Επίδειξη αθλητικής ναυαγοσωστικής στα Τριζόνια

Τετάρτη, Σεπτέμβριος 11, 2019 - 6:03μμ

Συναρπαστική ήταν η επίδειξη αθλητικής ναυαγοσωστικής του Ναυταθλητικού Ομίλου Γλυφάδας "Ο ΓΛΑΡΟΣ" με τη στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation και στην οποία συμμετείχε κα ο πατρινός Γιάννης Σαλογιάννης.

Η πρωτοποριακή για την περιοχή εκδήλωση, προσέφερε θέαμα σε παραβρισκόμενους και συμμετέχοντες. Διοργανώθηκε στο πλαίσιο της δράσης "Ασφαλής Ελλάδα" που εκπονεί η Water Salvation σε συνεργασία με το Princess Charlene of Monaco Foundation. Το πρόγραμμα της επίδειξης είχε ω εξής: 50μ. Ρυμούλκηση ανδρεικέλου, 50μ. Μεταφορά ανδρεικέλου, 4 Χ 25 Μικτή Σκυταλοδρομία, Εικονική διάσωση θύματος πνιγμού. Σε αυτό συμμετείχαν παιδιά και γονείς και πολλοί εθελοντές. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε ήταν χορηγία του ιδρύματος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ

Τι κάνει όμως τόσο ξεχωριστή μια εκδήλωση; Η φύση και η πεμπτουσία του αθλήματος. Είναι το μόνο άθλημα που προστατεύει τη δημόσια υγεία από τραυματισμούς εντός/εκτός νερού. Διεξάγεται από την δεκαετία του 1950 σε 50+ χώρες. Αγώνες διεξάγονται σε πλήθος διοργανώσεων (παγκόσμιο, κοινοπολιτειακό, πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο στρατιωτικό, παγκόσμιο βετεράνων, World Games, εθνικά πρωταθλήματα, Βρετανική Πανεπιστημιάδα). 

Στην Ελλάδα είναι αναδυόμενο άθλημα με προοπτικές, εξαιτίας του ποικίλου, θεαματικού χαρακτήρα των αγωνισμάτων, και της τεράστιας ακτογραμμής που καθιστά την χώρα μας θαλασσινή. Από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του αθλήματος, η τριτοβάθμια εκπαίδευση έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. H καθιέρωση της εκδήλωσης σε θεσμό, θα συμβάλει στην διάδοση του αθλήματος και στην ακαδημαϊκή προετοιμασία των μελλοντικών πτυχιούχων προπονητών που θα στελεχώσουν το άθλημα. Κάθε φοιτητής … κολυμβητής. Κάθε κολυμβητής … αθλοσώστης. Κάθε αθλοσώστης… διασώστης. Περισσότεροι διασώστες … λιγότεροι θανατηφόροι πνιγμοί!

Η Ελλάδα έχει ανάγκη την αθλητική ναυαγοσωστική, περισσότερο από κάθε άλλο άθλημα. Μέσα από αυτήν οι πολίτες, εκτός από αθλητισμό, μαθαίνουν πως να σώζουν ζωές σε στεριά και νερό. Έχει τεράστια σημασία αυτό για την χάραξη εθνικής πολιτικής από τα Υπουργεία Αθλητισμού, Υγείας, Ναυτιλίας, Παιδείας, Άμυνας (μέσω ΑΣΑΕΔ) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΙΜΩΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Η επίδειξη αθλητικής ναυαγοσωστικής έκλεισε με τις βραβεύσεις του Δρ. Στάθη Αβραμίδη, του Νίκου Κουρεμένου και του Ιωάννη Σαλογιάννη. Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης, υπηρετεί με συνέπεια και παγκόσμιες διακρίσεις την ασφάλεια και διάσωση στο νερό από το 1993 ως ναυαγοσώστης, πρώτος βοηθός, αθλητής, προπονητής, εκπαιδευτής (εκπαιδευτών), πανεπιστημιακός, συγγραφέας, ερευνητής, σκηνοθέτης και οργανωτής εκδηλώσεων. Έχει τιμηθεί δύο φορές σε Hall of Fame για «τους σκοπούς του Hall of Fame, την παγκόσμια προσφορά του στην πρόληψη ατυχημάτων και τη ναυαγοσωστική».

Ο Νίκος Κουρεμένος, είναι «ο Σκιτσογράφος της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής». Έχει υπηρετήσει με συνέπεια τον χώρο της ναυαγοσωστικής έχοντας ζωγραφίσει χιλιάδες σκίτσα με τεχνικές διάσωσης, επιβίωσης και πρώτης βοήθειας. Σπουδές: Ο Νίκος Κουρεμένος είναι πτυχιούχος Μαθηματικός του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιεύσεις: Έχει σχεδιάσει χιλιάδες σκίτσα για τα περισσότερα βιβλία ναυαγοσωστικής της Ελληνικής βιβλιογραφίας.

