Έφυγε ένας σπουδαίος φορ της Παναχαϊκής, ο Αδάμ Χρονόπουλος (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Απρίλιος 16, 2019 - 6:46μμ
Με την Παναχαϊκή την περίοδο 1965-'66

Ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές της Παναχαϊκής τη δεκαετία του '60, όταν αγωνιζόταν στη Β' Εθνική, ο Αδάμ Χρονόπουλος, πέθανε σε ηλικία 88 ετών.

Ο εκλιπών πέθανε στην Αθήνα όπου ζούσε, την Τετάρτη 10/4 και κηδεύτηκε την Παρασκευή (12/4) στο νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων.

Ηταν 88 ετών (γεννήθηκε στις 26/1/1931) και ήταν βασικό στέλεχος του Πανιωνίου (επιθετικός) όλη τη δεκαετία του '50, μέχρι τις δύο πρώτες χρονιές της Α' Εθνικής (1959-60 και 1960-61).

Γεννημένος το 1931 στην Τρίπολη ο Αδάμ Χρονόπουλος διέπρεψε ως κυνηγός του Πανιωνίου στην περίοδο 1950-1961.

Ξεκίνησε από τον Έσπερο Καλλιθέας μαζί με τον Στέλιο Ψύχο. Το 1950-51 πήρε μεταγραφή στον Πανιώνιο, την περίοδο αυτή ο Πανιώνιος βγήκε πρωταθλητής Αθηνών.

Έπαιζε ενδιάμεσος κυνηγός μαζί με Κώστα Γεωργόπουλο Κώστα Νεστορίδη τριπλέτα, σε μια περίοδο είχε πετύχει 21 τέρματα .Ήταν καταπληκτικός στα άλματα με το κεφάλι και τα περισσότερα τέρματα ήταν με κεφαλιές. Έπαιξε με πολύ μεγάλα ονόματα στον Πανιώνιο: Νίκο Πετζαρόπουλο, Θανάση Σαραβάκο, Τάκη Παπουλίδη, Στάθη Μαυρίδη, Στάθη Χάιτα, Στέλιο Μπραουδάκη, Κώστα Βαλλιάνο, Κυριάκο Καζατζίδη, Τσολιά κ.α.

Είχε ιδιαίτερη ευχέρεια να σκοράρει με κεφαλιές σε μια περίοδο ήταν ο πρώτος σκόρερ του Πανιωνίου με 21 τέρματα. Τεχνίτης ταχύτατος με άριστη τεχνική κατάρτιση παράλληλα ήταν αθλητής στίβου.

Το καλοκαίρι του 1962 μεταγράφεται στην Παναχαϊκή με την οποία αγωνίστηκε τις περιόδους 1962-'63, 1963-'64, 1964-'65, 1965-'66 και 1966-'67. Καλύτερη χρονιά του το 1963 που πέτυχε 11 γκολ σε 19 συμμετοχές και το 1965 (6 γκολ).

Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε από το Κοιμητήριο των Αγίων Αναργύρων τον Θρυλικό Βετεράνο ποδοσφαιριστή του Πανιωνίου Αδάμ Χρονόπουλο.
Από τον Πανιώνιο παρευρέθησαν οι Δημήτρης Χριστοδούλου Παλαίμαχος του Πανιωνίου και τώρα Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου των Βετεράνων. Τα μέλη του Συνδέσμου Νίκος Ταμπακόπουλος, Θανάσης Καραχάλιος.

Από την οικογένεια Αδάμ Χρονόπουλου η σύζυγος κ.Κωστούλα και οι δυο κόρες Νατάσα και Γωγώ Χρονοπούλου. Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Παναγιώτης Γιαλός.

