F4 Πάτρας: Κατακόκκινες και οι δύο κούπες στο πόλο

Δευτέρα, Φεβρουάριος 6, 2023 - 12:00πμ
Το σήκωσε ο Κολόμβος

Ερυρόλευκος είναι ο τροπαιούχος σε μια ακόμα μεγάλη διοργάνωσης της πισίνας. Ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε και στη γιορτή του Κυπέλλου Ελλάδας στην Πάτρα ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στις εγχώριες διοργανώσεις της ελληνικής υδατοσφαίρισης, καθώς νίκησε τον Παναθηναϊκό με 14-4 στον μεγάλο τελικό του Stoiximan Final-4 Κυπέλλου Ελλάδας Ανδρών, στο Εθνικό Κολυμβητήριο "Αντώνης Πεπανός" της Πάτρας (που ήταν κατάμεστο το Σάββατο 4/2 το βράδυ), με τον οποίο ολοκληρώθηκε η διπλή γιορτή του αθλήματος σε μια ακόμα πόλη της περιφέρειας. Σκόραρε μπροστά στο "κοινό" του ο Χριστόδουλος Κολόμβος.

Οι ερυθρόλευκοι του Πειραιά κατέκτησαν έτσι το 24ο τρόπαιο στην ιστορία τους στο θεσμό του Κυπέλλου και φυσικά είναι οι πολυνίκες. Ήταν η 31η συμμετοχή τους σε τελικό και η δεύτερη φορά που κερδίζουν σε αυτόν τον Παναθηναϊκό (ο προηγούμενος το 2015 στο Καρπενήσι).

Ο τελικός είχε φαβορί, τον Ολυμπιακό, αλλά ο Παναθηναϊκός στάθηκε αξιοπρεπώς και κόντραρε τον αντίπαλό του στο ξεκίνημα. Από το δεύτερο οκτάλεπτο, όμως, οι Πειραιώτες ανέβασαν ρυθμούς, μπλόκαραν για τα καλά τους πράσινους με την καλή τους άμυνα και βρήκαν λύσεις με κορυφαίους τους Μουρίκη και Γενηδουνιά, αλλά και με όλους τους τρόπους (π.π., περιφέρεια, πέναλτι). Έτσι ααύξησαν τη διαφορά μέχρι το φινάλε και έφτασαν στη νίκη σε ρυθμούς ρελαντί.

Ο Μάνος Ζερδεβάς ήταν και πάλι "κέρβερος" κάτω από τα δοκάρια του, αλλά ο Μιλάνοβιτς χρησιμοποίησε στο φινάλε και τον νεαρό τερματοφύλακα Θεόδωρο Δαμίγο.
MVP του Final-4 αναδείχθηκε ο Ντίνος Γενηδουνιάς του Ολυμπιακού, o ίδιος αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 7 γκολ, ενώ καλύτερος τερματοφύλακας ο Μάνος Ζερδεβάς του Ολυμπιακού.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4-14

Οκτάλεπτα: 1-1, 1-5, 1-4, 1-4.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Δημήτρης Μάζης): Ριστίσεβιτς, Τζελάτης, Κανδανολέων, Δευτεραίος, Τόττης 1, Άντζιτς, Σγουρίδης 1, Χατζηγούλας 1, Δερμιτζάκης, Π. Σιαμάς, Αλβέρτης 1, Χ. Σιαμάς, Ζερβουδάκης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιγκόρ Μιλάνοβιτς): Ζερδεβάς, Δήμου 1, Γραμματικός, Γενηδουνιάς 3, Φουντούλης 2, Γούβης, Δερβίσης, Μπούσλιε 1, Μουρίκης 3, Κολόμβος 1, Φιλίποβιτς 1, Παπαναστασίου 1, Δαμίγος, Γκίλλας, Λιαντζίρης 1.
Διαιτητές: Ανδρέας Μοίραλης, Νίκος Μπουδραμής
Αλυτάρχες: Φίλιππος Αντίοχος, Κίμων Τασσόπουλος

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε για πέμπτη φορά στην ιστορία του Κυπελλούχος Ελλάδας στην Υδατοσφαίριση των Γυναικών.

Στον τελικό του Stoiximan Final-4 Κυπέλλου Ελλάδας που έγινε στο «Αντώνης Πεπανός» της Πάτρας, επιβλήθηκε 11-6 του ΝΟ Βουλιαγμένης, Προηγήθηκε 6-3 στο πρώτο μέρος και είχε πρώτη σκόρερ με τρία τέρματα την Έλενα Ξενάκη.

Την απονομή του τροπαίου στον Κυπελλούχο Ολυμπιακό έκανε ο Α΄Αντιπρόεδρος της ΚΟΕ, Γιώργος Αφρουδάκης.

Η ερυθρόλευκη ομάδα έχει αγωνιστεί πλέον σε έξι τελικούς και έχει κατακτήσει τους πέντε (2018, 2020, 2021, 2022, 2023), ο ΝΟ Βουλιαγμένης σε τέσσερις και πανηγύρισε το 2019 στη Χίο.

Η Άμι Ριτζ με επτά τέρματα αναδείχθηκε κορυφαία σκόρερ του φετινού Stoiximan Final-4 Κυπέλλου Ελλάδας των Γυναικών.

Πολυτιμότερη παίκτρια αναδείχθηκε η Έλενα Ξενάκη και καλύτερη τερματοφύλακας η Χρυσή Διαμαντοπούλου.

