Ελλάδα - Ουκρανία 99-79: Τανκ ο Αντετοκούνμπο, με ρεκόρ καριέρας

Τρίτη, Σεπτέμβριος 6, 2022 - 7:53μμ
Θρίαμβος!

Η Ουκρανία αντιμετώπισε από σκληρά έως αντιαθλητικά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, εκείνος όμως διέλυσε με ρεκόρ καριέρας (41 πόντοι) κάθε αμυντικό της πλάνο για να οδηγήσει την Ελλάδα στη νίκη (99-79) και στο 4/4 στη φάση των ομίλων του EuroBasket 2022.

Το απόγευμα της Τρίτης (6/9) στο Μεντιολάνουμ Φόρουμ παιζόταν η πρωτιά του Γ' ομίλου του EuroBasket 2022. Ελλάδα και Ουκρανία ήταν πανέτοιμες για μάχη, με την Εθνική να παίρνει εύκολα την νίκη (99-79) και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, εν όψει των νοκ άουτ που θα γίνουν στο Βερολίνο από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Οι Ουκρανοί του Άιναρς Μπαγκάτσκις αντιμετώπισαν από δυναμικά, έως σκληρά, ακόμη και αντιαθλητικά τον κορυφαίο παίκτη του κόσμου, που όμως δεν έδωσε σημασία. Διέλυσε, ποδοπάτησε, έστειλε στα σκουπίδια κάθε αμυντικό πλάνο των αντιπάλων του και με τους... μισούς Μιλγουόκι Μπακς (από τον ιδιοκτήτη και τον GM μέχρι τον Κρις Μίντλετον) στις θέσεις δίπλα στο παρκέ, οδήγησε την Ελλάδα στο 4/4 πριν από το ματς της Πέμπτης (8/9 στις 18:00) με την νεανική, ενθουσιώδη, αλλά όχι ισχυρή Εσθονία.

Στο φινάλε της βραδιάς ο Greek Freak είχε κάνει ρεκόρ καριέρας με την Εθνική με 41 πόντους από 13/16 δίποντα και 15/18 βολές, του έλειψαν μόλις δύο πόντοι για να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Ντιρκ Νοβίτσκι σε τελική φάση EuroBasket τον 21ο αιώνα και του Νίκου Γκάλη με την φανέλα της Ελλάδας σε αυτή τη διοργάνωση.

Με Καλάθη, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Γιάννη και Θανάση άνοιξε το ματς ο Ιτούδης, που είδε τον Greek Freak να σκοράρει γκολ-φάουλ στην πρώτη μόλις φάση της αναμέτρησης. Ο Γιάννης ήταν ασταμάτητος, ο Καλάθης έβαλε τρίποντο για το 10-2 στο τρίτο λεπτό, όμως ο Ντόρσεϊ έκανε το δεύτερο φάουλ του νωρίς, το ίδιο και ο Θανάσης. Υπήρχε πάθος και πείσμα, όμως η Ουκρανία έμεινε κοντά χάρη στην αποτελεσματικότητά της στο δίποντο (8/13) και στο γεγονός ότι έκανε μόλις δύο λάθη, τέσσερα λιγότερα από αυτά της Ελλάδας για το 23-20 της πρώτης περιόδου.

Οι Ουκρανοί δεν έδειξαν απλώς ανταγωνιστικοί, αλλά πέρασαν και μπροστά (25-23) στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου όταν ο Γιάννης βρισκόταν στον πάγκο και ο Παπαγιάννης δεν έδειχνε να πατάει καλά. Ο Ιτούδης τον άφησε στο ματς, μαζί με τον Αντετοκούνμπο, για να τον υποστηρίξει και στον χρόνο που βρισκόταν ο Σλούκας στο παρκέ, ο Σάνον έκανε ζημιά στο κομμάτι του σκοραρίσματος και κάπου εκεί, στα μέσα της δεύτερης περιόδου, το ματς έγινε ροντέο.

Ο Ιτούδης είχε παράπονα από τα σκληρά φάουλ των Ουκρανών στον Γιάννη, ο Παπανικολάου κι ο Θανάσης διαμαρτύρονταν από τον πάγκο με αποτέλεσμα να δεχθούν τεχνική ποινή και το ματς εξελισσόταν... ιδανικά, ως πρόβα για τα κρίσιμα νοκ άουτ. Στο 17' ο Λεν έκανε αντιαθλητικό στον Greek Freak και γενικώς, το 39-46 του ημιχρόνου προβλημάτιζε. Κυρίως για την εικόνα στην άμυνα, που δεν ήταν καλή, με την Εθνική να μετράει 3/11 τρίποντα και πλην του Γιάννη να ψάχνει τον δεύτερο πόλο στην επίθεση.

Με άλλη πεντάδα στο ξεκίνημα του β'

Η πρώτη κίνηση του Ιτούδη, στο ξεκίνημα του β' μέρους, ήταν να βάλει τον Παπαγιάννη στη θέση του Θανάση Αντετοκούνμπο. Αυτός, πάντως, που πηρε περισσότερες προσπάθειες ήταν ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, πριν αναλάβει δράση ο Γιάννης για το προβάδισμα (52-51 στο 24') φτάνοντας τους 27 πόντους. Έφτασε και τους 31 για το 56-53, πριν ο Ντόρσεϊ σκοράρει για το +5 και η άμυνα νιώσει περισσότερο δυνατή. Ο Ιτούδης τράβηξε τον Γιάννη 3:35 πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου, ο Ντόρσεϊ έστειλε τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο στο 28', βρήκε τα σουτ που είχε ανάγκη, τα έβαλε και όλα έδιναν πιο εύκολα για την ομάδα.

