Γυμναστηριούχοι Αχαΐας: 3 στους 5 δεν θα ξαναλειτουργήσουν- Μόνο 2 πήραν οικονομική ενίσχυση!

Τρίτη, Φεβρουάριος 23, 2021 - 7:41μμ

Σε απόγνωση δηλώνουν οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων του Νομού Αχαΐας  με τον σύλλογό τους να υποστηρίζει ότι 3 στα 5 γυμναστήρια δεν πρόκειται να ανοίξουν και πάλι. Μάλιστα επισημαίνουν ότι ο κλάδος τους έμεινε, έξω από τις σχετικές οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως τονίζουν, ενισχύθηκαν μόλις δύο από τα 95 γυμναστήρια που εκπροσωπεί ο Σύλλογος. Το γεγονός αυτός, καθώς και την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει επισημαίνουν προς τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη με τον οποίο έχουν έρθει σε επικοινωνία.

Σε σχετικό υπόμνημα που του κατέθεσαν, και το οποίο έχει στη διάθεσή του το thebest.gr, του περιγράφουν με μελανά χρώματα τα όσα βιώνουν τον τελευταίο χρόνο που ουσιαστικά παραμένουν κλειστοί ή υπολειτουργούν. Αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας και να σας επισημάνουμε την  προσοχή για το επικείμενο κλείσιμο πολλών γυμναστηρίων (Τρία στα πέντε γυμναστήρια δεν ανοίγουν πάλι), λόγω της μη πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία της περιφέρειας, και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στην δυτική Ελλάδα (μόνο δυο γυμναστήρια επιδοτήθηκαν).

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο σύλλογός μας  αντιπροσωπεύει 95 Γυμναστήρια στο νομό ΑΧΑΙΑΣ ,τα οποία απασχολούν πλήθος επιστημονικού προσωπικού( Κυρίως Γυμναστές )αλλά και βοηθητικού  προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων .Η προσφορά των γυμναστηρίων στον γενικότερο πληθυσμό και στην οικονομία του κράτους είναι μεγάλη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

1.Η άσκηση και η καλή φυσική κατάσταση προστατεύει και ελαττώνει την πιθανότητα ασθενειών που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα καθημερινού στρες.

2.Η άσκηση είναι η απάντηση σε μια σειρά από προβλήματα γενικού χαρακτήρα όπως η αύξηση νοσημάτων που σχετίζονται με την καθιστική ζωή, την έλλειψη κίνησης, την υπερκατανάλωση τροφής.

Τα οφέλη της άσκησης είναι όμως ευεργετικά και για το ίδιο το κράτος, γιατί μέσω αυτής το εργατικό δυναμικό της χώρας καθίσταται υγιέστερο, μειώνοντας έτσι τις ημέρες άδειας λόγω ασθένειας ,ανεβάζοντας ταυτόχρονα την παραγωγικότητα του, εξαιτίας της καλύτερης φυσικής κατάστασης και της μείωσης συχνότητας εμφάνισης ασθενειών (καρδιαγγειακών παθήσεων, κινητικών προβλημάτων ,μεταβολικών θεμάτων κ.α.) με άμεσο αποτέλεσμα τις μειωμένες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης για το κράτος.

Τα γυμναστήρια στις μέρες μας είναι οι κύριοι εκφραστές του μαζικού αθλητισμού .Απευθυνόμαστε σε όλο τον πληθυσμό, χωρίς περιορισμούς φύλου , ηλικίας, ή φυσικής κατάστασης. Όμως στις μέρες μας αυτές οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται σκληρά και χρειάζονται την στήριξή σας. Οι επιχειρήσεις μας είναι κλειστές για σχεδόν ένα έτος (τους λίγους μήνες του καλοκαιριού που λειτουργήσαμε δεν είχαμε προσέλευση πελατών). Το 2020 χάσαμε τους πιο δυνατούς μήνες μας( Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο), και απ ότι φαίνεται θα τους χάσουμε και το 2021. Χωρίς την ουσιαστική στήριξη της πολιτείας , Τρία στα πέντε γυμναστήρια δεν θα ανοίξουν.

Ζητούμε την στήριξη σας στα εξής:

1.Να δοθεί άμεση προτεραιότητα από την περιφέρεια για τα προγράμματα ενίσχυσης μέσω ΕΣΠΑ στα γυμναστήρια.

2.Συνέχιση επιδότησης στο 100% του ενοικίου μέχρι το τέλος του 2021.

3.Η πολιτεία να υιοθετήσει το διαχρονικό αίτημα του κλάδου για ένταξη του Φ.Π.Α στο χαμηλό συντελεστή 6% για την παροχή υπηρεσιών σωματικής άσκησης.

4.Στην επικείμενη έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή να δοθεί προτεραιότητα στα γυμναστήρια

5.Ολες οι επιστρεπτέες να θεωρηθούν επιδοτήσεις λόγο covid-19.

6.Nα ισχύσει πάγωμα εξώσεων για ένα χρόνο μετά την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων

Πιστεύουμε ότι οι κραυγές αγωνίας ενός ολόκληρου κλάδου που έχει να κάνει με την υγεία και ευεξία του πληθυσμού να τύχουν της ανταπόκρισης που αρμόζει σε αυτές τις δύσκολες ώρες."

Υποστήριξη: SilkTech