Ευπρεπίστηκε το άγαλμα του Τόφαλου στην Παναχαϊκή

Σάββατο, Μάρτιος 13, 2021 - 11:21πμ

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά! Σε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία προχώρησε η διοίκηση της ΠΓΕ αναφορικά με την προτομή του Δημήτρη Τόφαλου.

Το γλυπτό που βρισκόταν ευθύς μετά την είσοδο (Ελληνος Στρατιώτου) στο αριστερό μας χέρι, μεταφέρθηκε απέναντι, σχεδόν πίσω από το τέρμα.

Καθαρίστηκε, ενώ διαμορφώθηκε με πλακάκια και κάγκελα ο χώρος, αναδεικνύοντας έτσι το άγαλμα του εκ των κορυφαίων αθλητών που ανέδειξε η Παναχαϊκή.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Δημήτριος Τόφαλος (1884 - 1966) ήταν αθλητής της άρσης βαρών στην Πα- ναχαϊκή. Παρά το ελάττωμα που είχε (σε ηλικία 12 ετών, ένα ατύχημα είχε σαν συνέπεια το ένα του χέρι να είναι πιο μικρό) πέτυχε αμέτρητες νίκες στην άρση βαρών και έγινε διάσημος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πάμπολλες φορές πρωταθλητής Ελλάδος και πρώτος με παγκόσμιο ρεκόρ στην μεσολυμπιάδα του 1906 στην Αθήνα. Το ρεκόρ που κατέρριψε ήταν δικό του από το 1904. Δεν ευτύχησε να λάβει μέρος στην Ολυμπιάδα του 1904 στο Σαιντ Λούις καθώς αρ- ρώστησε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και αναγκάστηκε να νοσηλευτεί σε νο- σοκομείο στην Αμβέρσα. Αργότερα έφυγε για την Αμερική όπου έκανε μεγάλη καριέρα σαν αθλητής της ελευθέρας πάλης (κατς), ενώ έκανε και καριέρα τε- νόρου. Το 1952, διάσημος πλέον, επέστρεψε στην Πάτρα όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Η Πάτρα τον τίμησε, δίνοντας το όνομά του σε οδό της πό- λης, στο κλειστό γυμναστήριο και σε αγώνες πολλών αθλημάτων.

Τ.S

Υποστήριξη: SilkTech