Δίνει ζωή ο Δημητράκης

Τετάρτη, Ιανουάριος 11, 2023 - 4:21μμ
Παράδειγμα

Ζωή σε άλλους συνανθρώπους μας δίνει ο 22χρονος Δημήτρης, ο οποίος υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία μέσα στο κρεοπωλείο του πατέρα και από χθες το βράδυ διαγνώστηκε εγκεφαλικά νεκρός. Η διαδικασία λήψης των οργάνων βρίσκεται σε εξέλιξη  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην Πάτρα από τον άτυχο 22χρονο ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή.

 Ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου στην Πάτρα, η διαδικασία λήψης οργάνων από τον άτυχο 22χρονο ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή, που υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία μέσα στο κρεοπωλείο του πατέρα. Έπειτα από την γενναία απόφαση των γονέων του να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους, η καρδιά του 22χρονου μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο όπου θα την λάβει ένας 36χρονος που υποστηριζόταν μέχρι τώρα μηχανικά, το ήπαρ μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη, οι νεφροί στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ενώ για τους κερατοειδείς, θα αποφασίσει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων για τον λήπτη και τον χρόνο λήψης.

Οι γονείς δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις, εξέφρασαν όμως ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς που πάλεψαν για την ζωή του παιδιού τους.

Η Διευθύντρια της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, Φωτεινή Φλίγκου, τόνισε οτι επιβεβαιώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατος του άτυχου 22χρονου, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο με καταστροφική εγκεφαλική αιμορραγία. Υπήρχε μια παθολογία στον εγκέφαλο εκ γενετής την οποία δεν μπορούσε να αντιληφθεί ο άτυχος νέος, δεν είχε δώσει ενδείξεις και παρόλο που το παιδί ήταν αθλητής και θα μπορούσε σε αυξημένες πιέσεις να δώσει μερικά συμπτώματα, δυστυχώς δεν έδωσε. Όταν οι γονείς ενημερώθηκαν για το μη αναστρέψιμο της κατάστασης αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα του, κάνοντας μέσα στο θρήνο τους μια τεράστια υπέρβαση, δίνοντας ζωή σε άλλους συνανθρώπους.

Πρόκειιται για το τρίτο κατά σειρά περιστατικό μέσα σε λίγες μέρες πολύ νέων ανθρώπων που δίνουν ζωή μέσα από το θάνατό τους.

ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Τραγικό τέλος είχαν οι ώρες αγωνίας στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (Ρίο), όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος ο 22χρονος Δημήτρης Σκόνδρας, μετά την ξαφνική κατάρρευσή του το περασμένο Σάββατο ενώ εργαζόταν στο μαγαζί του πατέρα του στην Πάτρα.
Ο νεαρός ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής είχε εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία και παρότι οι γιατροί του ΠΓΝΠ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τον κρατήσουν στη ζωή, δεν τα κατάφεραν και ο 22χρονος χαρακτηρίστηκε «κλινικά και εγκεφαλικά νεκρός». Πριν από λίγο καιρό είχε ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία, ενώ ήταν ανιψιός του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννη Πετρούτσου.
Αργά το βράδυ της Τρίτης, πιστοποιήθηκε ο εγκεφαλικός θάνατος, μετά από τις εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν από τους γιατρούς της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών όπου και νοσηλευόταν διασωληνωμένος από το περασμένο Σάββατο.
Ο άτυχος Δημήτρης υποστηρίζεται μηχανικά καθώς οι γονείς του μέσα από τον ανείπωτο πόνο τους πήραν τη γενναία απόφαση επιδεικνύοντας μεγαλοψυχία να δωρίσουν τα όργανά του για να σωθούν άλλες ζωές.
Η θεία του 22χρονου Πατρίνού ποδοσφαιριστή, Μαρία Σταθά Δελδήμου ανάρτησε την είδηση:
«Δυστυχώς ο Δημήτρης μας δεν τα κατάφερε στη μάχη που έδωσε ώστε να κρατηθεί στη ζωή. Η οικογένεια μου και η οικογένειά του Αχαϊκού ποδοσφαίρου από απόψε θρηνεί άλλο ένα παλικάρι.
Οι γονείς του έχουν πάρει μια γενναία απόφαση ώστε να δωρίσει τα όργανα του και αυτό μας κάνει περήφανους. Θα σε θυμόμαστε για πάντα Δημήτρη μου!»
Ο Δημήτρης Σκόνδρας είχε αγωνιστεί στο παρελθόν στον Ατρόμητο Λάππα και στον ΑΠΣ Πάτραι, ενώ πρώτη του ομάδα ήταν ο Αχαϊκός. Το σωματείο αποχαιρέτησε τον 22χρονο με ανάρτησή του:
«Δυστυχώς ο Δημήτρης δεν τα κατάφερε και δεν είναι μαζί μας! Δημήτρη ήσουν ένας επίγειος Άγγελος τώρα είσαι Άγγελος στον ουρανό. Καλό παράδεισο από την πρώτη σου ομάδα τον Αχαϊκό».
Η τάση με τις δωρεές οργάνων τον τελευταίο καιρό
Η απώλεια ενός ακόμα νέου παιδιού, έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες του 16χρονου Διονύση στον Λάλα Ηλείας, του 18χρονου Γρηγόρη από το Αγρίνιο, του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά και της 21χρονης Εμμανουέλας Καριωτάκη από την Κρήτη.
Τόσο η οικογένεια του 18χρονου Γρηγόρη που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στο Αγρίνιο, όσο και του 6χρονου Θωμά που έπαθε ανακοπή καρδίας στο σπίτι του στα Γρεβενά αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά τους και να δώσουν ζωή σε άτομα που είχαν ανάγκη, όπως τον 14χρονο Άγγελο, έναν από τους λήπτες των οργάνων που διαγνώστηκε με νεφρική ανεπάρκεια στα 4 του χρόνια και αναγκαζόταν να υποβάλλεται διαρκώς σε αιμοκαθάρσεις.
Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση του μικρού Θωμά, του οποίου οι νεφροί και οι κερατοειδείς θα μεταμοσχευθούν στην Ελλάδα, ενώ για την καρδιά, τους πνεύμονες και το ήπαρ βρέθηκαν λήπτες στην Ιταλία. Οι γιατροί από Ελλάδα και Ιταλία που συμμετείχαν για την αφαίρεση οργάνων του 6χρονου, κράτησαν ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν έτσι το αγοράκι και τους γονείς του, για την απόφασή τους να δωρίσουν τα όργανά του.
Φυσικά είχε προηγηθεί η απόφαση των γονέων της Εμμανουέλας Καριωτάκη η οποία κατέληξε όταν ένα αμάξι την παρέσυρε και τη χτύπησε δύο φορές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα η δωρεά οργάνων της 21χρονης Κρητικιάς φοιτήτριας στάθηκε η αιτία για αύξηση της επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, οπού εγγράφηκαν 1000 νέοι δωρητές οργάνων μέσα σε λίγες μέρες, κάνοντας μία κορύφωση στη συνήθως οριζόντια γραμμή στο ρυθμό της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας.
Πάντως η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.)
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 4,1 δότες για το έτος 2018, 4,8% για το 2019 και περίπου 5% το 2020, την στιγμή που στην Ισπανία είναι πάνω από 40%, στην Κροατία 33.3%, στο Βέλγιο 30,5% και στη Μάλτα 30%.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη πτώση σε δωρεές και μεταμοσχεύσεις πανελληνίως, κάτι που οφείλεται κυρίως στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν.
Η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι από έναν δότη μπορεί να σωθούν έως και 8 ζωές, που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα τα ποσοστά δωρεάς οργάνων είναι δραματικά χαμηλά. Είναι ενδεικτικό πως από τους 12.000 νεφροπαθείς στην Ελλάδα είναι ενταγμένοι στη λίστα για μεταμόσχευση μόνο οι 1.300, με το μέσο όρο αναμονής να είναι 9 χρόνια.

ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ

«Γέφυρα» στήθηκε από τον Ελληνικό Στρατό και την Ελληνική Αστυνομία για τη μεταφορά οργάνων του 22χρονου ποδοσφαιριστή που διαγνώστηκε εγκεφαλικά νεκρός την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr το μεσημέρι της Τετάρτης ελικόπτερο μετέφερε αρχικά από τη Λάρισα το ήπαρ του 22χρονου προς τη Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία, αστυνομικές δυνάμεις με δίκυκλα και περιπολικά συνόδευσαν το όχημα μέχρι το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν τόσο μεγάλη, που κατάφεραν να διευκολύνουν τη διαδρομή του οχήματος από τη γέφυρα της Βούλγαρη μέχρι το Ιπποκράτειο, ένας δρόμος που ειδικά τις μεσημβρινές ώρες αποτελεί κυκλοφοριακό «αγκάθι» με σημαντικές καθυστερήσεις για τους οδηγούς.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία μεταμόσχευσης του ήπατος σε ασθενή στο Ιπποκράτειο, με τους γονείς να δηλώνουν «ευχαριστώ» στους γιατρούς που πάλεψαν για την ζωή του παιδιού τους.

Σημειώνεται ότι η καρδιά του 22χρονου θα μεταφερθεί στο Ωνάσειο, οι νεφροί στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ενώ για τους κερατοειδής θα αποφασίσει ο εθνικός οργανισμός μεταμοσχεύσεων για τον λήπτη και τον χρόνο λήψης.

ΚΗΔΕΙΑ

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023 στις 3 το μεσημέρι θα τελεστεί η κηδεία του 22χρονου Δημήτρη Σκόνδρα, ο οποίος κατέρρευσε το περασμένο Σάββατο 7/1 ενώ εργαζόταν στην επιχείρηση του πατέρα του που διατηρεί στην Πάτρα. Το νεαρό παιδί μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο με εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία, ωστόσο παρά τη μάχη που δόθηκε από τους γιατρούς να κρατηθεί στη ζωή, δεν τα κατάφερε και έμεινε εγκεφαλικά νεκρός. Η οικογένεια του σε μία μεγάλη πράξη γενναιοδωρίας και ψυχικού μεγαλείου αποφάσισε να δωρίσει τα όργανα του. Το νεαρό αυτό ταλαντούχο παιδί ήταν και ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής και ιδιαίτερα αγαπητό.
Η κηδεία του θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στις Λυγιές, λίγο έξω από την Πάτρα.
Απαρηγόρητοι είναι οι γονείς του Αντώνης & Μαγδαληνή, ο αδελφός του Ανδρέας και οι παππούδες του Ανδρέας & Αλεξάνδρα.

Υποστήριξη: SilkTech