Η ελευθέρα πάλη στην Αχαΐα

Τρίτη, Μάρτιος 5, 2019 - 8:01πμ

Οι Αθλητικοί Σύλλογοι Α.Σ. ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ και Γ.Κ. Ολύμπια Club ιδρύθηκαν με σκοπό τη διάδοση του αθλήματος της πάλης, ενός πολύ όμορφου ολυμπιακού αθλήματος που γυμνάζει τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας των, αθλητές τους έχουν λάβει μέρος σε διασυλλογικούς, πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες, εκδηλώσεις/επιδείξεις πολεμικών τεχνών, όπως επίσης και σε επιδείξεις και προωθητικές ενέργειες του αθλήματος σε σχολεία και αθλητικά φεστιβάλ.

 

Η πάλη από τα αρχαιότατα χρόνια αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα αγωνίσματα και η παλαιστική ενασχόληση, ως άριστο παιδαγωγικό μέσο, καταλάμβανε βασικό μέρος της εκπαίδευσης. Το άθλημα της πάλης είναι προσιτό σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης, γυμνάζει και διαμορφώνει το σώμα ενώ παράλληλα οξύνει το νου. Η πάλη είναι ένα θεαματικό άθλημα, χωρίς χτυπήματα και υφίσταται από τότε που ο άνθρωπος έκανε την εμφάνιση του στη γη. Κάθε πολιτισμός της παγκόσμιας ιστορίας περιλαμβάνει το αγώνισμα της πάλης, είτε ως μέσο ψυχαγωγίας, είτε ως μέσο εξάσκησης για αυτοάμυνα.

 

Στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο Στάδιο Δ. ΤΟΦΑΛΟΣ, διεξήχθη το 2001 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής πάλης και στην συνέχεια με την συμβολή του τότε αντιπροέδρου της ΕΛ.Ο.Π. κ. Διονύση Γιακουμέλου, ήρθε στην πόλη μας η μετέπειτα χρυσή ολυμπιονίκης Irini Merleni μαζί με τον Ουκρανό προπονητή Γιάννη Ταμπουνίδη, οι οποίοι έμειναν μέχρι το 2004. Στο διάστημα αυτό πέρασαν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους στο άθλημα της ελευθέρας πάλης στους σημερινούς προπονητές των συλλόγων κ.κ. Γιώργο Ραλλή (παλιός αθλητής του αείμνηστου Γιάννη Μανή) και Ζαφείρη Ρέλλο (παλιός αθλητής και προπονητής του kick Boxing), οι οποίοι στην συνέχεια, αφού έλαβαν, το δίπλωμα προπονητού πάλης (2007) από την σχολή προπονητών της ΓΓΑ, ξεκίνησαν με κέφι, ανιδιοτέλεια και μεράκι, παρά τις δυσκολίες που στη συνέχεια επέφερε η οικονομική κρίση, να προπονούν νέους αθλητές και αθλήτριες στο άθλημα της ελευθέρας πάλης. Στην προσπάθεια αυτή αρωγοί στάθηκαν και οι βετεράνοι αθλητές Αλέξανδρος Μακρυγιάννης και Σπήλιος Δαφαράνος που με την εμπειρία τους συνέβαλλαν στην συστηματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των δυνατοτήτων των νέων αθλητών. Θα ήταν παράλειψη να μην γίνει ιδιαίτερη μνεία στην συμβολή του Προέδρου του Συλλόγου Α.Σ. Πολυνίκη και πρώην αντιπροέδρου της ΕΛ.Ο.Π κ. Διονύση Γιακουμέλου, ο οποίος έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσει, τόσο το άθλημα, όσο και τους αθλητές και των δύο συλλόγων.

