Ελληνική ομάδα στίβου από ατσάλι με μπόλικο μελλον

Τρίτη, Αύγουστος 14, 2018 - 6:05μμ

Νεανική φρεσκάδα, αυτοπεποίθηση πολύχρονης εμπειρίας, πάθος και σιγουριά. Αυτά ήταν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που αποδείχθηκε πως είχε η ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου και της επέστρεψαν να ολοκληρώσει την παρουσία της στη διοργάνωση υψηλότερα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 16 χρόνια.

Τα έξι μετάλλια, εκ των οποίων τα τρία χρυσά, οι 12 τελικοί και τα καλά πλασαρίσματα, τα 16 ατομικά/φετινά ρεκόρ υποδηλώνουν μια ομάδα δουλεμένη, με στόχο και προγραμματισμό. Η χώρα μας πέτυχε στο 24ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γιατί ομοσπονδία, προπονητές και αθλητές κατάφεραν να δουλέψουν συντονισμένα και να παρουσιαστούν στον αγώνα στόχο της χρονιάς στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Τα μετάλλια

* Τι να πει κανείς για την Κατερίνα Στεφανίδη, την κορυφαία αναμφίβολα Ελληνίδα όλων των εποχών με σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια. Στο Βερολίνο υπερασπίστηκε τον τίτλο της με νέο ρεκόρ αγώνων και φετινό ρεκόρ, ενώ κατέκτησε το ένατο μετάλλιο της από το 2014 έως σήμερα.

* Η Νικόλ Κυριακοπούλου απέδειξε για μια ακόμη φορά πως με δουλειά και επιμονή μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Κι εκείνη κατάφερε να επιστρέψει στο βάθρο των νικητών μετά τη γέννα της κόρης της, αλλά και αρκετά προβλήματα τραυματισμών που είχαν προηγηθεί. Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με φετινό ρεκόρ.

* Η επιτομή της υπομονής και της σκληρής δουλειάς ήταν φέτος και η Βούλα Παπαχρήστου, που κατάφερε να ορθοποδήσει και να διακριθεί σε μια σεζόν που είχε σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με ισοφάριση της δικής της κορυφαίας επίδοσης στη διοργάνωση. Διόλου άσχημα.

* Τα 400 μ. είναι ένα από τα δυσκολότερα αγωνίσματα στο στίβο και η διάκριση σε αυτό αποτελεί μεγάλο κατόρθωμα. Η Μαρία Μπελιμπασάκη επέστρεψε στο αγώνισμα με το οποίο ξεκίνησε και έκανε επανεκκίνηση στην σπουδαία καριέρα της με το πρώτο της μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση. Στα 27 της χρόνια το μέλλον φαίνεται να της ανήκει. Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με πανελλήνιο ρεκόρ, το μοναδικό από μέλος της ομάδας μας στη διοργάνωση.

* Ο μικρότερος ποτέ Ελληνας αθλητής που κατακτά χρυσό μετάλλιο έγινε ο Μίλτος Τεντόγλου. Με τη διάκριση του αυτή έδειξε το ταλέντο του και άνοιξε τη νέα εποχή του ελληνικού στίβου, που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει την επόμενη δεκαετία

* Αντίθετα με τον Τεντόγλου, με το ιστορικό μετάλλιο του Δημήτρη Τσιάμη, το πρώτο τη χώρας στο αγώνισμα, έκλεισε ο κύκλος μια άλλης φουρνιάς αθλητών, που χάρισε φοβερές επιτυχίες στον ελληνικό στίβο. Το μετάλλιο του Τσιάμη ήταν το πιο ανέλπιστο, όμως, ήταν ένα μετάλλιο άξιζε να κατακτήσει ο πρωταθλητής μας, που βρίσκεται στο προσκήνιο για δύο δεκαετίες. Ο Τσιάμης ήταν τρίτος με φετινό ρεκόρ.

Δώδεκα αθλητές και αθλήτριες μας προκρίθηκαν τους τελικούς των αγωνισμάτων τους. Ο έμπειρος Κώστας Φιλιππίδης πραγματοποίησε την καλύτερη παρουσία, αφού ήταν έκτος στον καλύτερο τελικό όλων των εποχών στην ιστορία του αγωνίσματος. Ο πρωταθλητής μας ξεπέρασε τα 5,75 μ. και πέτυχε φετινό ρεκόρ. Κι όλα αυτά μετά τη δύσκολη χρονιά, στη διάρκεια της οποίας κλήθηκε να αντιμετωπίσει έναν τραυματισμό.

Ο Μιχάλης Αναστασάκης ήταν ένατος στον τελικό ωστόσο στον προκριματικό της σφυροβολίας είχε κάνει πολύ καλό και δυνατό αγώνα. Ικανοποιημένος από την εμφάνιση του θα πρέπει να είναι και ο Νίκος Σκαρβέλης που πέτυχε φετινό ρεκόρ στον προκριματικό με 20,24 μ., βολή την οποία προσέγγισε και στον τελικό (20,11 μ.) και κατέλαβε την 10η θέση στη σφαιροβολία. Εξίσου επιτυχημένη ήταν η εμφάνιση και της Ελένης Πόλακ, που στο ντεμπούτο της στη διοργάνωση πέρασε τελικό στο επί κοντώ με 4,46 μ., όσο και το ατομικό της ρεκόρ. Στον τελικό των αγωνισμάτων τους συμμετείχαν για μία ακόμη φορά ο Κωστας Μπανιώτης (ύψος) και η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (δισκοβολία), γεγονός που από μόνο του αποτελεί επιτυχία.

Τον "φετινό" της εαυτό ξεπέρασε και η Ελισάβετ Πεσιρίδου που έφτασε έως τον ημιτελικό των 100 μ. εμπ. με 13.00 και λίγο έλειψε να βρεθεί στον τελικό.

Ατομικό ρεκόρ σημείωσε η Δεσποινα Μουρτά στον προκριματικό των 400 μ. , που ανήκει στη νέα φουρνιά αθλητών και αναμένεται να έχει συνέχεια και στο μέλλον. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την 23χρονη Σταματία Σκαρβέλη, που κινήθηκε στα φετινά της επίπεδα και έχει πολλά αθλητικά χρόνια μπροστά της για να διεκδικήσει τη διάκριση. Κάτι παραπάνω από επιτυχημένη ήταν η παρουσία της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη (13η), που ήταν από τις άτυχες της διοργάνωσης, αφού έπεσε και χτύπησε στη διάρκεια του αγώνα και για περίπου 5χλμ. αγωνίστηκε με σπασμένο δόντι και σοβαρό χτύπημα στο ζυγωματικό. Εξίσου επιτυχημένη χαρακτηρίζεται και η παρουσία του έμπειρου Αλέξανδρου Παπαμιχαήλ, που βρέθηκε πολύ κοντά στο φετινό του ρεκόρ και μία ακόμη φορά ανάμεσα στους κορυφαίους του αγωνίσματος.

Μία ανάσα από το φετινό του ρεκόρ βρέθηκε ο Λυκούργος Τσάκωνας στον προκριματικό των 200 μ., ενώ καλή θεωρείται και η εμφάνιση του Γιάννη Νυφαντόπουλου στα 100 μέτρα. Φετινό ρεκόρ και καλό πλασάρισμα (11η θέη) πήρε η ομάδα 4Χ100 μ. των Ανδρών με τους Στεργιούλη, Νυφαντόπουλο, Τριβυζά και Τσάκωνα να επιβεβαιώνουν πως με δουλειά μπορεί να έρθει κάτι καλό στο μέλλον. Φετινό ρεκόρ πέτυχε και η ομάδα 4Χ100 μ. των γυναικών με τις Κεραμιδά, Πεσιρίδου, Σπανουδάκη και Πολίτη.

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησαν και οι αθλητές και αθλήτριες του μαραθωνίου, με την Γκλόρια Πριβιλέτζιο να πετυχαίνει ατομικό ρεκόρ στο ντεμπούτο της στη διοργάνωση και την Ράνια Ρεμπούλη να στέκεται με αξιοπρέπεια, παρά το κάψιμο στο πέλμα, πoυ την ανάγκασε να ρίξει τον ρυθμό της στη διάρκεια της κούρσας. Ο Κώστας Γκελαούζος έδειξε για μία ακόμη φορά πως είναι ο αθλητής του μέλλοντος στο αγώνισμα, ενώ καλή ήταν η παρουσία του Παναγιώτη Καραίσκου, που πέτυχε ατομικό ρεκόρ.

Ακόμη και οι αθλητές και αθλήτριες που που δεν πήγαν όσο καλά θα ήθελαν, είτε λόγω τραυματισμών είτε λόγο συγκυριών είτε γιατί αυτή τη φορά δεν είχαν την τύχη, που τόσο σημαντικό ρόλο παίζει στον αθλητισμό, αγωνίστηκαν με ψυχή και προσπάθησαν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Μάζεψαν εικόνες και εμπειρίες που θα τους φανούν απόλυτα χρήσιμες στη συνέχεια της αθλητικής τους καριέρας. Η σεζόν για τους περισσότερους έχει ήδη τελειώσει και ήδη ο προγραμματισμός έχει ξεκινήσει. Οι αγωνιστικές προκλήσεις των δύο επόμενων χρόνων είναι μεγάλες και απαιτούν σωστή δουλειά και καλό σχεδιασμό.

Υποστήριξη: SilkTech