Γκιγιέρμο Οτσόα: 4 ερωτήματα για τον Φαντομά των Παγκοσμίων Κυπέλλων

Σάββατο, Νοέμβριος 19, 2022 - 10:30μμ
Απορίες γύρω από τον Μεξικανό μουντιαλικό μύθο

Μπορεί το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο να αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση όντας προγραμματισμένο να ξεκινήσει Νοέμβριο, ωστόσο κάποια πράγματα παραμένουν σταθερά.
Η Βραζιλία θεωρείται πάντοτε το φαβορί κι ας έχει κλείσει 20 χρόνια μακριά από την κορυφή, ο Λιονέλ Μέσι ονειρεύεται για μία ακόμη φορά την κορυφή του κόσμου, οι μάγκες Ιάπωνες φίλαθλοι θα μαζέψουν τα σκουπίδια μετά τους αγώνες της εθνικής του ομάδας και... ο Γκιγιέρμο Οτσόα θα μεταμορφωθεί σε κράμα Λεβ Γιασίν, Όλιβερ Καν και Ίκερ Κασίγιας!
Στα 37 του πλέον, ο Μεξικανός κέρβερος ετοιμάζεται για το πέμπτο Μουντιάλ της καριέρας του. Αξίζει μάλιστα να παρατηρήσει κανείς ότι η τριάδα τερματοφυλάκων του Μεξικού στην αποστολή για το Μουντιάλ του Κατάρ αποτελεί σε γενικές γραμμές... γερουσία, με τον 40χρονο Αλφρέδο Ταλαβέρα και τον 35χρονο Ροδόλφο Κότα να πλαισιώνουν τον Οτσόα...

Ασφαλώς ο τελευταίος θα αποτελεί την πρώτη επιλογή του Τάτα Μαρτίνο –φτάνει φυσικά να είναι υγιής- συνεπώς άπαντες αδημονούμε να ξαναδούμε τον μπουκλωτό γκολκίπερ να φορά την στέκα του και να κατεβάζει ρολά απέναντι σε Αργεντινή, Πολωνία και Σαουδική Αραβία και εν συνεχεία κόντρα στην ομάδα που ενδεχομένως θα αποκλείσει την «Τρι» στους «16» - όπως είθισται να συμβαίνει.
Μέχρι να αρχίσουν τα ματς λοιπόν, το sport-fm.gr κατέληξε σε τέσσερα βασικά ερωτήματα γύρω από τον Φαντομά των Παγκοσμίων Κυπέλλων και σας τα παρουσιάζει ευθύς αμέσως!
Ερώτημα 1ο: Πού εξαφανίζεται ο Οτσόα τις τετραετίες ανάμεσα στα Παγκόσμια Κύπελλα;
Παρότι το ευρύ κοινό τον έμαθε την τελευταία δεκαετία, η καριέρα του Φρανσίσκο Γκιγιέρμο Οτσόα Μαγάνια όπως είναι το πλήρες όνομά του έχει ξεκινήσει το μακρινό 2004. Τότε έκανε το ντεμπούτο του με την Κλαμπ Αμέρικα και μετά από έναν σύντομο δανεισμό στη Σαν Λουίς, εδραιώθηκε για επτά χρόνια και μέτρησε 291 συμμετοχές και τέσσερις τίτλους προτού περάσει τον Ατλαντικό για τη Γαλλία και την Αζαξιό.

Ακολούθησε μια γεμάτη τριετία με 116 συμμετοχές και το βήμα παραπάνω έγινε, με τον Οτσόα να εξαργυρώνει τις σπουδαίες του εμφανίσεις στο Μουντιάλ της Βραζιλίας παίρνοντας μεταγραφή για τη Μάλαγα. Παρόλα αυτά, ο Μεξικανός δεν κατάφερε να παραγκωνίσει το Κάρλος Καμενί και περιορίστηκε σε 19 συμμετοχές σε μια διετία, προτού δοθεί δανεικός στη Γρανάδα. Εκεί έπαιξε 39 φορές και έψησε την Σταντάρ Λιέγης να του προσφέρει διετές συμβόλαιο.
Ένα συμβόλαιο που ο Οτσόα τίμησε μετρώντας 86 ματς και ένα Κύπελλο, παίζοντας μάλιστα για πρώτη και τελευταία φορά στην καριέρα του σε διοργάνωση της UEFA – στο Europa League.
Το 2019 πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την αγαπημένη του Κλαμπ Αμέρικα, στην οποία έχει μετρήσει μέχρι σήμερα άλλες 127 συμμετοχές. Συνοψίζοντας, παρότι στα Παγκόσμια Κύπελλα σεληνιάζεται, όταν βγάζει τη φανέλα της εθνικής (με την οποία έχει φυσικά και τέσσερα Gold Cups, συν ένα χάλκινο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες) διατηρεί πιο... low profile, με γεμάτες σεζόν αλλά δίχως το μεγάλο ξεπέταγμα.
Ερώτημα 2ο: Άλλους τερματοφύλακες δεν έχουν στο Μεξικό;
Ασφαλώς η «Τρι» έχει κι άλλους γκολκίπερ, με τον προαναφερθέντα Ταλαβέρα να έχει φορέσει 40 φορές τη φανέλα της εθνικής και τον Κότα οκτώ. Όμως είναι γεγονός ότι ο Οτσόα αποτελεί τη βασική επιλογή για τη μεξικανική εστία εδώ και περίπου δέκα χρόνια.

