FINAL 4: Το προφίλ των τεσσάρων μονομάχων

Παρασκευή, Φεβρουάριος 18, 2022 - 2:00μμ
Ξεκινά απόψε στο Ηράκλειο

Πέρασαν 18 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που ο θεσμός του Κυπέλου Ελλάδος διεξήχθη με την μορφή Final 4. Την σεζόν 2003-04 είχαν βρεθεί στο «Χαλκιοπούλειο» της Λαμίας Ολυμπιακός, Άρης, Περιστέρι και Απόλλων Πατρών, με τον Άρη να κατακτάει το τρόπαιο σε τελικό με τους «ερυθρόλευκους». Έκτοτε, το σύστημα του Final 4 είχε καταργηθεί και επιστρέφει ξανά φέτος. ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Προμηθέας είναι οι τέσσερις σύλλογοι που θα δώσουν το παρών στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου της Κρήτης, με στόχο την κατάκτηση του Κυπέλλου, σε μια διοργάνωση - γιορτή για το μπάσκετ. Στον πρώτο ημιτελικό ο Προμηθέας θα παίξει με τον Παναθηναϊκό, ενώ το δεύτερο ζευγάρι που έβγαλε η κληρωτίδα ήταν το Ολυμπιακός- ΑΕΚ. Το τριήμερο που ξεκινά σήμερα 18-20 Φεβρουαρίου θα παρελάσουν στο Ηράκλειο τριψήφιος αριθμός εγχώριων και διψήφιος αριθμός ευρωπαϊκών τίτλων.
ΑΕΚ: Ψάχνει το τρίτο της κύπελλο σε πέντε χρόνια
Μόνο ευχάριστες αναμνήσεις έχει η «Ένωση» από τα «Δύο Αοράκια». Εκεί έπαιξε τους τελικούς κυπέλλου το 2018 και το 2020, στους οποίους ήταν και αυτή που επικράτησε και πανηγύρισε τον τίτλο. Έχει κατακτήσει 5 φορές το Κύπελλο Ελλάδος, ενώ άλλες 7 φορές ήταν φιναλιστ σε τελικούς. Τελευταίο τρόπαιο της ΑΕΚ ήταν το 2020, όταν νίκησε(61-57) τον Προμηθέα στον τελικό στην Κρήτη. Φέτος, έφτασε μέχρι εδώ επικρατώντας του Περιστερίου στα Λιόσια στην προημιτελική φάση (90-77) και έρχεται στην Κρήτη όχι ως φαβορί, αλλά σαν μια ομάδα που δεν έχει μάθει να τα παρατάει και μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε όποιον την υποτιμήσει.
Προπονητής των «κιτρινόμαυρων» είναι ο Στέφανος Δέδας, ο οποίος ανέλαβε την φετινή σεζόν την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Η «Ένωση» διαθέτει μια καλή μαγιά βασικών παικτών (Κολόμ, Ανγκόλα, Παππάς, Κουζέλογλου, Γκρίφιν, Ράουτινς), το ζήτημα είναι εάν θα αντέξει την κούραση, λόγω του σχετικά μικρού της rotation.
Ολυμπιακός: Για την πρώτη κούπα μετά το 2011
Δεν αποτελεί σύνηθες φαινόμενο για το μέγεθος και την ιστορία του Ολυμπιακού να μένει 11 ολόκληρα χρόνια χωρίς Κύπελλο. Οι Πειραιώτες πανηγύρισαν τελευταία φορά την κατάκτηση του τροπαίου τη σεζόν 2010-11 εναντίον του Παναθηναϊκού (74-68), σε τελικό που έλαβε χώρα στο κλειστό του Ελληνικού. Έκτοτε, έχουν βρεθεί άλλες τρεις φορές σε τελικό, χωρίς να έχουν καταφέρει να κερδίσουν όμως. Συνολικά, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κατακτήσει 9 φορές την κούπα, ενώ έχουν υπάρξει άλλες 9 φορές φιναλίστ. Φέτος, επέστρεψαν στον θεσμό με την κανονική τους ομάδα μετά το 2019 και έφτασαν στο Final 4, νικώντας στους «8» τον Ιωνικό στο ΣΕΦ (110-85).
Προπονητής του Ολυμπιακού είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος έχει κατακτήσει με τους Πειραιώτες Ευρωλίγκα και Διηπειρωτικό Κύπελλο, δεν έχει καταφέρει όμως να κερδίσει κάποιον εγχώριο τίτλο. Το ρόστερ των «ερυθρόλευκων» φέτος είναι αρκετά ισορροπημένο, με...πρώτο βιολί τον Κώστα Σλούκα και ποιοτικούς παίκτες να τον πλαισιώνουν σε όλες τις θέσεις (Ντόρσεϊ, Βεζένκοφ, Φαλ, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Ουόκαπ). Αναμφίβολα, ο Ολυμπιακός έχει την ποιότητα στο ρόστερ του για να διεκδικήσει τον τίτλο, αν και στα Final 4 δεν χωρούν προγνωστικά.
