Ένας άνεργος έδωσε στη Λίβερπουλ το Super Cup

Παρασκευή, Αύγουστος 16, 2019 - 8:03πμ

Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν άνεργος. Πέρασε το καλοκαίρι του κάνοντας προπονήσεις με την Ουνιόν Ντεπορτίβα Πίλας, ομάδα της Ανδαλουσίας από την οποία κατάγεται, που αγωνίζεται στην 6η τη τάξει κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος. Fast forward, ο Αντριάν οδηγεί τη Λίβερπουλ στην κατάκτηση του Super Cup Ευρώπης εις βάρος της Τσέλσι, αποκρούοντας το πέναλτι του Τάμι Έιμπραχαμ στον αγώνα της Κωνσταντινούπολης.

Όταν ο 32χρονος Ισπανός υπέγραφε ως ελεύθερος στους 'κόκκινους' τη Δευτέρα 5 Αυγούστου, σίγουρα δεν φανταζόταν ότι 9 ημέρες αργότερα θα έπρεπε να κάνει σειρά επεμβάσεων ώστε ο αγώνας του 'Μπεσίκτας Παρκ' να οδηγηθεί στην παράταση, μετά από το 1-1 του 90λεπτου και μετά στα πέναλτι, μετά από το 2-2 του επιπλέον 30λέπτου, με τον ίδιο να φέρει την ευθύνη για τη μοναδική εκτέλεση που δεν κατέληξε στα δίχτυα. Γνωστός στην Αγγλία από την 6ετή παρουσία του στη Γουέστ Χαμ, εκεί όπου άρχισε ως βασικός, αλλά τα τελευταία 3 χρόνια έχασε τη θέση του, άλλες σεζόν δίκαια άλλες όχι, κλήθηκε ως λύση ανάγκης από τους πρωταθλητές Ευρώπης, που είχαν την ευκαιρία να... διώξουν τον Σιμόν Μινιολέ και δεν ήθελαν να την απολέσουν. Ως αναπληρωματικός τερματοφύλακας, ο Σεβιγιάνος έμοιαζε απολύτως κατάλληλος, ως βασικός όμως;

Ο τραυματισμός του Άλισον στην πρεμιέρα της Premier League του έδωσε αυτό το αναπάντεχο χρίσμα. Μαζί με τον Άλεξ Όξλεϊντ Τσέιμπερλεϊν, ήταν τα δύο πρόσωπα που έμοιαζαν παράταιρα σε σχέση με την περσινή πετυχημένη σεζόν της Λίβερπουλ. Αντιθέτως, ο Φρανκ Λάμπαρντ, μετά από τη συντριβή κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αποφάσισε να παρατάξει την... περσινή Τσέλσι και εν μέρει δικαιώθηκε. Ο Ζορζίνιο πήρε θέση μπροστά από την άμυνα, ο Ενγκολό Καντέ ήταν λίγο πιο μπροστά και δεξιά. Ο Γάλλος μέσος ήταν ίσως ο κορυφαίος του αγώνα στο 1ο ημίχρονο, κυρίως για τις... επιθετικές ενέργειές του, δικαιώνοντας (ξανά) τους περσινούς πειραματισμούς του Μαουρίτσιο Σάρι.

Οι 'μπλε' έβρισκαν αρκετά κενά στην πολύ ψηλά ανεβασμένη άμυνα των 'κόκκινων', με τις κάθετες μπαλιές να 'σφυρίζουν' ανάμεσα σε Βίρτζιλ φαν Ντάικ και Ζοέλ Ματίπ. Αποτέλεσμα αυτών στο 36', ο άνθρωπος που τους χάρισε το Europa League να ανοίξει το σκορ με πλασέ που πέρασε δίπλα από τον ανήμπορο να κάνει κάτι Αντριάν. Ο Ολιβιέ Ζιρού έφτασε τα 12 γκολ στα τελευταία 13 ευρωπαϊκά παιχνίδια του και συνέχισε να δίνει απαντήσεις. Μαζί του ο Πέδρο, στο πρώτο παιχνίδι που άρχισε βασικός μετά από τον Ιανουάριο, ο οποίος ήταν αρκετά δραστήριος (είχε και δοκάρι), όπως και ο Κρίστιαν Πιουλίσικ (όπως αποκαλεί ο ίδιος και η οικογένειά του το επώνυμο) ή Πούλισιτς, βάσει της κροατικής καταγωγής του.

