Ένα λιτό αντίο στον Βασίλη Θεανίδη από τον Σύλλογο Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς»

Δευτέρα, Απρίλιος 12, 2021 - 6:32μμ

Ευτυχήσαμε να έχουμε κοντά μας  για περίπου 45 χρόνια, ένα επιστήθιο φίλο, το Βασίλη Θεανίδη, Ιδρυτικό και  ενεργό μέλος του Συλλόγου μας.

Μαζί του αντλήσαμε με περίσσια ομορφιά, ότι πιο ωραίο ανάβλυζε η προσωπικοτητά του.
Ιδιαίτερα το  θείο χάρισμα να νοιώθει και να αισθάνεται την ψυχική διάθεση των φίλων του και σκόρπιζε την ευθυμία και την ευτυχία γύρω του με ένα πλατύ αυθόρμητο γλυκό χαμόγελο και ένα πάθος στην αρετή της φιλίας και της προσφοράς στον άνθρωπο.

Πάντα με  την αστείρευτη διάθεση για ζωή και δημιουργία.

Ο Βασίλης είναι στεριωμένος στην μνήμη μας, για αγνές, και συναισθηματικές συναντήσεις με ποίηση και κρασάκι, με την συντροφιά των αείμνηστων αγαπητών μας φίλων, με την τρομπέτα του την κιθάρα, την λίρα το πιάνο του Δημήτρη Χείρα, την ποίηση του Βανταράκη το τραγούδι του Μανόνα τις απαγγελίες της Αργυροπούλου, τον Βασιλόπουλο,  καλλιτέχνες φίλοι και μέλη του Συλλόγου, οι οποίοι έφυγαν και αυτοί για το μεγάλο ταξίδι και είμαστε σίγουροι πως τώρα θα τους συντροφεύει στα Καλλιτεχνικά, ποιητικά και μουσικά τους ουράνια καλέσματα.

Σε ότι αφορά την Τέχνη του, Ο Βασίλης συνήθιζε  να λέει:

Aς μιλήσουν οι άλλοι για μένα, αν αυτό που κάνω είναι Τέχνη.

Κι’ αφού μας δίνεις την σκυτάλη αγαπητέ μας φίλε Βασίλη, άσε να πούμε και  εμείς λιτά για την Τέχνη σου και το Πνεύμα της.

Η Τέχνη του Θεανίδη, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως υπερβατική, διότι μέσα από τις μορφές των έργων του και τα σχήματα των παραστάσεων, πηγάζει μια ουράνια και υπερούσια δύναμη που αποδίδεται με ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο.

 Στα  δημιουργηματά του εισχωρεί και αναδύει το πνεύμα  το οποίο διατρέχει την εσωτερικότητά  των μορφών  και συλλαμβάνει την πραγματική ουσία  της υπαρξή  τους.

Το αποτέλεσμα που τελικά ανακύπτει   από τα έργα  του, είναι ένα  νέο ολοζώντανο δημιούργημα  που μας πείθει για την σημαντικότητα  του πνεύματος και της ψυχής.

Τα  έργα του Θεανίδη, αναδύουν  ένα Πνεύμα  το οποίο  θριαμβεύει γιατί μπόρεσε να  επιβάλλει την χαλιναγώγηση  πάνω στο  κατεστημένο. Όταν ο καλλιτέχνης  ξεπεράσει  τα στενά όρια αυτών που βλέπει  και αισθάνεται  τότε μπορεί να αγγίξει την  ελευθερία.  Και  με το έργο του ο Θεανίδης  ξεπερνά τις αισθήσεις και τα ένστικτα και γίνεται  το έργο του,  έργο ελευθερίας.
Τα έργα  του  Βασίλη   με  τον  ασύλληπτο  δυναμισμό τους, ενεργούν σαν παγκόσμιο  πνεύμα και ψυχή  που  μπορεί να ρυθμίζει  και  να  ελέγχει τα  πάντα γύρω του

Ο Θεανίδης μ’ ένα καταπληκτικό ένστικτο και με την απεριόριστη ευαισθησία, του ιδιαίτερου ταλέντου του δίνει στο ακατέργαστο ξύλο μια αφάνταστη κομψότητα και πολυδαίδαλη κίνηση 

To  ανθρωποκεντρικό  μεταφυσικό όραμα, του Θεανίδη, μας αποκαλύπτει τα βάθη μιας ψυχής την οποία διακατέχει  μια  ευγένεια και μία καθαρότητα, που μαζί με την  καλλιτεχνική του ευαισθησία  εκφράζει  τους λαβύρινθους της πανανθρώπινης περιπέτειας με ιδιαίτερη συγκίνηση και λεπτότητα

Η Ζωγραφική και η γλυπτική του Θεανίδη είναι εντυπωσιακά προσωπική με στοιχεία τη δύναμη, την κίνηση και την ονειρική ομορφιά.

Η ενέργεια που απορρέει από κάθε έργο του Θεανίδη διαρρέει σαν μία ψυχή και ένας Νούς σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

Οι καλλιτεχνικές συνθέσεις του Θεανίδη έχουν ως βάση ένα συμβολισμό μια οραματική διάσταση.

Ο Θεανίδης χαρακτηρίζεται ως Πνευματικός καλλιτέχνης του οποίου οι μορφές στα έργα του γίνονται σύμβολα μιας ανθρωπότητας που γίνεται ένα με τον συμπαντικό κόσμο για την επίτευξη της απόλυτης αρμονίας.

Η αυτόνομη δημιουργική δουλειά του Θεανίδη, έχει μια μοναδικότητα που μαζί με τον πνευματικό της χαρακτήρα την ανεβάζει στο υψηλό επίπεδο της διάστασης ενός μνημείου.

Η ζωγραφική και η γλυπτική του Βασίλη είναι μια συνεχόμενη προοδευτική πορεία που αποβλέπει στην εξέλιξη του ανθρώπου και του περιβάλλοντος

Από την μητρική αγκαλιά μέχρι την κατάκτηση του πνεύματος. 

Κάθε γλυπτό, κάθε Καλλιτέχνημα του Θεανίδη μέσα από την πνευματικότητα που εκπνέει είναι και ένα μικρό αριστούργημα

Αυτός είναι ο Βασίλης Θεανίδης,  Ο δικός μας φίλος, ο φίλος όλων μας

Αγάπησε την Πάτρα και ευτύχησε στην ζωή του, πρώτα απ’ όλα να έχει δίπλα του Άγγελο προστάτη, μία πραγματική κυρία, με την οποία απέκτησε μια όμορφη και ευγενή οικογένεια, με δύο παιδιά επιστήμονες, με κοινωνικό έργο στην Πάτρα, στους οποίους  με πραγματική οδύνη ευχόμαστε ολόθερμα να είναι υγιείς για να θυμούνται τον στοργικό πατέρα τον λατρευτό παππού τον δημιουργό καλλιτέχνη.
Θα λείψεις Βασίλη, και σε όλους εμάς τους φίλους σου καλλιτέχνες και καμία παρουσία δεν αναπληρώνει το μεγαλείο της ευγενικής σου παρουσίας και της ψυχικής σου διάθεσης για ζωή και δημιουργία.

Καλό σου ταξίδι πολυαγαπητέ μας φίλε.

Αιωνία η μνήμη σου.

Οι Καλλιτέχνες της Πάτρας,  αφιερώνουμε στην μνήμη σου, την επετειακή εκδήλωση της Έκθεσης που οργανώνουμε για να τιμήσουμε τα 200 χρόνια της Εθνικής παλιγγενεσίας και τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου που τόσο στήριξες και αγάπησες.

Υποστήριξη: SilkTech