Εντυπωσίασε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Stratego – Χρυσός ο Γεράσιμος Καρέλας

Παρασκευή, Σεπτέμβριος 2, 2022 - 12:00μμ
Όλα όσα έγιναν στα Καλάβρυτα

Γεμάτοι με τις καλύτερες αναμνήσεις και συναισθήματα αποχώρησαν οι συμμετέχοντες του 23ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Stratego 2022, που διοργανώθηκε στα Καλάβρυτα. Η συγκεκριμένη διοργάνωση χαρακτηρίστηκε από όλους με τα καλύτερα λόγια, όντας με διαφορά ότι πιο εντυπωσιακό και άρτιο οργανωτικά έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.
Την κύρια οργανωτική ευθύνη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος είχε ο σύλλογος της Patras Stratego Team και υποστηρίχθηκε από τον Δήμο Καλαβρύτων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς ήταν και υπό την αιγίδα της επιτροπής Ελλάδα 2021.
Για τα ελληνικά χρώματα ο Γεράσιμος Καρέλας κατέκτησε την πρώτη θέση στην κύρια αγωνιστική κατηγορία του Senior, αφήνοντας από κάτω του όλα τα σπουδαία ονόματα του αθλήματος. Παράλληλα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Barrage. Ο Νίκος Κουβάτσος στην επανεμφάνισή του κέρδισε την πρώτη θέση στο Open WC Kalavryta 1821 και η Ελληνική ομάδα την τρίτη θέση στην κατηγορία εθνικών ομάδων. Στην κατηγορία Junior διακρίθηκαν η Ευαγγελία Αρκουμάνη στην τρίτη θέση, ο Ερμής Μεταξάς-Μαριάτος στην δεύτερη και το χρυσό κατέκτησε ο Φαίδωνας Κουγιεμήτρος.


Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα έλαβε χώρα στο Πέτρινο Δημοτικό κτίριο, σε μία όμορφη αίθουσα που διαμορφώθηκε με τις καλύτερες αισθητικά και αγωνιστικά συνθήκες. Η αυλαία των αγώνων άνοιξε με την κατηγορία Barrage, μία κατηγορία που χαρακτηρίζεται από την γρήγορη εξέλιξη καθώς οι διαγωνιζόμενοι χρησιμοποιούν 8 πιόνια ο καθένας τους. Η συγκεκριμένη κατηγορία ήταν αφιερωμένη στον Γιώργο Σαρήπαπα, σημαντικό μέλος της ελληνικής κοινότητας stratego από την Σκύδρα, που έφυγε πρόσφατα από την ζωή. Το πρώτο χρυσό μετάλλιο των αγώνων κατέληξε στον κορυφαίο στον κόσμο Ολλανδό Pim Niemeijer. Δεύτερος βρέθηκε ο επίσης Ολλανδός Dennis Baas, ενώ τρίτος ήταν ο Γεράσιμος Καρέλας.
Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε η Τελετή Έναρξης στο Πολύκεντρο πολιτιστικό κέντρο Καλαβρύτων, αλλάζοντας τοποθεσία εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών ενώ αρχικά ήταν ορισμένη για την κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων.


Η φαντασμαγορική εκδήλωση άνοιξε με την Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων που «ανέβασε» με το ξεκίνημα το κοινό σε πρωτότυπες διασκευές γνωστών μουσικών κομματιών. Τους νεαρούς καλλιτέχνες της Φιλαρμονικής συντόνιζε ο εξαίρετος μαέστρος Γιώργος Μπαμπαράκος. Την σκυτάλη πήρε το χορευτικό πρόγραμμα που μας μετέφερε χορευτικά στις περιοχές της Ελλάδας που απελευθερώθηκαν έπειτα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέχρι και τις «χαμένες πατρίδες» της Μικράς Ασίας. Οι χορευτές του εκπολιτιστικού συλλόγου Σκεπαστού μαζί με χορευτές του Δήμου Πατρέων, υπό την καθοδήγηση του Χρήστου Γιαννόπουλου, καθήλωσαν το κοινό με τις άρτιες φιγούρες και τις εντυπωσιακές στολές.


Στην συνέχεια, παρουσιάστηκε το άθλημα του Stratego, καθώς και το πλούσιο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος με γλαφυρότητα όπως ταίριαζε στην διοργάνωση από τους γνωστούς δημοσιογράφους Χριστίνα Βάγγαλη και Δημήτρη Σαρρή. Σύντομους χαιρετισμούς έκαναν εκπρόσωπος της Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και ο αντιπεριφερειάρχης Δ.Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας.
Ανδρ. Φίλιας: "Είναι μία διοργάνωση που ξεκίνησε να ετοιμάζεται εδώ και τρία χρόνια και η Περιφέρεια Δ.Ελλάδας την στήριξε από την πρώτη στιγμή από την συνεργασία με τον σύλλογο της Patras Stratego Team. Το Stratego είναι άθλημα που ασχολείται με την όξυνση του νου και αυτό από μόνο του είναι σημαντικό για να ασχοληθούν από τα μικρά παιδιά, μέχρι και μεγαλύτεροι σε ηλικία"
Στην σκηνή ανέβηκαν οι τρεις πρώτοι νικητές της κατηγορίας Barrage για τις απονομές τους. Ακολούθως ο πρόεδρος της Patras Stratego Team, Γιώργος Τρυπαναγνωστόπουλος, χαιρέτισε και ανακοίνωσε την έναρξη των αγώνων.
Γ. Τρυπαναγνωστόπουλος: "Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια με στόχο την οργάνωση ενός τουρνουά που να συμπεριλαμβάνει όλα τα στοιχεία για μία ολοκληρωμένη εμπειρία, πέραν του υψηλού επιπέδου στο αγωνιστικό σκέλος"


Το κλείσιμο της Τελετής Έναρξης ανέλαβε το δυναμικό συγκρότημα Trix, αποτελούμενο από τους Βασιλική Σίδερη, Γιώργο Μαλαμή και τον Pedro Mendes που μάγεψαν με τους υπέροχους ήχους τους το κοινό.
Η αγωνιστική συνέχεια, αφορούσε την κύρια κατηγορία Senior, όπου οι καλύτεροι παίκτες του κόσμου πήραν μέρος. Από τον πρώτο γύρο φάνηκε πως ετοιμάζεται κάτι σημαντικό για τα ελληνικά χρώματα, αφού ο πατρινός Παναγιώτης Δημακόπουλος απέσπασε σπουδαία ισοπαλία από τον 4 φορές παγκόσμιο πρωταθλήτη και πρώτο σε βαθμολόγηση στην παγκόσμια κατάταξη Pim Niemeijer. Στην συνέχεια, άρχισε να αποδίδει εξαιρετικό αγωνιστικό επίπεδο και ο Γεράσιμος Καρέλας, όπου η αρχική έκπληξη έγινε εδραίωση στις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Ο Γεράσιμος Καρέλας είναι 16 ετών και βρίσκεται στην ομάδα της Patras Stratego Team από την ηλικία των 9.
Βάση αποτελεσμάτων της πρώτης ημέρας του Senior, όλες οι θέσεις κατάταξης ήταν ανοιχτές και αναμενόταν ένα συναρπαστικό φινάλε στην δεύτερη ημέρα. Κάτι που επιβεβαιώθηκε, μαζί με την χαρά για την Ελλάδα να κατακτά την κορυφή ο Γεράσιμος απολαμβάνοντας τον απόλυτο σεβασμό και εκτίμηση από όλους τους συμμετέχοντες.
Δεύτερος αναδείχθηκε ο Max Roelofs και την τρίτη θέση και το χάλκινο κατέκτησε ο Anjo Travaille. Χαρακτηριστικό του υψηλού ανταγωνισμού ήταν πως από την τρίτη έως την έβδομη θέση βρέθηκαν προηγούμενοι παγκόσμιοι πρωταθλητές όπως ο Anjo Travaille, ο Tim Slagboom, ο Pim Niemeijer και ο Σταύρος Σεκερτζής.


Η τελευταία αγωνιστική ημέρα, αφορούσε τις κατηγορίες εθνικών ομάδων, την κατηγορία Junior και το Open Kalavryta 1821 με χρήση ειδικής έκδοσης πιονιών αφιερωμένα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Την εθνική μας ομάδα εκπροσώπησαν καλύτεροι τέσσερεις παίκτες του ατομικού(Senior), δηλαδή ο Γεράσιμος Καρέλας από την Patras Stratego Team, ο Σταύρος Σεκερτζής από το Thessaloniki Stratego Club, ο Ανδρέας Σαββανής από την Patras Stratego Team και ο Γιώργος Πετρουλάκης από την Athens Stratego Team. Η εθνική μας δεν βρέθηκε στην καλύτερή της μέρα, αν και προσπάθησε αρκετά κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Την πρώτη θέση, σηκώνοντας ψηλά το τρόπαιο του Άτλαντα βρέθηκε η dream team της Ολλανδίας.


