Γυμναζόμαστε σπίτι για το καλό όλων μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Απρίλιος 24, 2020 - 7:01μμ

Η ιδέα αυτή ανήκει στον καθηγητή φυσικής αγωγής και εξειδικευμένο προπονητή φυσικής κατάστασης Μάκη Παρασκευόπουλο και είχε σαν στόχο την προβολή της αξίας της φυσικής δραστηριότητας  και ταυτόχρονα την προτροπή ακόμα περισσότερων να βάλουν την άσκηση στη καθημερινότητά τους.

Επιπρόσθετα να λειτουργήσει σαν ένα μέσο τόνωσης της ψυχολογίας όλων μας ακόμα, τη δύσκολη αυτή περίοδο της καραντίνας.

'' Απευθύνθηκα σε 11 πολύ καλούς φίλους'' δηλώνει ο Μάκης Παρασκευόπουλος, και συνεχίζει:  ''Ο καθένας τους έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τη φυσική δραστηριότητα και διαπρέπει στον τομέα του. Όλοι δέχθηκαν με μεγάλη χαρά και ξεκίνησε έτσι η δημιουργία του βίντεο. Δόθηκαν σε όλους οδηγίες και βιντεοσκόπησαν με τα κινητά τους ένα μήνυμα που αφορούσε τη κατάσταση που βιώνουμε και μια άσκηση που εκτελούσαν οι ίδιοι. Οι ασκήσεις είχαν σταλεί σε σκίτσο μαζί με οδηγίες, καθώς και τα σημεία προσοχής για τη σωστή τους εκτέλεση. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε αυτό το αποτέλεσμα που γνωρίζουμε. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους για τη καθοριστική συμμετοχή τους.''

Οι συμμετέχοντες σε αυτό το βίντεο είναι οι εξής: ΓΚΕΚΑΣ ΦΑΝΗΣ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ, ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ - UEFA ELITE ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ, ΦΟΥΖΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ - ΠΑΙΔΟΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ/ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ, ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΚΡΙΣΤΕΛ ΒΟΥΡΝΑ - ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΡΙΑ, ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΗΘΟΠΟΙΟΣ , ΤΖΙΜΗΣ ΗΛΙΑΣ - ΧΟΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ- ΕΚΔΟΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΝΑΚΗΣ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ, ΜΑΡΙΩΤΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΒΟΛΛΕΙ, ΕΛΕΝΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ/PILATES, ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ TAEKWONDO.

Πως ξεκίνησε η ιδέα της γυμναστικής στο σπίτι

Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή 15 Μαρτίου, αμέσως μετά τα μέτρα απαγόρευσης λόγω του  HYPERLINK "https://www.newsit.gr/ygeia/koronoios-vavel-anosias-se-olo-ton-planiti-me-ta-test-antisomaton-syllogiki-anosia-den-tha-yparksei-leei-o-tsiodras/3015993/" \o "Κορονοϊός: \“Βαβέλ\”… ανοσίας σε όλο τον πλανήτη με τα τεστ αντισωμάτων – \«Συλλογική ανοσία δεν θα υπάρξει\» λέει ο Τσιόδρας" Κορονοϊού. Τότε λοιπόν έκανε την εμφάνισή της στο Facebook,  η σελίδα  HYPERLINK "https://www.facebook.com/hashtag/γυμναζόμαστε_σπίτι?source=feed_text&epa=HASHTAG&__xts__%5B0%5D=68.ARA0k-Lu5tiTrSTkggKu-e-Gb7hMFvffDsH2GLiK7gldBWvtesbmZqMk-BQAcZl63tyk_uMN-hno2hinUWcNWR6rRb5oYg6GFlanu1b_GZj9k3xFeOHr234p1WnZ_EUHIZYAW21qpYs3lK_FzCYAC1UBE_fSNjyYRFcbosrynBpS4VWVUc-REuL0laKuXQII1x5VtiYsIpua53PHU4Uaj4YStHmKIs6gBZIOB1T11hq8YOGSSyo_BpSIIhaDHxIdENQcbVTRDl02VQ3qn9cN-35SDmiB-AO5oHFGZdeo4gXyTRC0Z-cl3pNEU-tb1S3K9huX9Ztvj9-4Fi0EjWVYB5HRZSzjt7NH5nip7Pq1S1OIkONXwbTZaROMUSM-yodjYxiVp6hHM7VaAbQb4u8z-3dLxHx13Dte4uPe34FmKWZFHFFo86RJp2riU5t1YwqA-gxqoGxrsVU2_Q4IKCo6pXbyE1JOttbysB1CbrUx7LClNik&__tn__=%2ANKH-R" #Γυμναζόμαστε_Σπίτι. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη προσπάθεια ΄΄εκπαίδευσης''  στην ουσία, όσων υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στο σπίτι και να μειώσουν στο ελάχιστο τη φυσική τους δραστηριότητα. Δημιουργός  της σελίδας ήταν ο Μάκης Παρασκευόπουλος.

