Για το πρώτο βήμα ο Προμηθέας κόντρα στην ΑΕΚ

Δευτέρα, Μάιος 23, 2022 - 11:00πμ
Για τα προημιτελικά των πλέι οφ

Από το κλειστό των Άνω Λιοσίων θα αρχίσουν σήμερα Δευτέρα (20:00) οι αγώνες της σειράς της ΑΕΚ με τον Προμηθέα για τα προημιτελικά των πλέι οφ της Stoiximan Basket League. Η συνέχεια θα δοθεί την Τετάρτη (25/5, 17:00) και αν δεν προκύψει μέσα από τους δύο πρώτους αγώνες η ομάδα που θα προκριθεί στα ημιτελικά, θα γίνει τρίτος την Παρασκευή (27/5, 17:00) στην έδρα του Δικεφάλου.
Η ΑΕΚ τερμάτισε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 13-11. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη και συνολικά η 12η φορά στην ιστορία της στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα που πήρε μια θέση στην πρώτη τετράδα της κανονικής περιόδου, οπότε μπαίνει και με πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.
Ο Προμηθέας βρέθηκε μέσα από την τελευταία αγωνιστική στην 5η θέση χωρίς μάλιστα να αγωνιστεί και έχοντας απολογισμό 12 νικών και ισάριθμων ηττών. Η ομάδα της Πάτρας πάντως έμεινε εκτός τετράδας στην πρώτη φάση του Πρωταθλήματος, για πρώτη φορά μετά πέντε χρόνια. Η τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν στην παρθενική σεζόν του στη Stoiximan Basket League, το 2016-17. Ο Προμηθέας πάντως θα είναι παρών για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στα πλέι οφ.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Η ΑΕΚ ήταν η νικήτρια και των δύο αγώνων της κανονικής περιόδου που κρίθηκαν με διαφορές τεσσάρων πόντων. Σε εκείνον του πρώτου γύρου που έγινε στις 4 Δεκεμβρίου στην έδρα της, επικράτησε με 81-77. Την είχαν οδηγήσει επιθετικά ο Μπράιαν Ανγκόλα (26π, 6/8τρ, 4ασ.) και ο Κίνο Κολόμ (19π, 4ασ.). Για τον Προμηθέα είχε ξεχωρίσει η αμερικανική τριάδα των Τζεράι Γκραντ (14π, 9ρ.), Αζάια Μάιλς και Κέντρικ Ρέι (13π.).
Στις 17 Απριλίου η ΑΕΚ πέρασε και από την Πάτρα νικώντας τον Προμηθέα με 89-85. Για την «Ένωση» έκαναν σπουδαία εμφάνιση ο Κίνο Κολόμ (25π, 5ρ, 7ασ.), ο Δημήτρης Φλιώνης (17π, 3/5τρ.) και ο Γιάννης Κουζέλογλου (16π, 5/7δ, 2/3τρ.). Από την άλλη πλευρά, ξεχώρισαν ο Κόνερ Φράνκαμπ (24π, 9/9β, 3/3δ, 3/8τρ.), ο Μιχάιλο Άντριτς 14π, 2/2τρ.) και ο Τζεράι Γκραντ (12π, 10ρ.).
Η ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ
Πριν τη φετινή σεζόν υπήρχε απόλυτη ισορροπία μεταξύ των δύο ομάδων και η ΑΕΚ την έσπασε με το 2/2 της κανονικής περιόδου. Η «Ένωση» διεύρυνε το προβάδισμα της στα ματς της Αθήνας (8-3) και μείωσε το προβάδισμα του Προμηθέα σε εκείνα της Πάτρας (6-3).
Αυτό που έκανε πάντως φέτος η ΑΕΚ νικώντας εντός και εκτός έδρας στην κανονική περίοδο, είχε κάνει ο Προμηθέας στην περασμένη σεζόν. Είναι αξιοσημείωτο ότι 13 από τα 20 ματς μεταξύ των δύο ομάδων κρίθηκαν με μονοψήφιες διαφορές.
ΣΥΝΟΛΟ (Από το 2016-17)
ΑΕΚ - Προμηθέας 11-9
ΣΤΑ ΠΛΕΪ ΟΦ
ΑΕΚ – Προμηθέας 5-4
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
2018-19 (3ος ημιτελικός πλέι οφ): ΑΕΚ - Προμηθέας 88-60
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΠΟΝΤΩΝ
2020-21 (2ος μικρός τελικός πλέι οφ): ΑΕΚ - Προμηθέας 113-101 (Ο Τζιάν Κλαβέλ είχε 45 για τον Προμηθέα)
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΠΛΕΪ ΟΦ
ΑΕΚ και Προμηθέας θα «συγκρουστούν» για τρίτη συνεχόμενη φορά στα πλέι οφ, δεδομένου ότι δεν υπήρξε post season στην περίοδο 2019-20. Θα είναι η πρώτη όμως για τα προημιτελικά αφού το 2019 αναμετρήθηκαν στα ημιτελικά και το 2021 στους μικρούς τελικούς.
Στις 11 προηγούμενες παρουσίες της στα προημιτελικά των πλέι οφ –από το 2002-03 όταν και καθιερώθηκε το σημερινό σύστημα τους- η ΑΕΚ μέτρησε επτά προκρίσεις. Στις πέντε προημιτελικές σειρές στις οποίες αγωνίστηκε με πλεονέκτημα έδρας, μέτρησε ισάριθμες προκρίσεις παρότι στις τρεις χρειάστηκε και το τρίτο παιχνίδι. Συνολικά στην πρώτη φάση των πλέι οφ έχει 15 νίκες και 12 ήττες.
Ο Προμηθέας βρίσκεται για πρώτη φορά σε αυτή τη θέση, να αγωνίζεται δηλαδή στα προημιτελικά των πλέι οφ με μειονέκτημα έδρας. Στις τρεις προηγούμενες παρουσίες του στα πλέι οφ, έπαιξε με πλεονέκτημα και έφτασε στην πρόκριση μετρώντας έξι νίκες και μία ήττα.
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ


ΑΕΚ
MILESTONE
* Με ένα αμυντικό ριμπάουντ ο Δημήτρης Μαυροειδής θα μπει στην 20άδα της σχετικής λίστας της Stoiximan Basket League. Προς το παρόν μοιράζεται την 20ή θέση με τον Αντώνη Ασημακόπουλο έχοντας από 943.
ΤΑ ΣΕΡΙ
* Ο Γιάννης Κουζέλογλου μετράει οχτώ συνεχόμενα παιχνίδια με τουλάχιστον ένα επιθετικό ριμπάουντ.
* Ο Ίαν Χάμερ είχε διψήφιο αριθμό πόντων στα τέσσερα προηγούμενα και συνολικά στα 17 από τα 20 παιχνίδια του στην κανονική περίοδο.
* 11 συνεχόμενα παιχνίδια με τουλάχιστον ένα εύστοχο τρίποντο μετράει ο Άντι Ράουτινς που έμεινε χωρίς εύστοχο δίποντο στα τέσσερα τελευταία αλλά με τρεις συνολικά προσπάθειες.
ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –
+ Η ΑΕΚ δεν είχε θέση στην πρώτη τετράδα κάποιας στατιστικής κατηγορίας στην κανονική περίοδο. Ήταν πέμπτη στις ασίστ, στα δίποντα και το ranking.
- Η «Ένωση» είχε το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα και το τέταρτο στις βολές.
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
MILESTONE
* Ο Νίκος Γκίκας με επτά πόντους θα γίνει ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του Προμηθέα, μετά τον Δημήτρη Αγραβάνη, που θα φτάσει τους 800 πόντους στη Stoiximan Basket League.
ΤΑ ΣΕΡΙ
* Ο Τρέβις Σίμπσον είχε 11+ πόντους και 0 λάθη στους δύο τελευταίους και συνολικά σε τέσσερις από τους 13 αγώνες του στο φετινό Πρωτάθλημα.
* Ο Μιχάιλο Άντριτς είχε 2+ εύστοχα τρίποντα στα τρία τελευταία και συνολικά σε οχτώ από τα 13 παιχνίδια του στη φετινή Stoiximan Basket League.
* Ο Δημήτρης Αγραβάνης συμπλήρωσε 10 συνεχόμενα παιχνίδια με διψήφιες επιδόσεις πόντων και ranking.
ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –
+ Με 18,17 ασιστ ανά αγώνα ο Προμηθέας είχε τον τρίτο μεγαλύτερο μέσο όρο της πρώτης φάσης του Πρωταθλήματος. Ήταν για πέμπτη συνεχόμενη σεζόν στην πρώτη τετράδα των ομάδων με τους μεγαλύτερους μέσους όρους κανονικής περιόδου.
- Ο Προμηθέας εκτέλεσε με 68,29% στις βολές, έχοντας το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των 13 ομάδων της κανονικής περιόδου. Ήταν η τέταρτη φορά στις έξι σεζόν του στη Stoiximan Basket League που έμεινε κάτω από το 70%.

Υποστήριξη: SilkTech