Στην κατηγορία Junior μετείχαν αρκετά παιδιά από την Αθήνα, την Πάτρα αλλά και τα Καλάβρυτα. Οι μικροί αθλητές ανταποκρίθηκαν θαυμάσια και απόλαυσαν κάθε στιγμή. Το χρυσό κατέκτησε ο Φαίδωνας Κουγιεμήτρος από την Athens Stratego Team, ενώ στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα βρέθηκαν οι Ερμής Μεταξάς-Μαριάτος και Ευαγγελία Αρκουμάνη από την Patras Stratego Team.


Κλείνοντας τους αγώνες, το Open Kalavryta 1821, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην μνήμη του Ruben Van De Bild, κατέκτησε στην επανεμφάνισή του ο Νίκος Κουβάτσος από την Athens Stratego Team διαγράφοντας μία αξιόλογη πορεία σε όλες τις κατηγορίες που έλαβε μέρος. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο σπουδαίος Ολλανδός George Franka, ο μοναδικός παίκτης που έχει λάβει μέρος σε όλα τα παγκόσμια πρωταθλήματα. Την τρίτη θέση κατέκτησε επίσης από την Athens Stratego Team, o Αναστάσιος Κουκάς.


Στις απονομές των νικητών συμμετείχε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, παραδίδοντας με τιμή το τρόπαιο του πρώτου νικητή στον Γεράσμο Καρέλα.
Αθανάσιος Παπαδόπουλος: "Είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι που αυτή η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην πόλη μας. Είναι επιθυμία του Δήμου Καλαβρύτων να μπορεί να φιλοξενεί τέτοιου επιπέδου αγώνες Stratego κάθε χρόνο. Συγχαρητήρια στους νικητές, στους συμμετέχοντες και στην ομάδα της Patras Stratego Team για την άψογη διοργάνωση"


Γ.Καρέλας: "Είμαι ικανοποιημένος που κατάφερα να φτάσω στην πρώτη θέση ανάμεσα σε τόσους σημαντικούς παίκτες"
Διαιτήτευσε η αναγνωρισμένη διεθνής διαιτητής Roseline De Boer σε συνεργασία με τον Ιωάννη Κοσμαδάκη και τον Νίκο Κουλοχέρα. Στην τεχνολογική υποστήριξη ήταν ο Νικηφόρος Μάναλης και υπεύθυνες της έκθεσης και γενικής υποστήριξης ήταν η Γεωργία Αθανασοπούλου, η Κατερίνα Δημακοπούλου και η Αθηνά Τετράδη.


Πέραν της Τελετής Έναρξης, στο πολιτιστικό σκέλος συμμετείχε ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης θεάτρου σκιών Χρήστος Καλπουζάνης, με την παράσταση Καρατζάς: η μάχη στη Γηροκομίτισσα, όπου το βράδυ του Σαββάτου γέμισε την πλατεία των Καλαβρύτων από πλήθος κόσμου. Είχε ήδη προηγηθεί την Παρασκευή η προβολή του συγκινητικού ντοκιμαντέρ από την Επιτροπή Ελλάδα 2021, «by the light of thine eyes: 200 YEARS OF GREECE» στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.


Όλες τις ημέρες λειτουργούσε ανοιχτή έκθεση για το κοινό Αθλημάτων Νόησης και Stratego, που μπορούσε ο καθένας να γνωρίσει πέραν του Stratego, το σπουδαίο κόσμο των αθλημάτων και παιχνιδιών νόησης.
Tim Slagboom:"Ήταν με τεράστια διαφορά το καλύτερο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έχει διοργανωθεί ποτέ. Ο ανταγωνισμός ήταν υψηλός και τα παιχνίδια με πολύ ενδιαφέρον. Η εξαιρετική προσπάθεια του Γ. Τρυπαναγνωστόπουλου και της ομάδας της Patras Stratego Team, θα μας αφήσει την καλύτερη ανάμνηση από την Ελλάδα και τα Καλάβρυτα"


Αποτελέσματα κατηγορίας Senior

Υποστήριξη: SilkTech