Όπως λέει ο Μάκης Παρασκευόπουλος : '' Η πανδημία του COVID-19 άλλαξε ξαφνικά τις ζωές όλων των ανθρώπων. Για πρώτη φορά, ίσως, κληθήκαμε όλοι  να περιορίσουμε τις δραστηριότητές μας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, η ελάττωση της σωματικής δραστηριότητας αυξάνει τον κίνδυνο μείωσης των επιπέδων φυσικών ικανοτήτων μας και μάλιστα με ταχύτατο ρυθμό. Επιπλέον, η μυϊκή υπολειτουργία επηρεάζει δυσμενώς την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ίσως το σημαντικότερο όμως ήταν το ότι η ψυχολογία και η διάθεση όλων είχε υποστεί πραγματική καθίζηση.'' 

Και συνεχίζει: '' Το πλέον ενδεδειγμένο αντίδοτο σε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις είναι η σωματική άσκηση, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ανθρώπινης υγείας.          Η σελίδα #Γυμναζόμαστε_Σπίτι δημιουργήθηκε με σεβασμό  για την υγεία του διπλανού μας και εξαιτίας της καθημερινής ανάγκης για φυσική δραστηριότητα. Σε μια δύσκολη κατάσταση και σε δύσκολες συνθήκες. Αποδεικνύοντας πως όλα μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας απλά και εύκολα στη χρήση μέσα, μα πάνω απ΄ όλα με θέληση, βούληση και αισιοδοξία πως και θα τα καταφέρουμε, αλλά και θα πετύχουμε το στόχο μας.''

Τι είδους ασκήσεις προτείνονται.

Για όσους έχουν εμπειρία από ήπια προγράμματα άσκησης, συστήνεται να συνεχίσουν με την ίδια ήπια επιβάρυνση και μέτρια διάρκεια.

Η σωστά σχεδιασμένη άσκηση είναι ιδιαίτερα ευεργετική ακόμα και  για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τα οποία θα πρέπει να συνεχίσουν να ασκούνται όπως και πριν την πανδημία, στο σπίτι ή σε ασφαλείς εξωτερικούς χώρους.

Άλλωστε, η άσκηση με μέτρια ένταση και διάρκεια ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όπως τονίζουν  έγκριτοι επιστήμονες της υγείας και του αθλητισμού.

Ποιούς αφορούν τα προγράμματα προπόνησης.

Τα προγράμματα που παρουσιάζονταν στη σελίδα, αφορούσαν όλους όσους βρίσκονταν στα σπίτια τους. Μάλιστα, ανάλογα το επίπεδο των ασκουμένων προτείνονταν διαφορετικές επιβαρύνσεις. Έτσι όλα τα προγράμματα είχαν τρία επίπεδα:  χαμηλό, μέτριο, υψηλό (που αφορούσε αθλητές). Αυτό γινόταν με τη μεταβολή των παραγόντων επιβάρυνσης (ένταση, διάρκεια άσκησης, αριθμός επαναλήψεων, αριθμός σετ, χρόνος διαλείμματος, κατηγορία ασκήσεων), σύμφωνα με τα τρία επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί.

Πως μπορεί κάποιος να ακολουθήσει τα προγράμματος εκγύμνασης.

Το πρώτο και σημαντικό στη διαδικασία αυτή, ήταν ο σχεδιασμός των προγραμμάτων. Ένας σχεδιασμός που είχε σαν βασικό κριτήριο την επιστημονικότητα και αντίστοιχα βασικό στόχο την εύκολη κατανόηση , μα πάνω απ΄όλα την πρόληψη τραυματισμών και την προαγωγή της υγείας των ασκουμένων γενικότερα.