Ο Γιάννης Σαλογιάννης, τιμήθηκε για την σημαντική προσφορά του στην διάδοση της εφαρμοσμένης και αθλητικής ναυαγοσωστικής μέσα από την γραφιστική του εργασία στο περιοδικό "Ο αθλοσώστης". Αποτελεί μια από τις σιωπηλότερες και παραγωγικότερες δυνάμεις του χώρου της ναυαγοσωστικής. Άοκνος, φιλότιμος, σεμνός και πάντα πρόθυμος να γίνει "υπηρέτης του καλού". Είναι Σαμαρείτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αθλοσώστης και Επικεφαλής του Τμήματος Αθλητικής Ναυαγοσωστικής του Νηρέα Πατρών που θριάμβευσε στο 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Επί των ημερών του, το περιοδικό "Ο Αθλοσώστης" μεταμορφώθηκε και κάθε μήνα γίνεται όλο και καλύτερο. Το ιστολόγιο που το φιλοξενεί, έγινε πιο καλαίσθητο και χρηστικό. Ο χώρος μας οφείλει πολλά στον Γιάννη. Συνοδεύτηκε από την σύζυγό του, πρωταθλήτρια Ελλάδας Αθλητικής Ναυαγοσωστικής, Νίκη Γιαννακοπούλου και την μικρή κόρη τους, Δέσποινα, που ήταν η "μασκότ" της εκδήλωσης, κλέβοντας τις εντυπώσεις με τα γεμάτα περιέργεια όμορφα μάτια της.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

Γιάννης Σαλογιάννης: Αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνει ο Όμιλος ‘’ΓΛΑΡΟΣ’’ για την ανάδειξη και εξάπλωση της αθλητικής Ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα. Προσωπικά συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στον υπεύθυνο του 3ημέρου Φώτη Ζιά ο οποίος επομίστηκε το μεγαλύτερο βάρος και την ευθύνη του 3ημέρου. Δεν έχει σημασία αν μια εκδήλωση πέτυχε ή απέτυχε, σημασία έχει οτι έγινε. Σημασία έχει ότι η ιστορία γράφει. Σήμερα βλέπουμε παλιές φωτογραφίες του Νάστου και του Μπισταράκη. Έτσι στο μέλλον κάποιοι θα κοιτούν τις φωτογραφίες με το ξεκίνημα του Αβραμίδη και όσων πετύχαμε στην αθλητική ναυαγοσωστική και θα αναπολούν. Η ιστορία δεν είναι γραμμένη από εκείνους που φοβούνται και διστάζουν μπροστά στις προκλήσεις. Γράφεται από αυτούς που τολμούν να φέρουν αλλαγές και να σταθούν, παρά τις αντιδράσεις, στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Νίκη Γιαννακοπούλου: Θερμές ευχαριστίες στην οικογένεια του Φώτη και της Κατερίνας Ζιά για την ευγενή φιλοξενία που τύχαμε όσοι παρευρεθήκαμε στην εκδήλωση, καθώς τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την όρεξη και το όραμά τους να συμβάλλουν στην μείωση των πνιγμών. Η αθλητική ναυαγοσωστική βοηθά τους αθλητές να αναπτύσσουν δεξιότητες, γνώση και τεχνική. Προωθεί την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την ικανότητα και ταχύτητα λήψης αποφάσεων σε επείγουσες στιγμές. Δεν είναι απλά ένα ακόμα άθλημα.

Φώτης Ζιάς (υπεύθυνος διοργάνωσης): Προσπαθήσαμε για το καλύτερο και πετύχαμε. Η ανταπόκριση που είχαμε από συμμετοχές σε όλο το 3ήμερο ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Θέλω να ευχαριστήσω όσους βοήθησαν αυτή την εκδήλωση. Είμαστε πλέον εστιασμένοι για το Ναυταθλητικό 3ήμερο του 2020. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην παρουσία του Δρ. Στάθη Αβραμίδη που παρά το βεβαρυμμένο του πρόγραμμα ανταποκρίθηκε με ευχαρίστηση στο κάλεσμα μας.

Νίκος Κουρεμένος: Ευχαριστώ τους διοργανωτές για αυτή την τιμή. Αγκάλιασαν το έργο μου με ενθουσιασμό και αγάπη. Αυτή είναι και η βαθύτερη επιβράβευση για κάθε δημιουργό. Ελπίζω να έχω βάλει και εγώ ένα μικρό λιθαράκι για την ασφάλεια της Ελλάδας στο νερό μέσω των πινέλων μου. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές.

Στάθης Αβραμίδης: Ο Νέλσον Μαντέλα είχε πει ότι το σημαντικότερο σε κάθε τι καλό είναι η ελπίδα ότι μπορεί να επαναληφθεί. Η οικογένεια Ζια το επιβεβαίωσε. Πήρε ένα όνειρο δεκαετιών (την εξάπλωση της αθλητικής ναυαγοσωστικής) και το έκανα σκοπό της. Στο έργο αυτών των ανθρώπων βρήκαν την ολοκλήρωση οι οραματισμοί πολλών πριν από εμάς αλλά και εμένα προσωπικά. Δεν αισθάνομαι τόσο μόνος όσο όταν ξεκίνησα την ανάπτυξη του αθλήματος το 2011. Το μόνο που μας λείπει πια είναι μια αξιόπιστη στέγη για να φιλοξενήσει με αγάπη αυτό το όμορφο άθλημα. Αν βρεθεί σπίτι για την αθλητική ναυαγοσωστική τόσο φιλόξενο όσο του Φώτη, της Κωνσταντίνας και του Παναγιώτη, μπορούμε να τρίβουμε τα μάτια μας για όσα μπορούν να επιτευχθούν μέσα από το άθλημα. 

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

"Ένα μεγάλο και θερμό ευχαριστώ οφείλουμε στους εθελοντές που προσέφεραν υπηρεσίες για την επιτυχημένη πραγμάτωση του 3ημέρου. Σε μία εποχή που οι ανθρώπινες σχέσεις διέπονται από το συμφέρον και τον ωφελιμισμό, η αξία του εθελοντισμού έρχεται και μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας χωρίς να σκεφτόμαστε την ανταμοιβή και την ανταπόδοση. Πιστεύουμε ότι η προσφορά στο συνάνθρωπό μας και το χαμόγελο στα χείλη του είναι η ίδια η ανταμοιβή μας. Και αυτή δεν ξεπληρώνεται με τίποτα" αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών.

Υποστήριξη: SilkTech