Εργασίες στα Προσφυγικά! (ΦΩΤΟ)

Δευτέρα, Δεκέμβριος 21, 2020 - 5:48μμ

Η είδηση χαροποίησε όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου, καθώς επίκειται η επαναχρησιμοποίηση του γηπέδου των Προσφυγικών!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Μια ζωντανή ιστορία που κοντεύει να φθάσει τα 100 χρόνια, το ιστορικό Γήπεδο των Προσφυγικών της Πάτρας, σύντομα θα πάρει και πάλι ζωή.
Ο Δήμος Πατρέων αποφάσισε – αν και δεν του ανήκει ο χώρος – να μπει με μηχανήματα και να ξεκινήσει την αναμόρφωση του γηπέδου, ικανοποιώντας τον αθλητικό κόσμο της πόλης και την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων, η οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν έβρισκε ανταπόκριση από τη γ.γ.Αθλητισμού και όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν.
Το γήπεδο αυτό έφτιαξαν Μικρασιάτες το 1925 στη συνοικία των Προσφυγικών, όπως και την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής που βρίσκεται δίπλα από το γήπεδο.
Το 1922 υπολογίζεται πως έφθασαν στην Πάτρα 7.000 πρόσφυγες, οι οποίοι μετά από 4 χρόνια άρχισαν να κατοικούν στους προσφυγικούς συνοικισμούς που κατασκευάστηκαν γι αυτό το λόγο.
Το γήπεδο των προσφύγων στην Πάτρα είναι από τα αρχαιότερα της χώρας και σε αυτό έχουν διεξαχθεί αγώνες όλων των εθνικών κατηγοριών. Εκεί αναδείχτηκαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έκαναν καριέρα σε διάφορες ομάδες, κυρίως δε στη μεγάλη ομάδα της Παναχαικής.
Στη μακρόχρονη ιστορία του γνώρισε (λίγο πριν το 2000 ) μια ριζική αναβάθμιση όπου δαπανήθηκαν τότε 240.000.000 δραχμές.
Έκτοτε αφέθηκε στη μοίρα του, απαξιώθηκε, καταστράφηκε, λεηλατήθηκε και κατάντησε ένα χωράφι .
Χρόνια τώρα η πόλη διεκδικεί την ανακατασκευή αυτού του ιστορικού γηπέδου, πολλές κυβερνητικές υποσχέσεις έχουν δοθεί, πλην όμως, όλες έμειναν στα λόγια. Το γήπεδο αυτό δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων.
Πριν λίγες ημέρες , όταν επισκέφθηκε την Πάτρα ο κ. Αυγενάκης, ρωτήθηκε για την τύχη του γηπέδου και η απάντησή του, ήταν ΄΄μη ρωτάτε εμένα, τους προηγούμενους να ρωτήσετε΄΄ (σ.σ. εννοούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ). Το μήνυμα ελήφθη : Δεν έκανε κάτι η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν προτίθεται να κάνει και αυτή της ΝΔ.
Κι επειδή προκοπή δεν είδαμε από τις κυβερνήσεις, ο δήμος Πατρέων κατέστρωσε ένα σχέδιο, το οποίο συζήτησε με την ΕΠΣ Αχαίας και συμφώνησαν να προχωρήσουν μαζί για την αναβάθμιση του γηπέδου.
Δύο μήνες μετά από τη συμφωνία, ο δήμος μπήκε σήμερα με μηχανήματα και ξεκίνησε τις εργασίες, διαψεύδοντας διάφορους επικριτές του , οι οποίοι πίστευαν ότι, αφού δεν μπόρεσαν τόσες κυβερνήσεις να φτιάξουν το γήπεδο, ούτε ο δήμος θα τα κατάφερνε γι αυτό και μιλούσαν για ΄΄υπόσχεση φούσκα΄΄. Σήμερα, όλοι αυτοί πήραν την απάντηση.

O αναπληρωτής ταμίας της ΕΠΣ Αχαΐας Κώστας Ντάσιος ανέβασε στο προφίλ στο ίντερνετ φωτογραφίες από τις εργασίες που με μηχανήματα του δήμου Πατρέων έχουν ξεκινήσει στο γήπεδο, σχολιάζοντας:

«Πλέον η κατασκευή των Προσφυγικών, μοιάζει σαν τον Ιανό, σαν τον τυφώνα Κάθριν, δεν μας σταματά τίποτα. Μεγάλο πράγμα να δημιουργείς. Και πόσο μάλλον όταν είναι για το κοινωνικό σύνολο, και ειδικότερα αυτές τις δύσκολες στιγμές. Εμείς με άδειο πορτοφόλι, αλλά με γεμάτο μυαλό, Και πρωτίστως με γεμάτη καρδιά προχωράμε. Και με την βοήθεια της Δημοτικής Αρχής».

Υποστήριξη: SilkTech