Εάλω ο Απόλλων!

Κάθε Δευτέρα Δελτίο Θυέλλης από τον Τάκη Πετρόπουλο

Πέμπτη, Σεπτέμβριος 27, 2018 - 1:35μμ

Δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν οι σύνθετες συνθήκες και συγκυρίες που οδήγησαν στη μεγάλη ανατροπή στο status του Πατραϊκού μπάσκετ. Επισημαίνω μόνο ότι αυτό δεν συνέβη ξαφνικά. Έχει τις ρίζες του χωμένες στο χρόνο εικοσιπέντε χρόνια πίσω. 

Τη δεκαετία του 90 τα απομεινάρια της διοίκησης, που λίγα χρόνια πριν είχε χτίσει το μεγαλείο του Απόλλωνα, υπέπεσαν σε ένα μεγάλο και αδικαιολόγητο στρατηγικό λάθος. Δεν είχαν την ευφυία να διαβάσουν σωστά τα μηνύματα των καιρών ή έπεσαν θύματα της κενοδοξίας τους.

Όντας κατώτεροι των περιστάσεων δεν είδαν το οφθαλμοφανές, ότι δηλ. οι καταιγιστικές αντικειμενικές εξελίξεις  τους ξεπερνούσαν αφθορεί και παραχρήμα. Είναι ακόμη  μεγαλύτερη η ιστορική τους ευθύνη αν το έβλεπαν και συνέχιζαν να κουντράνε τα κεφάλια τους στον τοίχο σαν κριάρια.

Για να είμαστε όμως δίκαιοι, αυτό δεν συνέβη μόνο στον Απόλλωνα, αλλά σε μια σειρά μεγάλους ιστορικούς συλλόγους κυρίως του κέντρου και της Θεσσαλονίκης με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον Πανελλήνιο το Σπόρτιγκ, τον Ιωνικό και τη ΧΑΝΘ.

Το μέγεθος του κακού που συντελέστηκε τότε, κανένας δεν μπορεί να το υπολογίσει με ακρίβεια. Δεν έχουμε εικόνα του τι θα ήταν σήμερα ο Απόλλωνας, αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, για να συγκρίνουμε  με τη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα. 

Έχουν γραφτεί πολλά γι αυτή την περίοδο και θα γραφτούν ακόμη περισσότερα. Ο ιστορικός του μέλλοντος όμως είναι αυτός που θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους δίνοντας στο καθένα το πραγματικό του μέγεθος. Μόνο αυτός απαλλαγμένος ολοκληρωτικά από τα ανθρώπινα πάθη και συναισθήματα είναι κατάλληλος γι αυτή τη δύσκολη δουλειά.

Αυτό που έχει πρακτική σημασία σήμερα, είναι να εκτιμήσουμε ψύχραιμα την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει  ο ιστορικός σύλλογος  και να αναζητήσουμε τυχόν  εν δυνάμει διέξοδο. Ο σύλλογος ολοφάνερα διολισθαίνει από το κακό στο χειρότερο. Αυτό μάλιστα συντελείται οιονεί στο όνομα του καλού του συλλόγου από διάφορους αυτοανακηρυγμένους  κατ’ αποκλειστικότητα κι επάγγελμα θεματοφύλακες  των συμφερόντων του.

Η επικρατούσα διοικητική σαθρότητα σέρνεται στην πόλη αναδεικνυόμενη με γλαφυρότητα σε κάθε ευκαιρία, όπως πρόσφατα με επιστολή του Προέδρου του ερασιτέχνη Απόλλωνα. Η οργάνωση, η στελέχωση και ο προγραμματισμός έχουν πιάσει το ναδίρ σε όλα τα επίπεδα. Η ανεξιχνίαστη και ανομολόγητη οικονομική κατάσταση του συλλόγου αντιμετωπίζεται ως ταμπού και όχι σαν πρόβλημα που αναζητά επειγόντως λύση.

Η σημερινή διοίκηση υπέστειλε ουσιαστικά το φανταχτερό φλάμπουρο της  πριν ακόμη πάρει στα χέρια της τα γκέμια του συλλόγου. Στην πραγματικότητα για να πάρει τα γκέμια παγιδεύτηκε σε ένα συμβιβασμό, που προδιέγραφε μαθηματικά την οικτρή αποτυχία της. Ανήμπορη να επεξεργαστεί και πολύ περισσότερο να υλοποιήσει μεσοπρόθεσμα την έξοδο του συλλόγου από το τέλμα, μεμψιμοιρεί ακατάσχετα. Η ανούσια γκρίνια και τα παράπονα που εξέφρασε για τη μεταγραφή νεαρού ταλαντούχου αθλητή στον Προμηθέα δεν ήταν παρά μια απελπισμένη έκφραση μοιρολατρίας. 

Η δρόμος της ανάκαμψης του ιστορικού συλλόγου δεν μπορεί παρά να περάσει μέσα από ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα διοικητικής - οργανωτικής ανασυγκρότησης και οικονομικής εξυγίανσης και ανάκαμψης. Ο σύλλογος πρέπει να αντιπαρέλθει τις ξεπερασμένες σκουριασμένες αντιλήψεις και να εκσυγχρονιστεί σε όλα τα επίπεδα.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί αφύπνιση, διοικητική ικανότητα, τεχνοκρατική γνώση, συσπείρωση δυνάμεων και πολλά άλλα που σήμερα στερείται. Ο ΑΠΟΛΛΩΝ είναι πολύ μεγάλο κοινωνικό και πολιτισμικό μέγεθος για να αφανιστεί τόσο εύκολα, όσο του επιφυλάσσουν αμετροεπείς, ανεκδιήγητοι που προσγειώθηκαν με αλεξίπτωτο στην Περιβόλα!

Κατά παράφραση του τίτλου του ιστορικού βιβλίου του Γεωργίου Φρατζή… «Εάλω ο Απόλλων» !

Υποστήριξη: SilkTech