Για το νέο ξεκίνημα (14:45) στο ντέρμπι με την Ξάνθη η Παναχαϊκή

Κυριακή, Φεβρουάριος 28, 2021 - 10:32πμ

Στη δράση επιστρέφει η Παναχαϊκή μετά από μία εβδομάδα και υποδέχεται την Ξάνθη (14:45, live στο sportin.gr) στην Αγυιά για το φινάλε του πρώτου γύρου της Super League 2 και την 11η αγωνιστική. Οι «κοκκινόμαυροι» με νέο προπονητή στον πάγκο τους, θέλουν να επιστρέψουν στις νίκες για να μην χάσουν επαφή με τις κορυφαίες θέσεις της βαθμολογίας.

Μετά από ένα ανεπιτυχές ταξίδι στην Κρήτη και σερί δύο αρνητικών αποτελεσμάτων, η Παναχαϊκή προχώρησε σε δεύτερη αλλαγή προπονητή πριν καν συμπληρωθεί ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος, με την ελπίδα ότι το κλίμα θα αναστραφεί και θα ανακάμψει σε ένα έτσι κι αλλιώς αμφίρροπο πρωτάθλημα που ουδείς μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να αποσπαστεί.

Το συγκρότημα του Χρήστου Παρασκευόπουλου πλέον στην πρώτη της δοκιμασία στην επόμενη μέρα, υποδέχεται έναν αντίπαλο που φάνταζε το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την άνοδο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και έχει ξεκινήσει εξίσου αρνητικά το πρωτάθλημα, στο πρώτο -και μοναδικό- κενό ξεκούρασης άνω των τριών ημερών για όλο τον Φεβρουάριο.

Βαθμολογία και σερί

Οι φιλοξενούμενοι που άλλαξαν κι αυτοί τον προπονητή τους και ήρθαν στην Πάτρα με τον «υπηρεσιακό» τεχνικό Γιώργο Μαραντά, βρίσκονται στην θέση με 15 βαθμούς (8-6 γκολ) έχοντας δώσει όμως 9 αγώνες, την ώρα που η Παναχαϊκή βρίσκεται μία θέση πιο κάτω με 14 βαθμούς (11-6 γκολ), έχοντας την καλύτερη (πριν το ξεκίνημα της αγωνιστικής) επίθεση στο πρωτάθλημα.

Τρεις νίκες και δύο ήττες έχουν οι Ακρίτες στα τελευταία ματς πρωταθλήματος, με τους «κοκκινόμαυρους»» να έχουν 1 μόλις νίκη, 2 ήττες και δύο ισοπαλίες και να προέρχονται από 2 ανεπιτυχή αποτελέσματα στην Κρήτη.

Αποστολή και απουσίες

Στην αποστολή της Παναχαϊκής και πρώτη για το δίδυμο των Χρήστου Παρασκευόπουλου και Αλέξη Σπηλιόπουλου, για την εντός έδρας αναμέτρηση με την Ξάνθη συμπεριλήφθηκα όλοι οι διαθέσιμοι ποδοσφαιριστές εκτός από τον αρχηγό, τραυματία Νίκο Κουσκουνά, ενώ η τελική 20άδα θα προκύψει λίγες ώρες πριν τη σέντρα.

Με απουσίες κατέφθασε και η Ξάνθη στην Πάτρα, χθες το απόγευμα, καθώς από την αποστολή θα απουσιάσουν ο τιμωρημένος Πάτρικ Έμπερτ και οι τραυματίες Στάθης, Παπάζογλου Θ., Δημούτσος, Βασίλεφ, Αλή και ο Γιούρι Σχρόιεν,

Αναλυτικά οι 22 ποδοσφαιριστές της αποστολής:

Ίτσο, Κέλαβα, Παντελιάδης, Γκαρσία, Βαλμάς, Έλλιοτ, Τζούρμαν, Τσαμούρης, Παπάζογλου Τ., Πέτροβιτς, Βέρκερ, Μπριλάντε, Θυμιάνης, Τεσίγια, Τάτος, Σουλεϊμάν, Βόλτερς, Σιατραβάνης, Ντίνας, Καπνίδης, Μικελτάτζε, Μυστακίδης.

Η παράδοση

Οι “κοκκινόμαυροι” έχουν αντιμετωπίσει τους Ακρίτες στην Πάτρα σε 14 αναμετρήσεις και μετρούν 6 νίκες, 5 ισοπαλίες και 3 ήττες, ωστόσο στην τελευταία τους συνάντηση, στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής το 2003, η Ξάνθη είχε επικρατήσει με 2-0.

Η τελευταία τους επίσημη κόντρα καταγράφεται το 2005 για τα προημιτελικά του Κυπέλλου όταν η τότε Skoda είχε επικρατήσει με 1-0 στην Ξάνθη, ενώ σε επίπεδο Β’ Εθνικής η τελευταία συνάντηση ήταν τη σεζόν 1988-89, όταν και οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα.

Για να βρούμε την τελευταία νίκη της Παναχαϊκής πρέπει να… ταξιδέψουμε στο μακρινό 1997, όταν για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής, είχε επικρατήσει με 2-1 στην Αγυιά.

Οι… συνδετικοί κρίκοι

Αρκετά κοινά πρόσωπα βρίσκουμε στα φετινά ρόστερ των δύο ομάδων, με τους Θανάση Ντίνα, Ανδρέα Τάτο, Σάββα Σιατραβάνη και Γιάννη Στάθη, να έχουν αγωνιστεί και με τις δύο φανέλες.

Στο παρελθόν έχουν αγωνιστεί και στους δύο συλλόγους οι Αρκάντιους Μάλαρτζ, Δημήτρης Κοντοδήμος, Μανώλης Λιαπάκης, Κέλβιν Σέμπουε, Λουτσιάνο Ντε Σόουζα, Χρήστος Λισγάρας και Παναγιώτης Κορδονούρης.

Πολλές είναι οι κοινές παρουσίες και στους πάγκους των δύο ομάδων. Ο Στέλιος Βενετίδης αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής στην Ξάνθη και στην Παναχαϊκή ήταν βοηθός του Δημήτρη Ελευθερόπουλου. Ο Άγγελος Διγκόζης πέρασε ως ποδοσφαιριστής από τους Θρακιώτες και ανέλαβε προπονητής στην Παναχαϊκή πριν μερικά χρόνια. Ο Βαγγέλης Βλάχος ήταν προπονητής και στις δύο ομάδες με μία χρονιά διαφορά, καθώς ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 1999 από την Ξάνθη, ενώ το 2000 ανέλαβε προπονητής της Παναχαϊκής.

Ο Σάκης Τσιώλης βρέθηκε στους Ξανθιώτες το 2014 και ακολούθως στην Παναχαϊκή του Δημήτρη Δρόσου για ένα φεγγάρι το 2019, ενώ δύο τεχνικοί που αποχώρησαν αυτή την εβδομάδα από τους «κοκκινόμαυρους» είχαν κοινή παρουσία και στους δύο πάγκους.

Ο Γιώργος Κόλτσης έχει περάσει από τις δύο ομάδες και ο Νίκος Παπαδόπουλος αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής στην Ξάνθη το 2004-2005 και ως προπονητής τη σεζόν 2010-2011, ενώ ο Γιώργος Μαραντάς που πέρασε από τον πάγκο της Παναχαϊκής το 2010 βρίσκεται πλέον στην Ξάνθη.

Υποστήριξη: SilkTech