Η Ξενάκη έφτασε τα 12 τέρματα (τρία σήμερα) και είναι πλέον η κορυφαία σκόρερ στο σύνολο των τελικών Κυπελλου. 

Τις απονομές (σε Ριτζ, Ξενάκη, Διαμαντοπούλου και την ομάδα του ΝΟ Βουλιαγμένης) έκαναν τα μέλη του δ.σ. της ΚΟΕ, Εύη Μωραϊτίδου και Γιώργος Νικολαϊδης, και ο πρόεδρος του ΠΕΑΚ Νίκος Παπαδημάτος.

Η Άμι Ριτζ ήταν αυτή που άνοιξε το σκορ στον 6ο τελικό του Κυπέλλου Υδατοσφαίρισης των Γυναικών με την Ελευθερία Πλευρίτου να ισοφαρίζει στο 5:41. Ο Ολυμπιακός πήρε το προβάδισμα στο 4:26 με την Κίρα Κρίστμας και με το 2-1 έκλεισε το οκτάλεπτο. Ο ΝΟ Βουλιαγμένης στο διάστημα αυτό είχε 0/3 με παίκτη παραπάνω και ο Ολυμπιακός 0/2.

Στο 6.51 από τη λήξη της δεύτερης περιόδου η Βασιλική Πλευρίτου σημείωσε το 3-1, ο ΝΟ Βουλιαγμένης έπαιξε με παραπάνω και η Ελένη Ελληνιάδη 6.18 μείωσε σε 3-2. Η Ελένη Ξενάκη όμως(4:12) έδωσε εκ νέου προβάδισμα δυο τερμάτων στην ομάδα της (4-2). Η Ριτζ «χτύπησε» εκ νέου (3:15) για το 4-3 όπως και η Βασιλική Πλευρίτου στο 1:12 για το 5-3. Ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά στον αγώνα πήρε προβάδισμα τριών τερμάτων (6-3) με την Ξενάκη, στα 35’’ από τη λήξη του ημιχρόνου. Σκορ ημιχρόνου…

Στα 7:00 από τη λήξη του τρίτου οκτάλεπτου ο ΝΟ Βουλιαγμένης δεν τα κατάφερε στον παραπάνω (1/6) με το σουτ της Ράιτ να βρίσκει δοκάρι. Νέος παραπάνω για τον ΝΟΒ, πάλι δοκάρι στο σουτ της Αγγελίδη. Στη κόντρα η Ξενάκη σημείωσε το 7-3 για τον Ολυμπιακό (5:32). Ο ΝΟ Βουλιαγμένης βρήκε δίχτυα με εύστοχο πέναλτι της Ελληνιάδη (4:55). Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε τον παραπάνω με την Ιωάννα Χυδηριώτη για το 8-4 (4:25). Η Αθηνά Δήμητρα Γιαννοπούλου διαμόρφωσε το 8-5 (4:03), ο Ολυμπιακός έχασε τον παραπάνω, όχι όμως και στην επόμενη ευκαιρία (2:31) όταν η Μαργαρίτα Πλευρίτου έκανε το 9-5. Πάλι στον παραπάνω, η Ελευθερία Πλευρίτου αύξησε τη διαφορά για την ομάδα της (10-5) .

Στο τέταρτο οκτάλεπτο: 11-5 για τον Ολυμπιακό με σκόρερ την Κίρα Κρίστμας (5:55), 11-6 μείωσε ο ΝΟ Βουλιαγμένης (2:32) με το τρίτο τέρμα της Ριτζ, που ήταν και το τελικό σκορ του τελικού.

ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 6-11

Τα οκτάλεπτα: 1-2, 2-4, 2-4, 1-1.

ΝΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (Κική Λιόση): Κοτσιώνη, Καΐάφα,  Καλογεροπούλου, Ελληνιάδη 2, Γιαννοπούλου 1, Ριτζ 3, Βιδάλη, Ράιτ, Στρατηδάκη, Ανδρεάδη, Μιμίδη, Αγγελίδη , Ε. Πάτρα, Μαρκατσέλη, Κρασσά.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Αλεξάνταρ Τσίριτς): Διαμαντοπούλου, Ελευθερία Πλευρίτου 2, Χυδηριώτη 1, Ελευθεριάδου, Τριχά, Ξενάκη 3, Σιούτη, Μ. Πλευρίτου 1, Τορνάρου, Βάσω Πλευρίτου 2, Κρίστμας 2, Μυριοκεφαλιτάκη, Σταματοπούλου, Σάντα, Τζωρτζακάκη.

Διαιτητές: Κουρτίδης, Δασκαλοπούλου

Αλυτάρχες: Αντίοχος, Τασσόπουλος

ΟΙ ΠΑΤΡΙΝΟΙ

Μπορεί να μην είχαμε πατρινή ομάδα στα δύο f4, όμως υπήρξαν πατρινοί προπονητές (Δημήτρης Μπιτσάκος Άλιμος, Δημήτρης Μάζης ΠΑΟ, Αγγελική Γερόλυμου Εθνικός), παίκτες (Χριστόδουλος Κολόμβος ΟΣΦΠ, Ανδρέας Αλμύρας ΝΟΒ) και παίκτριες (Μαργαρίτα Μπιτσάκου Άλιμος, Ιωάννα Λυκοθανάση Άλιμος, Αφροδίτη Μπιτσάκου Άλιμος, Ευδοκία Τσιμάρα Άλιμος, Αναστασία Μπεκρή Εθνικός και Αριάδνη Καραμπέτσου Εθνικός).

Υποστήριξη: SilkTech