Ένα ξεχωριστό δώρο στους νικητές του πανελληνίου πρωταθλήματος

Παρασκευή, Αύγουστος 7, 2020 - 10:53μμ

Ένα ξεχωριστό δώρο περιμένει τους νικητές του 106ου πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου ανδρών - γυναικών που θα διεξαχθεί στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας με την οργανωτική μέριμνα της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου και του ΣΕΓΑΣ

Συγκεκριμένα, εκτός από το χρυσό μετάλλιο θα τους δοθεί ως δώρο ένα βιβλίο με την ιστορία του Αχαϊκού στίβου. Πρόκειται για την έκδοση «Στα χρόνια του στίβου» που έγραψε ο δημοσιογράφος Τάσσος Σταθόπουλος και κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις «Πικραμένος».

Είναι μόλις η δεύτερη φορά που δίνεται δώρο σε νικητές πανελληνίου πρωταθλήματος, τι σύμπτωση, η προηγούμενη και πάλι στην Πάτρα το 1995. Τότε ήταν βιντεοκάμερες και βίντεο προσφορά του Χάρη Σταματόπουλου, αδελφού του αξέχαστου πρώην αντιπροέδρου του ΣΕΓΑΣ, Γιάννη Σταματόπουλου, αείμνηστοι και οι δύο.

Το βιβλίο λοιπόν, 600 σελίδων (!), είναι μια προσφορά του κοινωφελούς Ιδρύματος «Δημητρίου και Λιλής Σταυροπούλου» προς τους νικητές των αγώνων και αφορά πρωτοβουλία του συμπολίτη φίλαθλου και προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, Πέτρου Συναδινού.

Ο Πέτρος Συναδινός

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

Ο αείμνηστος κληροδότης Δημήτριος Σταυρόπουλος, δημιούργησε το Κοινωφελές Ιδρυμα Δημητρίου και Λιλής Σταυροπούλου, στο οποίο κληροδότησε εν ζωή, την κινητή και ακίνητη περιουσία του. Σκοπός του Ιδρύματος ήταν η ανοικοδόμηση και λειτουργία Φοιτητικού Ξενώνα με την επωνυμία «Ο οίκος του Έλληνα Φοιτητή».
Βασικός σκοπός του Ιδρύματος είναι η στέγαση φοιτητών-σπουδαστών – εκπαιδευμόμενων ατόμων, η προώθηση αναπτυξιακού – ερευνητικού και ακαδημαϊκού έργου μέσω συνεργασιών στον χώρο της εκπαίδευσης και συναντήσεων δημιουργικών κοινωνικών ομάδων που συμβάλουν στην ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής αλλά και όλης της χώρας και η χρηματοδότηση, η επιχορήγηση και η υποστήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων και φορέων, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μέσω καινοτόμων εκδόσεων.
Στις σημαντικότερες δραστηριότητες που εκπληρώνουν τους σκοπούς του Ιδρύματος περιλαμβάνονται η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και το Αθλητικό Σωματείο Πατρών «Προμηθέας» για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών σπουδαστών και νέων, η οργάνωση διεθνών επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων (summer school, ημερίδες) και οι εκδόσεις για την προώθηση της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας της πόλης των Πατρών.

Απόψη των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος στον Καστελόκαμπο Πατρών

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο στίβος είναι το κατεξοχήν άθλημα των αριθμών. Δεν νοείται αγώνας, χωρίς ζυγαριά, χωρίς μεζούρα, χωρίς χρονόμετρο. Η μάχη του ανθρώπου με τα όριά του ή μήπως η μάχη του ανθρώπου με τους αριθμούς και τα νούμερα; Κάθε χιλιοστό δευτερολέπτου ή μέτρου είναι πολύτιμο και απαιτεί πολύχρονη θυσία για να κερδηθεί!
Από το 1891 που ιδρύθηκε ο Παναχαϊκός ξεκίνησε ο στίβος στην Πάτρα και πολύ σύντομα έγινε το εφαλτήριο για τις πρώτες και μεγάλες αθλητικές επιτυχίες της νεολαίας.
Καθώς διανύουμε τη 13η δεκαετία από τότε, έχουμε ένα τεράστιο υλικό που αφορά στον κλασικό αθλητισμό. Παράγοντες, προπονητές, αθλητές, σωματεία, αγώνες, ρεκόρ, επιδόσεις, λίστες! Ποιοι τέλος πάντων είναι αυτοί που έγραψαν ιστορία στους στίβους; Πού ευτύχησαν να φέρουν τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας; Ποιοι είναι όλοι αυτοί που συναποτέλεσαν και αποτελούν ακόμα τη μεγαλύτερη αθλητική κοινότητα της Πάτρας;
Σε μια περίοδο που (και) ο κλασικός αθλητισμός βιώνει τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και που σε συνδυασμό με την κατάργηση των κινήτρων και τις απαιτητικές ανάγκες για διάβασμα και επαγγελματική αποκατάσταση, μας δόθηκε το ερέθισμα να αναδειχθεί το παρελθόν αλλά και παρόν του στίβου. Η παρούσα έκδοση δεν είναι η ιστορία του κλασικού αθλητισμού της Αχαΐας, κάτι τέτοιο απαιτεί τεράστια προσπάθεια από πολλούς. Ίσως είναι μια καλή αφορμή για να γίνει.
Επιλέξαμε και παρουσιάζουμε, πέραν των άλλων, ορισμένους στατιστικούς πίνακες μέσω των οποίων ξεπηδούν μικρές και μεγάλες αθλητικές προσωπικότητες της περιοχής. Η λίστα με τους κορυφαίους—ανά αγώνισμα—αθλητές, τα σωματεία της περιοχής, οι αθλητές με διεθνείς συμμετοχές είναι μερικά από τα θέματα του βιβλίου. Στην κορυφή της πρωτογενούς έρευνας είναι η λίστα με όλους τους Αχαιούς που κατέκτησαν μετάλλιο, χρυσό, ασημένιο ή χάλκινο, σε οποιοδήποτε πανελλήνιο πρωτάθλημα! Έρευνα που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και που ακόμα και μια απλή ανάγνωση καταδεικνύει την ιστορική διαδρομή του στίβου της Αχαΐας.
Η παρούσα έκδοση δεν είναι η ιστορία του στίβου στην Πάτρα, αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Όμως ο αναγνώστης του, μελετώντας αρχεία δεκαετιών, έγγραφα, δημοσιεύματα, φωτογραφίες, στατιστικούς πίνακες και φυσικά αποτελέσματα αγώνων, ρεκόρ και επιδόσεις, είναι σε θέση να κατανοήσει καλύτερα την ιστορική εξέλιξη του κλασικού αθλητισμού στην Αχαΐα.

Το ίδρυμα «Δημητρίου και Λιλής Σταυροπούλου», η Διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Β.Π., ο εκδοτικός οίκος και ο συγγραφέας εύχονται καλή επιτυχία στους αθλητές!

Υποστήριξη: SilkTech