Το Εκουαδόρ "ξέρανε" το Κατάρ στην πρεμιέρα του Μουντιάλ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Νοέμβριος 22, 2022 - 12:00πμ
Εύκολη νίκη

Το Κατάρ προετοιμαζόταν μία ολόκληρη δεκαετία για το ιστορικό πρώτο ματς της χώρας σε τελικά Μουντιάλ όμως μέσα στον αγωνιστικό χώρο η ομάδα που θριάμβευσε ήταν το Εκουαδόρ, με την ομάδα του Γκουστάβο Αλφάρο να είναι δύο επίπεδα πάνω από τους διοργανωτές και να παίρνει μία πεντακάθαρη και συνάμα άνετη νίκη με σκορ 2-0.

Ηγέτης για την ομάδα της Νοτίου Αμερικής ήταν ο αρχηγός της Ένερ Βαλένσια, με τον 33χρονο επιθετικό της Φενέρμπαχτσε να πετυχαίνει το πρώτο γκολ στο φετινό Μουντιάλ, από την άσπρη βούλα στο 16ο λεπτό, και να στέλνει από νωρίς το ματς για ύπνο στο 31', γράφοντας το τελικό 2-0 με εντυπωσιακή κεφαλιά.

Όσοι περίμεναν πως οι παίκτες του Κατάρ θα έμπαιναν με ορμή και ενθουσιασμό στο γήπεδο στην παρθενική εμφάνιση της εθνικής ομάδας τους σε τελική φάση Μουντιάλ, λογάριαζαν χωρίς το... Εκουαδόρ, με τους Νοτιοαμερικανούς να αποκτούν τον έλεγχο από τα πρώτα λεπτά και να πολιορκούν την αντίπαλη εστία έχοντας την κατοχή της μπάλας.
Μόλις στο 3ο λεπτό μάλιστα έστειλαν τη μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά του Βαλένσια από το ύψος της μικρής περιοχής, με τους γηπεδούχους να σώζονται από την τεχνολογία, αφού το ημι-αυτόματο οφσάιντ έδειξε πως ήταν ελάχιστα εκτεθειμένος ο παίκτης που έδωσε την ασίστ στον σκόρερ.
Ωστόσο, η ομάδα του Γκουστάβο Αλφάρο δεν πτοήθηκε, συνέχισε να ασκεί πίεση και δικαιώθηκε πολύ γρήγορα. Ο Βαλένσια μπήκε στη μεγάλη περιοχή και ανατράπηκε από τον κίπερ Αλσέμπ (η κακή βραδιά του φάνηκε από τον κακό υπολογισμό που είχε κάνει στη φάση του ακυρωθέντος γκολ), για να κερδίσει πέναλτι και να το αξιοποιήσει κάνοντας το 0-1 στο 16ο λεπτό.

Το γκολ αυτό έδωσε ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο Εκουαδόρ που δεν άφησε στιγμή το πόδι από το γκάζι και με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου βρήκε και δεύτερο γκολ με τον κορυφαίο σκόρερ της εθνικής ομάδας της χώρας του, Ένερ Βαλένσια. Ο Πρεσιάδο έβγαλε σέντρα ακριβείας από τα δεξιά και ο φορ της Φενέρμπαχτσε έστειλε τη μπάλα με ασύλληπτη κεφαλιά στη δεξιά γωνία της αντίπαλης εστίας, για να κάνει το 0-2 και να γράψει ιστορία.
Και αυτό γιατί πέτυχε το πέμπτο διαδοχικό γκολ του Εκουαδόρ σε τελική φάση Μουντιάλ (είχε πετύχει και τα τρία τελευταία στο τουρνουά του 2014) ενώ πέτυχε δύο γκολ σε ένα ματς όπως είχε κάνει και προ οκταετίας απέναντι στην Ονδούρα, επίτευγμα που δεν έχει πετύχει άλλος συμπατριώτης του.
Στη συνέχεια και μέχρι να πάνε οι ποδοσφαιριστές στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα ο ρυθμός έπεσε αισθητά, γεγονός που πιστώθηκε στην ομάδα της Νοτίου Αμερικής αφού διαχειρίστηκε εξαιρετικά το προβάδισμά της, με τους γηπεδούχους να έχουν μοναδική καλή στιγμή την κεφαλιά του Αλί από καλή θέση που έφυγε άουτ, στο 45+5', στην μοναδική επαφή του Κατάρ στην περιοχή του Εκουαδόρ σε όλο το πρώτο μέρος!