 

Στην Αχαΐα η πάλη έχει πάνω από 150 αθλητές διαφόρων ηλικιών και επιπέδων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ασχολούνται με την πάλη για εκγύμναση ή αυτοάμυνα. Τα τελευταία όμως χρόνια οι σύλλογοι διαθέτουν μια ιδιαίτερα δυνατή αγωνιστική ομάδα στο στυλ της ελευθέρας πάλης, κυρίως στις νέες ηλικιακές κατηγορίες (εφήβων, παίδων και παμπαίδων), που αποτελούν και το φυτώριο για μελλοντικές διακρίσεις. Και στους δύο (2) συλλόγους υπάρχουν αθλητές με συμμετοχές και διακρίσεις σε διασυλλογικούς, πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες, αλλά και σε μη ολυμπιακά αθλήματα, όπως η πάλη στην άμμο, η οποία μάλιστα είναι και μεταξύ των αθλημάτων των παράκτιων Μεσογειακών αγώνων που θα διεξαχθούν στην Πάτρα τον Αύγουστο του 2019 και στους οποίους ευελπιστούμε να έχουμε συμμετοχές.

 

Από το 2001 έως σήμερα, υπήρξαν πολλοί παλιότεροι αθλητές με σημαντικές διακρίσεις, τους οποίους και θα θέλαμε να αναφέρουμε αλφαβητικά: Αντωνοπούλου Παναγιώτα (3η θέση πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων), Λάζο Κων/νο (πρόκριση στο παγκόσμιο πάλης στην άμμο) και Μπάρλα Μαρία (3η θέση πανελλήνιο Νεανίδων). 

 

Ωστόσο υπάρχει και μια φουρνιά αθλητών, η οποία ασχολείται ενεργά με το άθλημα της ελευθέρας πάλης την τελευταία δεκαετία, με πολύ συχνή παρουσία σε πανελλήνια και αναπτυξιακά πρωταθλήματα, τουρνουά, διεθνείς αγώνες, προπονητικά camp, κλπ. Ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα, από πολύ μικρή ηλικία και πλέον αποτελούν 'ομάδα', συνεχίζουν και προπονούνται μαζί, βοηθούν και ενδιαφέρονται για τους νεότερους αθλητές και τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο εκπροσωπούν την πόλη μας στα αγωνιστικά δρώμενα της πάλης, αλλά έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσεις και μετάλλια σε πανελλήνια και αναπτυξιακά πρωταθλήματα.

 

Θα πρέπει να αναφερθούν αλφαβητικά οι:

 

Γιάγκος Ηλίας - 3 φορές πανελληνιονίκης (2014, 2018, 2019)

Καγκελάρης Άγγελος - 2 φορές πανελληνιονίκης (2016, 2017)

Κάραλης Γιώργος - πανελληνιονίκης (2016) & πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα (2018)

Νάνο Αλέξανδρος - πανελληνιονίκης (2015)

Παπαθανασόπουλος Ιάσονας - πανελληνιονίκης (2016)

Παπαθανασόπουλος Ορέστης - 4 φορές πανελληνιονίκης (2014, 2015, 2017, 2018)

Χαμουζάς Άγγελος - Αναπτυξιακό πρωτάθλημα Beach wrestling (2017)

Τέλος υπάρχουν στο χώρο πιο νέες πολλά υποσχόμενες παρουσίες, όπως οι: Χριστόφορος Γιάγκος, Κων/νος και Νικόλας Παναγιωτόπουλος, Θανάσης Ραλλής, Σπύρος Μακρυγιάννης και Απόστολος Βέρρας, καθώς και η Άννα Μαρία Σίψα, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ και αθλήτρια της άρσης βαρών με σημαντικές διακρίσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό στο άθλημα της άρσης βαρών, η οποία πρόσφατα μεταπήδησε στην πάλη, κατακτώντας μάλιστα την 3η θέση στο φετινό πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών.

 

Οι προπονήσεις στο άθλημα της ελευθέρας πραγματοποιούνται, είτε στην αίθουσα της πάλης του Παμπελοποννησιακού Σταδίου ή στην αίθουσα της πάλης του Γυμναστηρίου Ολύμπια Club στα Βραχνέϊκα Αχαΐας.

Υποστήριξη: SilkTech