Η ασφαλτόστρωση σε ένα ιστορικό στενάκι της Πάτρας (ΦΩΤΟ)

Κυριακή, Σεπτέμβριος 8, 2019 - 10:33μμ

Στις φωτογραφίες βλέπουμε το πριν και το μετά της ασφαλτόστρωσης ενός μικρού δρόμου, ένα στενάκι για την ακρίβεια, της οδού Αλεξανδρείας.

Βρίσκεται λίγα μέτρα μετά τα Ψηλαλώνια, είναι παράλληλος της οδού Γ. Ολυμπίου, μεταξύ Παναχαϊκού και Μεσολογγίου. Με χαρά είδαν οι περίοικοι πριν από λίγες ημέρες να αντικαθίσταται ο παλιός, ...πετρώδης σχεδόν, ασφαλτοτάπητας, που είχε τοποθετηθεί πριν μισό αιώνα

Κάπου στη δεκαετία του '60 ασφαλτοστρώθηκε το μικρό αυτό στενό που προέκυψε λίγα χρόνια πριν, τέλη δεκαετίας '50 όταν πουλήθηκε το οικόπεδο που φιλοξένησε το γυμναστήριο του Παναχαϊκού!

(Κορύλλος, στη μέση,  Αναγνωστόπουλος και Τσαφόπουλος, στέκονται εκεί ακριβώς όπου σήμερα περνά η οδός Αλεξανδρείας)

Ενα μεγάλο τετράγωνο (Παναχαϊκού - Γ. Ολυμπίου - Μεσολογγίου - Καποδιστρίου) ρυμοτομήθηκε, πουλήθηκε σε ιδιώτες που έχτισαν διώροφες οικίες, ενώ με τα χρήματα η ΠΓΕ μπόρεσε να κατασκευάσει την πρώτη κερκίδα στο γήπεδο στην Αγυιά.

Το γυμναστήριο του Παναχαϊκού άρχισε να κατασκευάζεται το 1895. Ο Παναχαϊκός αγόρασε το οικόπεδο, 3.496μ., ιδιοκτησίας Ιωάννας Μαλτέζου (οικογένεια σταφιδέμπορων) αντί 15.000 δρχ (με 8% τόκο).

(Αεροφωτογραφία του 1955, λίγο πριν γκρεμιστεί το γυμναστήριο)

Το 1955 το γυμναστήριο κατεδαφίστηκε, μια μεγάλη ιστορία έπαψε να υπάρχει. Για 60 χρόνια συνέβαλε αποφασιστικά στην ακμή της Παναχαϊκής, που μάλιστα, με δικά της έξοδα κατασκεύασε δρόμο από το γυμναστήριό της έως τα Ψηλαλώνια.

(Αρχές 1960, οικοδόμοι κατασκευάζουν τα πρώτα σπίτια στην οδό Αλεξανδρείας, ακριβώς στη θέση του Γυμναστηρίου)

Το Δημοτικό Συμβούλιο, για να επανέλθουμε στα του Δήμου Πατρέων, στις 13/1/1900 έδωσε το όνομα του Παναχαϊκού στο δρόμο, που κατασκευάστηκε με έξοδα του Συλλόγου: «Οδός [του] Παναχαϊκού».

(Από αγώνα σφαιροβολίας στις 13 Σπετεμβρίου 1937. Η βαλβίδα βρισκόταν εκεί όπου πρόσφατα ένα μικρό δρομάκι ασφαλτοστρώθηκε)

Κατά την διαμόρφωση του οικοπέδου σε μικρότερα οικόπεδα, φτιάχτηκε ένα μικρό στενό, ακριβώς στη μέση του οικοπέδου, η οδός Αλεξανδρείας. Στο ίδιο σημείο που ασφαλτοστρώθηκε προ ημερών, πόζαρε κάποτε ο Κορύλλος ή στεκόταν ο Αναστάσης Τηλιγάδης ρίχνοντας ακόντιο!

Ο δρόμος, όπως και να το κάνουμε, είχε τη δική του ιστορία!

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech