επιθυμούν; Αυτονόητη δεν είναι η πλατφόρμα για την παρακολούθηση των στημένων αγώνων;

Αυτονόητη, αλλά και ταυτόχρονα δίκαιη αλλαγή δεν είναι η σύμφωνη με τις αρχές του αθλητισμού εκπροσώπηση στη ενδεκαμελή Ολομέλεια της Διοίκησης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής των επιμέρους φορέων;

 Αυτονόητη, τέλος, δεν είναι η στήριξη των συνοδών αθλητών και εν γένει του αθλητισμού των ΑμεΑ, όπως πράττουμε;

 Συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είστε τόσο, μα, τόσο, λίγοι και κυρίως, αναντίστοιχοι με τις ανάγκες της εποχής και της συγκυρίας. Καταντήσατε η Αντιπολίτευση «του παγουρίνου» και του «παρών» στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα. Δεν χρειάζεται να το πουν οι δημοσκοπήσεις ότι είστε απαξιωμένοι στην κοινή γνώμη.

Οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι είστε κατώτεροι των περιστάσεων και δηλώνουν ευθαρσώς ότι ευτυχώς που έχουμε σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία την Κυβέρνηση αυτή, του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κλείνω με τούτο: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, απόψε το μενού του ελληνικού αθλητισμού έχει ομελέτα, γιατί επιτέλους ένας Υπουργός έσπασε αυγά.

Ευχαριστώ πολύ».

Υποστήριξη: SilkTech