H ημερίδα "Άθληση και Παιδί" που διοργάνωσε ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ιάσων

Τετάρτη, Δεκέμβριος 19, 2018 - 10:30μμ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα «ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ», που διοργάνωσε ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος ΙΑΣΩΝ, στις εγκαταστάσεις του στην πλαζ του ΕΟΤ του Δήμου Πατρέων, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου.

Η ημερίδα οργανώθηκε από τον ΙΑΣΩΝ, στα πλαίσια πραγμάτωσης του οράματος του σωματείου, για δημιουργία υγειών στο σώμα και το μυαλό πολιτών. Μια προσπάθεια, η οποία θα πρέπει να ξεκινάει από το σπίτι. Για αυτό άλλωστε, βασικοί καλεσμένοι ήταν οι γονείς και κηδεμόνες αλλά και όσοι ενδιαφέρονται με οποιονδήποτε τρόπο για τα παιδιά.

Βασικοί στόχοι της ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση των γονέων για την ανάγκη άθλησης και ο διαχωρισμός του επαγγελματικού αθλητισμού και πρωταθλητισμού από την ερασιτεχνική άθληση με επίκεντρο τα παιδιά. Αναλύθηκαν τα οφέλη που προσκομίζουν τα παιδιά από τον αθλητισμό, τα λάθη που κάνουν οι γονείς και ο σωστός τρόπος προσέγγισης των αθλητικών δραστηριοτήτων καθώς και τα κοινωνικά οφέλη από την ένταξη των παιδιών μας σε αθλητικές δραστηριότητες.

Κορύφωση και ευχάριστη έκπληξη της ημερίδας αποτέλεσε η «Ανοιχτή Συζήτηση», η οποία ακολούθησε τις παρουσιάσεις και έδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και την αγωνία των γονέων για περαιτέρω ενημέρωση.

Το γενικό συμπέρασμα όλων ήταν, πως ημερίδα με αντίστοιχη θεματολογία, θα πρέπει να οργανωθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα αλλά και να επαναλαμβάνεται τακτικά. Η ενημέρωση σε βασικά θέματα τα οποία αφορούν τα παιδιά μας, γονέων  αλλά και φορέων κρίνεται ελλιπείς στη χώρα μας. 

Αναλυτικά στην ημερίδα μίλησαν οι:

Ο κ Τάκης Πετρόπουλος Πρόεδρος του Πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Πατρέων, εκπροσωπώντας των Δήμο. Ο κ.Πετρόπουλος  ανέλυσε τη «Συμβολή του Δήμου στη δωρεάν άθληση του παιδιού στην Πάτρα», αφού ανέπτυξε τη σημερινή πραγματικότητα στην παροχή αθλητισμού διεθνώς αλλά κυρίως σε Εθνικό επίπεδο.

Ο κ Κωνσταντίνος Χατζούλης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Ειδικός σε Αθλητικές Κακώσεις και Αθλητιατρική, με θέμα  «Αθλητισμός-Πρωταθλητισμός. Τρόπος προσέγγισης», ανέλυσε τον τρόπο προσέγγισης, τους κινδύνους και τους ελέγχους για κάποιον που ασχολείται με τον αθλητισμό στη νεαρή ηλικία.

Η κα Αργυρώ Λιόλιου Παιδίατρος, η οποία αφού ανέλυσε την ανάγκη άθλησης των παιδιών μας, επικεντρώθηκε στοχευμένα στο «βρογχικό άσθμα και η άσκηση στα παιδιά». Στο επίκεντρο της ομιλίας βρέθηκε η ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση των αθλούμενων νέων.

Η κα Τζίνα Τσιχλιά, Διαιτολόγος/Αθλητική Διατροφολόγος, ενημέρωσε για τα τελευταία στατιστικά στοιχεία στην παιδική παχυσαρκία, τα οποία κατατάσσουν τη χώρα μας στην πρώτη θέση παγκοσμίως. Ανέλυσε το θέμα «Παχυσαρκία-Λιποσαρκία και άθληση», τονίζοντας την ανάγκη για εξειδικευμένη διατροφή ανάλογα το επίπεδο του αθλητή και τις ανάγκες του αθλήματος.

Ο κ Αθανάσιος Σουφλιάς, Προπονητής μπάσκετ, υπεύθυνος προγράμματος «ΝΟΥΣ» Προμηθέα Πατρών, ανέλυσε τα «Προβλήματα στην εξέλιξη ενός αθλητή» και μέσα από ένα υπέροχο βίντεο, θορύβησε τους παρευρισκόμενους για τον τρόπο που επιβάλουν οι γονείς στα παιδιά τους τα δικά τους θέλω στον αθλητισμό.

Η κα Χαρά Γουλιάμη, Κλινική Ψυχολός, τόνισε τα πολύ σημαντικά θέματα ψυχολογίας του παιδιού που είχαν τοποθετήσει στο τραπέζι όλοι οι προηγούμενοι ομιλητές, δίνοντας ουσιαστικές απαντήσεις στο μεγάλο θέμα το οποίο αφορά τον «Διαχωρισμό αθλητισμού-πρωταθλητισμού σε παιδί και έφηβο».

Υποστήριξη: SilkTech