Η ΦΙΜΠΑ όρισε προκριματικά Παγκοσμίου, 2 μέρες πριν το EuroBasket!

Κυριακή, Αύγουστος 22, 2021 - 9:02πμ
Δεν τα κάνει μόνο η ΕΟΚ...

Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Το ημερολόγιο δεν κάνει λάθος. Μία ματιά στα κιτάπια της FIBA θα σας πείσει.

Στις 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για τον καταρτισμό των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023. Η πρόκριση θα παιχτεί σε 6 «παράθυρα». Ποιες είναι οι ημερομηνίες τους;

Γκάφα ολκής στο Κύπελλο Ελλάδας! Τελικά με Ιωνικό ο Απόλλωνας, με ΠΑΟΚ ο Προμηθέας

Τα «παράθυρα» για το Παγκόσμιο Κύπελλο

Παράθυρο      Ημερομηνίες

1ο        22-30/11/2021

2ο        21/2-1/2/2022

3ο        27/6-5/7/2022

4ο        22-30/8/2022

5ο        7-15/11/2022

6ο        20-28/2/2023

Το πρώτο κρατούμενο αφορά το 3ο παράθυρο και πρώτο καλοκαιρινό. Με τους περισσότερους παίκτες να έχουν και υποχρεώσεις με τις Εθνικές ομάδες από τις 27 Ιουνίου μέχρι τις 5 Ιουλίου, ενώ θα έχουν τελειώσει τη σεζόν πριν από λίγες ημέρες.

Για τους περισσότερους αν δεν υπήρχε το EuroBasket του 2022 (σε Τσεχία, Γεωργία, Ιταλία και Γερμανία), δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Μόνο που οι δύο διοργανώσεις της FIBA... τρακάρουν μεταξύ τους!

Όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο πέφτει πάνω στο EuroBasket

Πάμε στο δεύτερο κρατούμενο: Το 4ο παράθυρο είναι προγραμματισμένο από τις 22 μέχρι τις 30 Αυγούστου. Και το EuroBasket ξεκινάει δύο ημέρες μετά, την 1 Σεπτεμβρίου!

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιες ομάδες θα αγωνιστούν στο 4ο «παράθυρο». Μοιάζει δεδομένο ότι αν οι Εθνικές κληθούν να διαλέξουν, η επιλογή είναι ξεκάθαρη: το EuroBasket. Και όχι μόνο. Η προετοιμασία των ομάδων για το EuroBasket θα έχει ουσιαστικά το τελικό μοντάρισμα στα... παράθυρα.

Με όποιον κίνδυνο μπορεί να κρύβει ένα επίσημο ματς για μία διοργάνωση (προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου), πριν από ένα άλλο επίσημο ματς για μία άλλη διοργάνωση (EuroBasket).

Από την άλλη, αν οι ομάδες αποφασίσουν να αγωνιστούν και στις δύο διοργανώσεις, προκύπτει το ερωτηματικό των ταξιδιών. Από τη μία μεριά της Ευρώπης στην άλλη και απευθείας μία επίσημη αναμέτρηση που μπορεί να κρίνει το μέλλον τους στο EuroBasket.

Χώρια που μέσα σε όλα αυτά, οι διεθνείς θα έχουν ελάχιστο χρόνο ξεκούρασης. Ένα ζήτημα που δίνει αρκετό... ψωμί για συζητήσεις από το ΝΒΑ μέχρι την Ευρώπη.

Η φετινή EuroLeague ολοκληρώνεται στις 29/5, το BCL τελειώνει στις 15/5 ενώ το πρωτάθλημα της Basket League (χωρίς να υπάρχουν επίσημες ημερομηνίες) μέσα στον Ιούνιο. Στις 19 Ιουνίου ολοκληρώνεται και το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ.

Η κλήρωση για τα παράθυρα

H πρόκριση των Λευκορωσία, Ισλανδία, Λετονία, Μαυροβούνιο, Β.Μακεδονία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σουηδία στο τελικό στάδιο των προκριματικών, οδηγεί τη διαδικασία στην κλήρωση της 31ης Αυγούστου.

Στην κληρωτίδα θα μπουν και άλλες 24 ευρωπαϊκές ομάδες (Βέλγιο, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Μ.Βρετανία, Ελλάδα,Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία, Ολλανδία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία, Τουρκία και Ουκρανία), προκειμένου μέσα από τα 6 «παράθυρα» να προκύψουν 12 ομάδες που θα αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο συνδιοργανώνουν Φιλιππίνες, Ιαπωνία και Ινδονησία.

Υποστήριξη: SilkTech