Ο Καλάθης ήταν αυτός που γύρισε τούμπα το ματς μαζί με τον Γιάννη στην τρίτη περίοδο (σκορ 32-11), με αποτέλεσμα η τέταρτη να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα. Ο Γιάννης μάτωσε στο 34' και βγήκε για να καθαρίσει το χέρι του, ζήτησε από τον Ιτούδη να παίξει λίγο ακόμα, είχε φτάσει τους 37 πόντους σε 23 λεπτά και απολάμβανε το απόγευμά του, όπως και όσοι βρίσκονταν γύρω του, όσοι έβλεπαν τον αγώνα και θαύμαζαν τα κατορθώματά του μέχρι το ρεκόρ καριέρας και τους 41. Επόμενος αντίπαλος, η Εσθονία, το απόγευμα της Πέμπτης στις 18:00.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Καστίγιο, Μαέστρε, Στράουμπε

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-20, 39-46, 71-57, 99-79

ΡΕΚΟΡ
Ο «Greek Freak» κόντρα στους Ουκρανούς έκανε ρεκόρ καριέρας με την φανέλα της Εθνικής. Σταμάτησε στους 41 πόντους (13/16 δίποντα, 15/18 βολές, 0/2 τρίποντα), μαζεύοντας παράλληλα 9 ριμπάουντ και μοιράζοντας 2 ασίστ, ενώ είχε και 1 κλέψιμο, σε μόλις 27:27.
Η προηγούμενη κορυφαία επίδοση του δις MVP του NBA ήταν οι 40 πόντοι κόντρα στη Σερβία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τότε το παιχνίδι είχε οδηγηθεί στην παράταση και ο Γιάννης αγωνίστηκε συνολικά 40 λεπτά.
Η σημερινή επίδοση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ήταν η τρίτη καλύτερη παίκτη με τη φανέλα της Εθνικής σε EuroBasket. Ο «Greek Freak» μπήκε στην τρίτη θέση μίας λίστας με θρύλους του ελληνικού μπάσκετ. Οι 41 πόντοι του Γιάννη, τον κατατάσσουν τρίτο, μετά τους 46 του Νίκου Γκάλη το 1983 κόντρα στη Σουηδία και τους 43 του Γιώργου Κολοκυθά το 1967 εναντίον της Ισπανίας.

ΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ

Η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ ξεπέρασε και το εμπόδιο της Ουκρανίας (99-79) στο Eurobasket 2022, έχοντας για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος σταμάτησε στους 41 πόντους.
Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο απόλαυσε την εμφάνιση του αδερφού του, πανηγυρίζοντας όλους τους πόντους του σταρ των Μπακς.
«Ντάξει, καλός είναι, κάτι έκανε», σχολίασε με χιούμορ στην ΕΡΤ ο Θανάσης Αντετοκούνμπο μετά το τέλος του αγώνα, ενώ ερωτηθείς αν τα δύο αδέρφια συζητάνε μεταξύ τους για τα ρεκόρ και τους αριθμούς, απάντησε: «Όχι, ποτέ. Δεν συζητάμε ποτέ στατιστική ή ρεκόρ. Το μόνο που συζητάμε είναι πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι».
Για τη νίκη επί της Ουκρανίας, δήλωσε: «Ξεκινήσαμε καλά, αλλά μετά έβαλαν κάποια τρίποντα και εμείς ήμασταν λίγο βιαστικοί στην επίθεση. Χάναμε με 7 πόντους στο ημίχρονο. Δεν θα σας πω τι είπαμε στο ημίχρονο, είναι μυστικό. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως δείξαμε τι σημαίνει Εθνική ομάδα. Έπαιξαν κάποια παιδιά που δεν είχαν παίξει πολύ και έκαναν αυτό που έπρεπε όλοι για να μπορέσουμε να υπερισχύσουμε στο τέλος».
Για την παρουσία στο Μιλάνο του συμπαίκτη του στους Μπακς, Κρις Μίντλετον, δήλωσε: «Όχι, μια χαρά είμαστε (γέλια). Τα είπαμε λίγο εδώ, του έκανα λίγο πλάκα. Μου έλειψαν, γιατί δεν τους έχω δει όλο το καλοκαίρι αφού ήμασταν στην Αθήνα. Σημαίνει πολλά για μας που ήρθαν οι άνθρωποι των Μπακς εδώ για μας».

Θλίψη έχει σκορπίσει στην Πάτρα εδώ και λίγες ώρες η είδηση του θανάτου του γνωστού Πατρινού Νίκου Τσομάκου που έφυγε από τη ζωή εντελώς ξαφνικά κι ενώ παρακολουθούσε τον αγώνα μπάσκετ της Εθνικής σε γνωστό καφενείο στην περιοχή της Αγυιάς.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ενώ συνομιλούσε κανονικά με την παρέα του λιποθύμησε ενώ καθόταν στην καρέκλα. Οι παραβρισκόμενοι του έκαναν μαλάξεις, αφού κάλεσαν πρώτα ασθενοφόρο, προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, διεκομίσθη στο νοσοκομείο και εκεί δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Εργαζόταν στο τμήμα του Μηχανολογικού στην Περιφέρεια, στη θέση του προϊστάμενου.

Υποστήριξη: SilkTech