Δείτε το βίντεο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γεννήθηκα στη Τρίπολη το 1931 και το 1941 μετακόμισα στην Αθήνα γιατί έμενα με την γιαγιά μου και πήγα στους γονείς μου στο Κουκάκι. Ο πατέρας μου δούλευε σε μια εταιρεία οδηγός που κουβαλούσε υλικά οικοδομών στην περίοδο της κατοχής από τους Γερμανούς. Ξεκίνησα να παίζω στις αλάνες όπως όλα τα παιδιά της εποχής και στη συνέχεια γράφτηκα στον Έσπερο της Καλλιθέας μαζί με τον Στέλιο Ψύχο που μετά πήγε στον Ολυμπιακό. Εκεί παίζω δυο χρόνια με προπονητή τον Ρίμπα παλιό τερματοφύλακα της ΑΕΚ και πολύ καλός άνθρωπος. Ήμουν και αθλητής στίβου στα 100 μέτρα έβγαινα πρώτος.
ΠΟΤΕ ΠΗΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΘΥΜΑΣΑΙ;
—Μάλλον το 1950 δεν είμαι σίγουρος δεν θυμάμαι και παίζω στον Πανιώνιο μέχρι το 1961. Έπαιζα ενδιάμεσος κυνηγός μαζί με τους Κώστα Νεστορίδη και τον Κώστα Γεωργόπουλο. Θυμάμαι μια χρονιά είχα πετύχει 21 γκολ βασικά ήμουν και καλός τροφοδότης στον Γεωργόπουλο και Νεστορίδη και έβαζαν πολλά γκολ.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΑΔΑ ΑΦΟΥ ΣΕ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
–Ωραία ερώτηση δεν ήθελα να φανώ αχάριστος στον Πανιώνιο γιατί με είχαν βάλει σε δουλειά, μια μέρα με παίρνει από το χέρι ο πρόεδρος του Πανιωνίου Καραμπάτης στα νιάτα του ήταν και αθλητής στίβου και με πάει στον διευθυντή της εταιρείας Γκάζι στον Ασπρόπυργο και έπιασα δουλειά. Χρήματα τότε δεν παίρναμε σχεδό τίποτα μόνα τα τσιγάρα μας έδιναν όποιος κάπνιζε.
ΓΙΑΤΙ Ο ΑΔΑΜ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
— Μου το κράτησαν «μανιάτικο» επειδή δεν πήγα σε καμία ομάδα του κέντρου, με έπαιρναν στις αποστολές αλλά δεν με έβαζαν να παίξω προπονητής ήταν ο Ρίνο Μαρτίνι Ιταλός
ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ο ΑΔΑΜ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
—Στο πρόσωπο το Ρονάλντο της Ρεάλ βλέπω τον εαυτό μου φωτογραφία ήμουν κεφαλοσφαιριστής, μόνο αυτός ξέρει να κτυπάει την μπάλα με το κεφάλι, σχεδόν όλοι κλείνουν τα μάτια όταν έρχεται η μπάλα για κεφαλιά. Γενικά το ποδόσφαιρο σήμερα που παίζουν οι ομάδες μας είναι πολύ χαμηλής ποιότητας κανείς δεν ξέρει το λάκτισμα της μπάλας πώς πρέπει να γίνεται και βλέπουμε στα 10 σούτ τα 9 πάνε στη εξέδρα. Έχω ξεκινήσει μια σειρά από αναλύσεις του ποδοσφαίρου, λάκτισμα της μπάλας, τα φάλτσα, άλμα, σέντρα, κόρνερ, φάουλ. Εδώ είναι το ρεζουμέ υποχρεώσεις αμυντικών, υποχρεώσεις επιθετικών, δεν γνωρίζει κανένας επιθετικός πως πρέπει να κτυπάει την μπάλα με το κεφάλι και πώς να ξεμαρκάρεται. Άς πούμε ότι κτυπάμε ένα κόρνερ την μπάλα την στέλνουν στον τερματοφύλακα ο δε τερματοφύλακας δεν βγαίνει φοβάται. Η μπάλα από κόρνερ κάνει να φτάσει στην περιοχή 1,5 » προλαβαίνει ο> τερματοφύλακας να βγει και να την μπλοκάρει η να την αποκρούσει με τις γροθιές του. Τα φάλτσα είναι τρία το ίσιο το κουτουπιέ και η καμάρα.
Σκέπτομαι αυτά που έχω γράψει για την τεχνική του ποδοσφαίρου να τα δώσω σε κάποιο προπονητή να τα αξιοποιήσει ή να γράψω βιβλίο, δεν έχω ακόμη αποφασίσει.

ΠΗΓΗ

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech