Εθνική παίδων/κορασίδων: Μία βιώσιμη και δίκαιη λύση γι' αυτά τα παιδιά

Παρασκευή, Οκτώβριος 16, 2020 - 10:02μμ

Έναν χρόνο πίσω η ελληνική υδατοσφαίριση δεν παραστράτησε από τον δρόμο των διακρίσεων και εκπροσώπησε τη χώρα στις κορυφαίες διοργανώσεις, φέρνοντας για ακόμη μια αγωνιστική περίοδο σημαντικές επιτυχίες.

Αποδεδειγμένα το πόλο είναι το ομαδικό άθλημα με τις περισσότερες διακρίσεις στην Ελλάδα και το 2019 η γενιά του 2004 έφερε ακόμη δύο. Πιο συγκεκριμένα η Εθνική Κορασίδων με προπονητή τον Τάσο Παπαναστασίου (Γάτος) και την Ευφροσύνη Τσιμάρα, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Κίρισι και η Εθνική Παίδων με προπονητή τον Σάκη Πλατανίτη και τους Ανδρέα Αλμύρα και Χρήστο Μπιτσάκο, πήρε την 4η θέση στο Μπουργκάς.

Αμφότερες οι ομάδες μας αγωνίστηκαν στο παρθενικό Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορίας Κ15 που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Υγρού Στίβου.

Έπειτα, ο κορωνοϊός διαφοροποίησε την κανονικότητα παγκοσμίως και φυσικό επόμενο ήταν να δεχθεί πλήγμα και ο αθλητισμός. Οι περισσότερες μεγάλες διοργανώσεις ακυρώθηκαν, ενώ όσον αφορά την ελληνική υδατοσφαίριση απώλεσε την ευκαιρία για νέες μεγάλες στιγμές.

Μέσα σε αυτές και το 1ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης των γεννηθέντων το 2004 (Κ16), το οποίο μάλιστα είχε ως τόπο διεξαγωγής την Ελλάδα, με τον Βόλο και τη Λάρισα να έχουν την τιμητική τους.

Η πολιτική ηγεσία αντιλαμβανόμενη το πλήγμα που δέχεται ο αθλητισμός προέβη σε σημαντικές τροποποιήσεις στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, έτσι ώστε να μην αφήσει απροστάτευτους τους Έλληνες αθλητές.

Με το άρθρο 28 και την προσθήκη της παραγράφου 9, διευρύνθηκαν οι θέσεις στην κατάταξη, οι οποίες κερδίζουν μια θέση άνευ εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για όσους εκπροσώπησαν τη χώρα το 2019 και αν όλα πάνε καλά επίσης το 2021. Κάτι που έγινε σε πολύ σωστή βάση, καθώς όπως προαναφέραμε ακυρώθηκαν πολλές διοργανώσεις για φέτος.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά την ηλικία των Εφήβων/Νεανίδων, αλλά αφήνει εκτός την κατηγορία Παίδων/Κορασίδων, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα σε μεγάλη διοργάνωση υπό την αιγίδα της οικείας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και μάλιστα διακρίθηκαν! Τι πρέπει να γίνει για αυτό;

Στην τελευταία εγκύκλιο εισαγωγής αθλητών στην τριτοβάθμια του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, αλλά και σε όλες τις προηγούμενες εγκυκλίους, η συγκεκριμένη κατηγορία αθλητών (Παίδες και Κορασίδες) ακόμη και τα χρυσά μετάλλια να κατακτούσε, δεν θα δικαιούντο την εισαγωγή άνευ εξετάσεων. Ποτέ δεν γινόταν αυτό για παιδιά που πηγαίνουν ακόμη Γυμνάσιο και πολύ σωστά, απλώς τώρα είναι εξαιρετικά ιδιαίτερες οι συνθήκες και αυτό υπογραμμίζουμε…

Το άρθρο 28 παρ. 9 αναγνωρίζει τον κόπο των Εφήβων/Νεανίδων, αλλά όχι της συγκεκριμένης κατηγορίας αθλητών που είναι γεννημένοι το 2004 και θίγονται άμεσα λόγω της πανδημίας, τόσο το 2020 όσο και το 2021 όπου θα είναι στην κατηγορία Εφήβων/Νεανίδων, καθώς μπορεί και τη νέα χρονιά να υπάρξουν ίδιες εξελίξεις και να ακυρωθούν μεγάλες διοργανώσεις.