Παναθηναϊκός: Ο πολυνίκης του θεσμού, θέλει ένα ακόμα τρόπαιο
Η παράδοση του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο Ελλάδος είναι εξαιρετική, καθώς το έχει κατακτήσει 20 φορές και είναι ο πολυνίκης του θεσμού. Είναι, μάλιστα, ο εν ενεργεία κυπελλούχος, καθώς στον τελικό του περσινού Μαΐου, επικράτησε του Προμηθέα (91-79) στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Από τελικούς στα «Δύο Αοράκια», το «τριφύλλι» έχει κι αυτό πολύ καλές αναμνήσεις, αφού 2014 νίκησε τον Άρη (90-53) και το 2019 έκαμψε την αντίσταση του ΠΑΟΚ (79-73). Οι «πράσινοι» έχουν βρεθεί συνολικά 25 φορές σε τελικό, με την τελευταία του ήττα να είναι το 2011 από τον Ολυμπιακό. Φέτος, έφτασε μέχρι την τελική φάση, υπερκερνώντας το εμπόδιο του Λαυρίου στην προημιτελική φάση (100-86).
Προπονητής του Παναθηναϊκού είναι ο Δημήτρης Πρίφτης, ο οποίος κατέκτησε τον πρώτο εγχώριο τίτλο της καριέρας του τον Σεπτέμβριο, στο Super Cup που έλαβε χώρα στην Πάτρα. Στο ρόστερ των «πράσινων» υπάρχει μια πολύ καλή πρώτη ύλη (Νέντοβιτς, Παπαγιάννης, Παπαπέτρου, Σαντ Ρος, Γιόβιτς), ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως το φετινό ρόστερ των νταμπλούχων Ελλάδος δεν έχει την αίγλη και τους αστέρες του παρελθόντος. Φυσικά, οι «πράσινοι» έχουν το...know how από τέτοιες διοργανώσεις, κάτι που τους καθιστά σοβαρούς διεκδικητές του τίτλου.
Προμηθέας: Η ομάδα των υπερβάσεων, ψάχνει ακόμα μία
Τις δύο προηγούμενες χρονιές, ο Προμηθέας έφτασε στην πηγή, δεν κατάφερε όμως να φέρει το κύπελλο στην Πάτρα. Τη σεζόν 2019-20 ηττήθηκε στο Ηράκλειο από την ΑΕΚ, μετά από ένα συγκλονιστικό τελικό, ενώ πέρυσι, παρά τα γεγονός ότι έδωσε γενναία μάχη στο ΟΑΚΑ, τελικά υπέκυψε και ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό. Οι «Αχαιοί» ψάχνουν λοιπόν την τρίτη συνεχόμενη παρουσία τους σε τελικό, με την φιλοδοξία να φτάσουν αυτήν την φορά στην κατάκτηση του τροπαίου. Άλλωστε, ο Προμηθέας είναι η μοναδική επαρχιακή ομάδα που έχει κατακτήσει επίσημο τίτλο σε επίπεδο ανδρών, το Super Cup 2020. Οι «πορτοκαλί» έφτασαν ως το Final 4, νικώντας τον ΠΑΟΚ στα προημιτελικά (100-86)
Προπονητής του Προμηθέα είναι ο Ηλίας Ζούρος, η οποίος στις αρχές της σεζόν διαδέχτηκε τον Λουίς Κασιμίρο στον πάγκο των Πατρινών. Το ρόστερ της ομάδας διαθέτει εμπειρία, ενώ μέσα από τα μεγάλα παιχνίδια και τις διακρίσεις των τελευταίων ετών έχει αποκτήσει και ισχυρό μέταλλο. Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει δίψα για μια μεγάλη επιτυχία που θα οδηγήσει στην καταξίωση. Οπότε σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποτελέσει ο Προμηθέας εύκολη λεία για κανέναν αντίπαλο.
Η έδρα του Final 4
Το κλειστό γήπεδο «Δύο Αοράκια» βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο δήμο Νέας Αλικαρνασσού και έχει χωρητικότητα 5.222 θεατές, Είναι ένα από τα πλέον υπερσύγχρονα γήπεδα της χώρας, καθώς φτιάχτηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Στα «Δύο Αοράκια» έχουν φιλοξενηθεί τελικοί κυπέλλου, τελικές φάσεις Ευρωπαϊκών και Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων μικρότερων ηλικιακών κατηγοριών, αγώνες της Εθνικής ομάδας, καθώς και All Star Game.

Υποστήριξη: SilkTech