Στο ίδιο μοτίβο παρέμεινε το ματς και στο δεύτερο μέρος, με το Κατάρ να θέλει να ξαναμπεί στο ματς αλλά να μην μπορεί και το Εκουαδόρ να επιθυμεί να κρατάει τα γκέμια και να το πετυχαίνει με άνεση, με όπλο την την μεγαλύτερη ποιότητα των παικτών του έναντι των "ψαρωμένων" οικοδεσποτών. Στο 55' ο Ιμπάρα είχε την πρώτη καλή στιγμή πλησιάζοντας το 0-3, με τον Αλσέμπ να αντιδράει θετικά αυτή τη φορά και να αποκρούει.
Ακολούθως το Κατάρ κράτησε λίγο περισσότερο τη μπάλα στα πόδια του χωρίς όμως να πλησιάζει την περιοχή του Εκουαδόρ που θύμιζε... ναρκοπέδιο, με τους παίκτες του Αλφάρο απο την πλευρά τους να αντιμετωπίζουν το παιχνίδι σαν να παίζουν στην αυλή του σπιτιού τους και να κρατούν άνετα το μεγάλαο αβαντάζ που τους χάρισε από το 31' ο Βαλένσια.
Ο Μουντάρι απείλησε στο 86' για το Κατάρ όμως το αξιόλογο σουτ του έφυγε άουτ, στη μόλις δεύτερη καλή στιγμή των γηπεδούχων στο ματς, με τους παίκτες του Εκουαδόρ να μην ιδρώνουν και να πανηγυρίζουν στο φινάλε μία εύκολη νίκη που τους δίνει ώθηση ενόψει των δύο επόμενων -και δυσκολότερων- αγώνων τους στον 1ο όμιλο, απέναντι σε Ολλανδία και Σενεγάλη.

ΚΑΤΑΡ: Αλσέμπ, Μιγκέλ, Χασάν, Αχμέντ, Χισάμ, Κούκι, Χατέμ, Αλχάιντος (72' Γουάντ), Μπουντιάφ, Αφίφ, Αλί (72' Μουντάρι)
ΕΚΟΥΑΔΟΡ: Γκαλίντες, Τόρες, Χινκαπιέ, Εστουπινιάν, Πρεσιάδο, Ιμπάρα (68' Σαρμιέντο), Πλάτα, Μέντες, Καϊσέδο (90' Φράνκο), Εστράδα (90' Ροντρίγκες), Βαλένσια (77' Σιφουέντες)

Η τελετή έναρξης

Μουντιάλ 2022: Η τελετή έναρξης- Η έκπλη...

«Κοιτάξτε ποιοι είμαστε, είμαστε οι ονειροπόλοι, θα το κάνουμε πραγματικότητα γιατί το πιστεύουμε…».

Αυτοί οι στίχοι του Dreamers, ενός από τα επίσημα τραγούδια του Μουντιάλ 2022, αντικατοπτρίζουν πλήρως τα όσα προσπάθησαν να δείξουν οι Καταριανοί μέσω της τελετής έναρξης των αγώνων, αλλά και το τι θέλουν να πετύχουν σ' αυτόν τον μήνα που τα βλέμματα όλης της υφηλίου θα είναι στραμμένα πάνω τους...

Όταν τα φώτα έσβησαν όλοι περίμεναν με αγωνία το τι θα αποκαλυφθεί και η έκπληξη ήταν ο Μόργκαν Φρίμαν. Ο αστέρας του Χόλιγουντ είχε το ρόλο του παρουσιαστή-αφηγητή σ' αυτό το σπονδυλωτό σόου που είχε τον τίτλος «Ας γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα».
Υποστήριξη: SilkTech