Χρυσωρυχείο για την Πάτρα ο αθλητικός και θαλάσσιος τουρισμός

Τρίτη, Ιούνιος 12, 2018 - 1:02πμ

Σε χρυσωρυχείο, χωρίς υπερβολή μπορεί να εξελιχθεί για την Πάτρα, ο αθλητικός/θαλάσσιος τουρισμός αν αξιοποιηθεί σωστά με τις κατάλληλες κινήσεις, τις σύγχρονες πρακτικές αλλά και την αξιοποίηση προσώπων με κοινωνική απήχηση, δεδομένου, ότι η περιοχή διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενώ συντρέχουν και οι βασικές προϋποθέσεις για εναλλακτικό τουρισμό τέτοιας μορφής.

Προς τούτο, όπως επισημάνθηκε, χρειάζεται βέβαια πρωτίστως η συνέργια και συνεργασία όλων των τοπικών φορέων, ενώ απαραίτητο κρίνεται μια τέτοια προσπάθεια να γίνει υπόθεση, όχι μέρους αλλά του συνόλου των πολιτών της περιοχής.

Αυτά ήταν τα κύρια συμπεράσματα της Συνεδριακής Εκδήλωσης με θέμα: «Αθλητικός- Θαλάσσιος Τουρισμός: Σταθερή αξία και επένδυση», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου την περασμένη Τετάρτη 6 Ιουνίου.

Μια από τις κυριότερες προτάσεις που έγιναν, ήταν η σύσταση τεχνοκρατικού φορέα με αυτό το αντικείμενο προκειμένου να αποτελέσει καθοριστικό βήμα ώστε να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα και τα οφέλη.

Επίσης ως μια σημαντική ευκαιρία για τη Πάτρα να αποτελέσει σταθερό σημείο αναφοράς στον αθλητικό - θαλάσσιο τουρισμό, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν οι παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες του 2019. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει από τώρα οι φορείς να προσδιορίσουν τα βήματά τους την επόμενη ημέρα από την λήξη τους. Αυτή η επισήμανση ακούστηκε πολλές φορές. Ξεκαθαρίστηκε ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξουν συνέργειες με όλους τους τοπικούς οικονομικούς-κοινωνικούς και αθλητικούς πυρήνες και κυρίως να ξεκινήσει από τώρα ο κατάλληλος προγραμματισμός και κυρίως να προσδιοριστεί η τουριστική ταυτότητα της πόλης.

Έτσι η συνεδριακή εκδήλωση με δεδομένες τις προειδοποιήσεις αλλά και τις αντιδράσεις που στο μεταξύ εκδηλώνονται (εκ μέρους του Δήμου, ο οποίος πάντως δεν εκπροσωπήθηκε και αυτό δεν ήταν τυχαίο) όσο αφορά την προετοιμασία των Παράκτιων, αποδεικνύει ότι η πρωτοβουλία για τον αθλητικό τουρισμό ελήφθη σε μια κρίσιμη συγκυρία και για τη συγκεκριμένη μεγάλη αθλητική διοργάνωση.

Οι αντιπεριφερειάρχες Γρηγόρης Αλεξόπουλος και Κώστας Καρπέτας, που σημειωτέον ήταν παρόντες σε όλη την διάρκεια της ημερίδας, τόνισαν ότι η Πάτρα δεν στερείται βασικών υποδομών για να φιλοξενήσει αυτού του είδους τον τουρισμό, αρκεί να αποκτήσει brandname.

«Μπορούμε τώρα να διαμορφώσουμε και να προσαρμόσουμε νέες πολιτικές για να φύγουμε προς τα εμπρός» σημείωσε ο κ. Αλεξόπουλος, ενώ ο κ. Καρπέτας επεσήμανε ότι «το μεγαλύτερο οικοσύστημα της χώρας είναι η οικονομία της φιλοξενίας, αφού σε αυτήν εμπλέκονται δεκάδες επαγγέλματα».

Υποστήριξη: SilkTech