Αρχικά οι προπονήσεις σχεδιάζονταν σε προπονητικά πρωτόκολλα. Σε έντυπα δηλαδή που παρουσίαζαν τόσο το στόχο της προπόνησης , όσο και την ανάλυση των ασκήσεων και του προγράμματος γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζονταν τα σκίτσα των ασκήσεων, οδηγίες εκτέλεσης, σημαντικά σημεία προσοχής, οι παράγοντες επιβάρυνσης (διάρκεια άσκησης, χρόνος διαλείμματος, αριθμός επαναλήψεων, σετ κ.α.). Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να δουν, να εκτυπώσουν , να αποθηκεύσουν τις προπονητικές μονάδες και να τις πραγματοποιήσουν.

Το επόμενο βήμα ήταν η βιντεοσκόπηση (με τα κινητά μας τηλέφωνα) των ασκήσεων που κάναμε και η δημιουργία ενός συνολικού βίντεο που ανεβάζαμε στη σελίδα μας. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να δουν τις ασκήσεις του προγράμματος.

Τέλος το τρίτο βήμα περιελάμβανε τη πραγματοποίηση ζωντανών προπονήσεων με livestreaming μέσα από το κανάλι μας στο Youtube (https://www.youtube.com/sportsanalysisgr) ώστε οι προπονήσεις να πραγματοποιούνται online.

Τι εξοπλισμός χρησιμοποιείται στις προπονήσεις.

Ένας από τους βασικούς στόχους μας ήταν η χρήση πολύ εύκολου και εύχρηστου εξοπλισμού, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Ασκήσεις με το βάρος του σώματος, τα ψώνια του σούπερ μάρκετ αντί για βάρη, ένα σκουπόξυλο, σχοινάκι, οι γραμμές από τα πλακάκια στο πάτωμα, κάποια λάστιχα ήταν αρκετά για να δημιουργήσουμε εποικοδομητικές και συνάμα διασκεδαστικές προπονήσεις.

Η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή τη πρωτοβουλία.

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη των προπονήσεων πάνω από 200 άνθρωποι-οικογένειες γυμνάζονταν μαζί μας καθημερινά, ενώ με τη συμπλήρωση ενός μήνα, οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους  450. Επίσης σημαντικό στοιχείο ήταν η καθημερινή επικοινωνία με τους χρήστες για διάφορα ερωτήματα, επεξηγήσεις και πρακτικές οδηγίες. Μέσα από το feedback που παίρνουμε καθημερινά, οι συμμετέχοντες γυμνάζονται σπίτι από καθημερινή ανάγκη πλέον.

Η προσπάθεια αυτή ήταν η πρώτη που εκδηλώθηκε και αφορούσε τη γυμναστική στο σπίτι τις μέρες της καραντίνας.

Πράγματι ήταν η πρώτη και ''γεννήθηκε '' λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων απαγόρευσης. Μάλιστα τις πρώτες μέρες δέχτηκα πολλά μηνύματα από συναδέλφους, συλλόγους κ.α. που με ρωτούσαν πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Μετά την πρώτη - δεύτερη εβδομάδα αντίστοιχες προσπάθειες έκαναν την εμφάνισή τους και πλέον είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός αντίστοιχων προσπαθειών. Αυτό μας γεμίζει με τεράστια ικανοποίηση, μιας και η προσπάθεια μας οδήγησε προπονητές , γυμναστές συλλόγους, αλλά και αθλούμενους να καταλάβουν ότι όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Ποιά θα είναι η  συνέχεια .

Όσο συνεχίζονται οι απαγορεύσεις και η καραντίνα, συνεχίζουμε να #Γυμναζόμαστε_Σπίτι , με την ελπίδα πως όλα θα τελειώσουν και θα επανέλθουμε ακόμα πιο δυνατοί στους κανονικούς μας ρυθμούς. Επίσης η όλη δομή που έχει δημιουργηθεί μπορεί να λειτουργήσει πλέον και εκτός καραντίνας.

Άλλωστε '' Ένα συννεφάκι είναι όλο αυτό, που γρήγορα θα προσπεράσει και θα φύγει '' .

Υποστήριξη: SilkTech