Το ντεμπούτο του το είχε κάνει το μακρινό 2005, έκτοτε... πηγαινοερχόταν μεταξύ βασικής ενδεκάδας και πάγκου αλλά οι εμφανίσεις του το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας αφενός τον έκαναν μορφή του θεσμού και αφετέρου κατέστησαν σαφές ότι στα μεγάλα τουρνουά, ο μπουκλωτός τερματζής αποτελεί τη Νο1 επιλογή.
Και πώς να μην είναι έτσι, όταν έχει καταγράψει μυθικές εμφανίσεις όπως εκείνη στο 0-0 με τη Βραζιλία το 2014 και έχει βγάλει το τουρνουά του 2018 με 25 επεμβάσεις σε τέσσερα ματς!
Κι όλα αυτά, ενώ είχε κληθεί και στο Μουντιάλ του 2006 αλλά και του 2010, δίχως να καταγράψει ούτε λεπτό. Έκανε υπομονή και επιβραβεύτηκε...
Αναφορικά πάντως με τον πανύψηλο μέσο όρο ηλικίας της τριάδας τερματοφυλάκων των Μεξικανών, είναι γεγονός ότι πιθανότατα η νέα φουρνιά δεν τα πάει και τόσο καλά κάτω από τα δοκάρια...
Ερώτημα 3ο: Πόσα δάχτυλα έχει τελικά ο Οτσόα;
Η απάντηση είναι σαφής αλλά θα κάνουμε την ερώτηση για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με έναν ακόμη μύθο γύρω από τον Μεξικανό αίλουρο. Όχι, ο Οτσόα δεν έχει... πολυδακτυλία και έξι δάχτυλα στο δεξί του χέρι, όπως προσπάθησαν να μας πείσουν κάποιες χειριστές του Photoshop πριν από κάποια χρόνια.
Ούτε είχε χαλάσει μεταγραφή του στη Φούλαμ γι' αυτόν τον λόγο – με τον τότε ισχυρισμό να αναφέρει ότι η Αγγλική Ομοσπονδία δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή της επειδή θα ήταν άδικο για τους υπόλοιπους τερματοφύλακες της Premier League...
Ο Οτσόα έχει από πέντε δάχτυλα σε κάθε χέρι αν και είναι αλήθεια πως σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως σε αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου, έπαιζε λες και είχε... περισσότερα χέρια!
Ερώτημα 4ο: Γιατί δεν τον είδαμε ποτέ σε ελληνική ομάδα;
Το τελευταίο ερώτημα προκύπτει λόγω της έντονης κινητικότητα που υπήρξε γύρω από το όνομα του Μεξικανού κατά τα προηγούμενα χρόνια. Από το μακρινό 2011 μπορεί να βρει κανείς γαλλικά δημοσιεύματα που ενέπλεκαν τον Οτσόα με τον Παναθηναϊκό, ενώ και ο Ολυμπιακός είχε συνδεθεί τότε με τους Πειραιώτες. Οι οποίοι εντέλει είχαν αποκτήσει τον Φράνκο Κοστάντσο...
Οι «ερυθρόλευκοι» θρυλείται ότι ασχολήθηκαν με την περίπτωσή του και σε άλλες περιπτώσεις, το 2015 και το 2017, ενώ και η ΑΕΚ φέρεται να ενδιαφέρθηκε τόσο το 2011, όσο και το 2016.

Ο δε ΠΑΟΚ, είχε εκδηλώσει για πρώτη φορά ενδιαφέρον το 2015, ενώ το 2017 είχε ασχοληθεί ακόμη πιο θερμά, καταλήγοντας τελικά στην επιλογή του Ροδρίγκο Ρέι.
Δεν είναι εύκολο να πει κανείς πόσο κοντά έφτασε κάθε ομάδα από τις προαναφερθείσες, εντούτοις και μόνο η πιθανότητα να δούμε αυτή τη μεγάλη μορφή στα γήπεδα της Super League, ιντριγκάρει...
Ποτέ δεν ξέρεις βέβαια τι επιφυλάσσει το μέλλον, άλλωστε στα 37 του ο «Τοίχος» παραμένει ακμαιότατος!

πηγη: sportfm.gr

Υποστήριξη: SilkTech