«Έχασα 11 μέλη της οικογένειάς μου»: Η άγνωστη τραγωδία του Αλιού Σισέ

Κυριακή, Νοέμβριος 20, 2022 - 8:00πμ
Είκοσι χρόνια πριν, ο Αλιού Σισέ είχε ζήσει τις δυσκολότερες μέρες της ζωής τους

Το 2002 ήταν συνολικά μια καλή χρονιά για τον Αλιού Σισέ. Το πρώτο της μισό, τουλάχιστον. Ο 26χρονος τότε ποδοσφαιριστής είχε πάρει μεταγραφή για την Premier League και την Μπέρμιγχαμ, προερχόμενος από μία μεγάλη πορεία με τη Σενεγάλη στο Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά και έναν χαμένο τελικό στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής λίγους μήνες νωρίτερα,.
Ωστόσο, στις 26 Σεπτεμβρίου όλα θα άλλαζαν απότομα, καθώς ο νυν προπονητής των «λιονταριών της Τεράνγκα» θα έχανε έντεκα συγγενείς του σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχουν συμβεί στη θάλασσα σε καιρό ειρήνης.
Ξαδέρφια, θείοι και μία αδερφή του Σισέ βρίσκονταν στο επιβατηγό Le Joola, που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Γκάμπιας κατά τη διάρκεια καταιγίδας.
Παρότι το πλοίο χωρούσε κάτι παραπάνω από 500 επιβάτες, εκείνη τη μέρα μετέφερε σχεδόν 2.000...
Ο απολογισμός ήταν κάτι παραπάνω από τραγικός. Μόλις 64 άνθρωποι γλίτωσαν, ενώ 1.863 έχασαν τη ζωή τους – ανάμεσα και τα μέλη της οικογένειας του Σισέ.
Μιλώντας στο αφρικανικό BBC, ο προπονητής της Σενεγάλης ανέφερε πως «αυτή είναι η πρώτη φορά που μιλάω γι' αυτό. Πρέπει να θυμόμαστε τους νεκρούς μας.
Το συγκεκριμένο πλοίο το αγαπούσα, το ήξερα απ' έξω κι ανακατωτά. Είχε ταξιδέψει με αυτό αμέτρητες φορές. Θα μπορούσα να είμαι εκεί εκείνη τη μέρα, αλλά ήμουν τυχερός.
Όλη τη μέρα ήμουν στο τηλέφωνο. Η αναμονή ήταν το χειρότερο κομμάτι, δεν ήταν εύκολο να λάβεις αξιόπιστες πληροφορίες. Κάποιοι έλεγαν ότι δεν ήταν αλήθεια και ότι το πλοίο είχε φτάσει στον προορισμό του, μετά έλεγαν ότι δεν ισχύει».
Παρά το μέγεθος της τραγωδίας, ο Σισέ δεν ενημέρωσε κατευθείαν την Μπέρμιγχαμ και μάλιστα έπαιξε σε άλλα δύο ματς προτού ταξιδέψει για το Ντακάρ. «Δεν ήθελα να προδώσω τους νέους μου συμπαίκτες», είπε χαρακτηριστικά...

Υποστήριξη: SilkTech