Όπως προαναφέρθηκε, το Παγκόσμιο του 2020 θα γινόταν στην Ελλάδα και αυτά τα 26 παιδιά με τους προπονητές τους βρίσκονταν σε πλήρη ανυπομονησία για να σηκώσουν την ελληνική σημαία ξανά στο βάθρο, ωστόσο τα όνειρα τους καταστράφηκαν από την πανδημία και δεν αξίζει η πολιτική ηγεσία να τα φέρει σε πιο δύσκολη θέση, μη αναγνωρίζοντας την επιτυχία τους το 2019 ως Παίδες/Κορασίδες.

Οι γεννηθέντες το 2004 δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς η Παγκόσμια Ομοσπονδία (FINA) δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες της έξαρσης του COVID-19, επομένως και να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο καλεντάρι για τις διοργανώσεις της.

Θέλουμε να σχολιάσουμε ότι σε κανονικές συνθήκες, η απόδοση προνομίων σε τόσο νεαρούς αθλητές, ετών 15, παρά την τιτάνια καθημερινή προσπάθεια τους, αλλά και τον μόχθο των οικογενειών τους, δεν ενδείκνυται και ενδεχομένως να μη μας έβρισκε σύμφωνους για λόγους που δεν θα αναλυθούν προς το παρόν, ωστόσο σε αυτές τις ειδικές και δύσκολες συνθήκες, η πολιτική ηγεσία έχει υποχρέωση να μεριμνήσει για αυτά τα 26 παιδιά άμεσα.

Η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, η Υπουργός Πολιτισμού Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, οφείλουν να βρουν μια λύση, είναι ήδη ενήμεροι για το συγκεκριμένο θέμα, όπως και ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι άπαντες θα σκύψουν το κεφάλι πάνω από τα παιδιά και δεν θα συμβάλουν σε αυτή την έως τώρα αδικία προς την προσπάθεια τους.

Είμαστε σίγουροι, ότι έτσι όπως μεριμνήσατε για τους Εφήβους και τις Νεάνιδες θα πράξετε το ίδιο, με αίσθημα ευθύνης, για τους Παίδες και τις Κορασίδες της ελληνικής υδατοσφαίρισης που έδειξαν από τα πρώτα τους βήματα ότι αποτελούν το μέλλον του πιο επιτυχημένου ομαδικού αθλήματος στη χώρα.

Προς επίρρωσιν των παραπάνω, να δώσουμε στον κόσμο να αντιληφθεί, ότι οι γεννηθέντες το 2004 θίγονται ηλικιακά, επιπροσθέτως πολλοί εξ αυτών με δικά τους έξοδα προερχόμενοι από ομάδες της περιφέρειας κάλυψαν διαμονή και τη διατροφή τους οι ίδιοι και οι οικογένειές τους προκειμένου να ζήσουν το όνειρο του να φοράς το εθνόσημο στο σκουφάκι.

Οι γονείς τους θυσίασαν χρόνο και δουλειές για να μπορούν να πηγαίνουν στην προπόνηση τα ανήλικα τέκνα τους καθημερινά στην Αθήνα. Δεν μειώνεται στο ελάχιστο όλη αυτή η προσπάθεια επειδή το 2019 ήταν Παίδες και Κορασίδες και όχι Έφηβοι/Νεάνιδες.

Η Πολιτεία οφείλει να το αναγνωρίσει και να τους συμπεριλάβει στο άρθρο 28 παράγραφος 9. Είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι πλευρές θα πιέσουν για να δικαιωθούν οι προσπάθειες των διεθνών αθλητών μας!

Αναμένοντας, λοιπόν, για επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία και την Κολυμβητική Ομοσπονδία για το φλέγον, αυτό, θέμα.

Οι αθλήτριες της Εθνικής Κορασίδων: Άννα Μήτσου, Μαρία Καραγιάννη (τερματοφύλακες), Δέσποινα Καλογεροπούλου, Μυρτώ Γκοτζιά, Δέσποινα Ανδρεάδη, Φωτεινή Τριχά, Σοφία Τορνάρου, Χριστίνα Σιούτη, Στεφανία Σάντα, Βασιλική – Ραφαέλα Λασκαρίδου, Μυρτώ Κάσσαρη, Νεφέλη – Χρυσούλα Χαλδαίου, Καδιανή Κυριακάκη, Ευφροσύνη Τσιμάρα.

Οι αθλητές της Εθνικής Παίδων: Ανδρέας Αλμύρας, Γιάννης Εγνατιάδης, Κώστας Μαθιόπουλος, Τάσος Βασιλόπουλος, Φανούρης – Φοίβος Δευτεραίος, Χρήστος Μπιτσάκος, Θόδωρος Δαμίγος, Νίκος Καστρινάκης, Ματθαίος Αμπαζής, Χρήστος Αλειφτήρας, Τάσος Μυρίλος, Ιάσων Τουρκομενής, Κώστας Κανδανολέων.

Υποστήριξη: SilkTech