Η Λίβερπουλ, πάντως, ήταν κι αυτή επικίνδυνη, εκμεταλλευόμενη κι εκείνη κενά στην αντίπαλη άμυνα. Μάλιστα, στο πλαίσιο των 120 λεπτών, ο πιο ακριβός τερματοφύλακας του κόσμου ήταν αυτός που έκανε περισσότερη δουλειά δουλειά από τον συνάδελφό του. Ο Κέπα έκανε ορισμένες εντυπωσιακές επεμβάσεις και κάποιες που μοιάζουν αδύνατες, όπως στην προσπάθεια του Φαν Ντάικ στο 2ο ημίχρονο που κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι και απομακρύνθηκε. Στις δύο φορές που ο Σαντιό Μανέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του, είχε λίγα περιθώρια να αντιδράσει. Ο Σενεγαλέζος συνέχισε με την ίδια φόρα από την περσινή σεζόν και όλα έδειχναν ότι εκείνος θα ήταν ο ήρωας του αγώνα, μέχρι ο Αντριάν να ανατρέψει τον Φικάγιο Τομόρι και η Στεφανί Φραπάρ καταλογίσει το πέναλτι με το οποίο ο Ζορζίνιο έγραψε το 2-2.

Η Γαλλίδα διαιτήτρια είχε δύσκολο έργο ως η πρώτη γυναίκα που αναλάμβανε να διευθύνει αγώνα τροπαίου σε διεθνή διοργάνωση αντρών και αντιμετώπισε αρκετές σημαντικές φάσεις, ακυρώνοντας μάλιστα δύο γκολ της Τσέλσι ως οφσάιντ. Η χρήση VAR στάθηκε στο πλευρό της σε αρκετές περιπτώσεις, όμως όχι και στην πιο κρίσιμη, αφού στο 10ο και τελευταίο πέναλτι της ψυχοφθόρου διαδικασίας (όλα τα υπόλοιπα κατέληξαν στα δίχτυα) ο Αντριάν... έκλεψε και δεν πατούσε έστω με το ένα πόδι στη γραμμή, όπως επιτάσσουν οι νέοι κανονισμοί του ποδοσφαίρου.

Αντί να τιμωρηθεί με επανάληψη, ο Ισπανός απέκρουσε το κακό πέναλτι του Έιμπραχαμ στο κέντρο και αμέσως ο Γίργκεν Κλοπ έκανε ένα σπριντ κατά πάνω του για να τον αγκαλιάσει, μαζί με τους παίκτες της Λίβερπουλ. Οι 'κόκκινοι' ήταν η τελευταία αγγλική ομάδα που είχαν κατακτήσει το τρόπαιο, το 2005. Η μοναδική από το 1998 και την Τσέλσι. Το 4ο τρόπαιο στη διοργάνωση είχε ξεχωριστή σημασία και όχι μόνο επειδή η απονομή έγινε από τον 11χρονο Αλί Τουργκαμπέκοβ, ο οποίος γεννήθηκε χωρίς πόδια. Η Λίβερπουλ σήκωσε ακόμα μία ευρωπαϊκή κούπα στην Κωνσταντινούπολη, με το 'You'll Never Walk Alone' να δονεί την ατμόσφαιρα και τη σύνδεση της προηγούμενης επιτυχημένης περιόδου του συλλόγου με την τρέχουσα να μοιάζει άρρηκτη. Και όλα αυτά χάρη σε έναν άνεργο, μέχρι την πρώτη Δευτέρα του Αυγούστου.

ΠΗΓΗ: sport24.gr

Υποστήριξη: SilkTech