Δηλώσεις Νίκου Νικολόπουλου για τους Μεσογειακούς Αγώνες

Δευτέρα, Απρίλιος 22, 2019 - 6:43μμ

Σε καταγγελίες για τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, που θα φιλοξενήσει η Πάτρα το καλοκαίρι, προχώρησε ο ανεξάρτητος βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων Νίκος Νικολόπουλος. Ο κ. Νικολόπουλος παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών στην Πάτρα, μαζί με τον κ. Χρήστο Τσαρτσόλια.

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Νέα Πάτρα», έστρεψε τα βέλη του κατά του Project Manager των Αγώνων, κ. Ηλία Δαλαϊνα, ο οποίος – όπως είπε ο κ. Νικολόπουλος - είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης εταιρείας που έχει αναλάβει προμήθειες των Αγώνων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μετά τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού, που οδήγησε σε ναυάγιο το μοναδικό έργο που θα έμενε ως κληρονομιά στην πόλη, δηλαδή την ανάπλαση της Αγυιάς, η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε ότι ο Project Manager των Αγώνων, κ. Ηλίας Δαλαϊνας είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης εταιρείας που έχει αναλάβει προμήθειες των Αγώνων.

Το γεγονός έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πάτρα, την Πέμπτη 18 Απριλίου, με τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής να το παραδέχονται, λέγοντας ότι πρόκειται για την έμμεση ανταμοιβή ενός στελέχους που θεωρητικά εργάζεται «αμισθί»!!!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που ακολούθησε σε τοπικό μέσο ενημέρωσης, η εταιρεία της οποίας ο κ. Δαλάϊνας είναι ιδιοκτήτης, φέρεται να είναι η BLUE OXYGEN SOLUTIONS LTD με έδρα στην Κύπρο. Η εταιρεία αυτή δέχτηκε τις εξής τρεις απευθείας αναθέσεις:
1. [...] έγκριση δαπάνης και δέσμευση 16.870,00€ για παροχή υπηρεσιών σχεδίασης του έργου «Πλάνο και Επιχειρησιακό Σχέδιο Εκτέλεσης των Μεσογειακών Αγώνων» της Οργανωτικής Επιτροπής (Ν.Π.Ι.Δ.) για τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στην Πάτρα το 2019 [...]
2. [...] έγκριση δαπάνης και δέσμευση 18.860,00€ για παροχής υπηρεσιών σχεδίασης του «Έργου Διαπίστευσης» για τις λειτουργικές ανάγκες της Οργανωτικής Επιτροπής (Ν.Π.Ι.Δ.) [...]
3. [...] έγκριση δαπάνης και δέσμευση ποσού 16.983,00€ για παροχή υπηρεσιών σχεδίασης του έργου «Κριτήρια Αθλητικών Συμμετοχών» για τις λειτουργικές ανάγκες της Οργανωτικής Επιτροπής (Ν.Π.Ι.Δ.) [...]
Τα ερωτήματα, γίνονται ακόμα περισσότερα, καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα, την Τρίτη 16 Απριλίου, δύο μέρες πριν τη συνέντευξη τύπου όπου ο πρόεδρος της επιτροπής Φώτης Σαραντόπουλος θα παρουσίαζε τον Γενικό Διευθυντή των Αγώνων Ηλία Δαλαΐνα, διορθώθηκαν οι αποφάσεις ανάθεσης στη Διαύγεια και αντί να φαίνεται ως νόμιμος εκπρόσωπος της ΒLUE OXYGEN SOLUTIONS LTD ο Ηλίας Δαλαΐνας, εμφανίζεται κάποιος κ. Λεωνίδας Μιχαηλίδης.»

Ο κ. Νικολόπουλος άσκησε κριτική και στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Παράκτιων Φώτη Σαραντόπουλο, επικαλούμενος τα όσα είχε πει ο πρόεδρος της Οργανωτικής για τον τρόπο πληρωμής του Project Manager των Αγώνων με αυτό τον τρόπο. Μάλιστα, ο Νίκος Νικολόπουλος επικαλέστηκε τα όσα είχε πει ο κ. Σαραντόπουλος για το θέμα, τα οποία, όπως είπε ο βουλευτής, ήταν τα εξής: «Ο κύριος Δαλαΐνας ήρθε εδώ ως ένας διακεκριμένος άνθρωπος που θα μπορέσει να κάνει αγώνες. Ο τρόπος που θα μπορούσαμε να τον πληρώσουμε είναι αυτός που επιλέξαμε μέσα στα νόμιμα πλαίσια. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μπορέσει ο άνθρωπος αυτός να ικανοποιηθεί για το διάστημα που θα απασχοληθεί εδώ. Είναι αυτός ο τρόπος για να μπορέσουμε να τον πληρώσουμε. Αυτόν τον τρόπο τον επιλέξαμε για να μπορέσουμε να κάνουμε τους αγώνες...».
Όμως, συνέχισε στη συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Νικολόπουλος, το «δεν έχουμε άλλο τρόπο να πληρώσουμε τα στελέχη των αγώνων εκτός από τις αναθέσεις στις εταιρείες τους», αποτελούν ένα μεγάλο ηθικό αλλά και πολιτικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα όμως, που δεν μπορεί να επωμιστεί, ούτε να ανεχτεί η Πάτρα!
«Γαϊτανάκι αναθέσεων»
Ο Νίκος Νικολόπουλος έκανε λόγο για «γαϊτανάκι απευθείας αναθέσεων» στους Παράκτιους και αναρωτήθηκε εάν γνωρίζει τι συμβαίνει στην Πάτρα, τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής, τόνισε πως δεν θα επιτρέψει να υπάρξει διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, κάνοντας αναφορά και στη στάση του για τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην Πάτρα το 2006.
«Είμαστε αποφασισμένοι να ερευνήσουμε και να αποκαλύψουμε τα πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πως θα φέρει το θέμα στη Βουλή, καθώς ήδη έχει καταθέσει σχετική επερώτηση προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, στους οποίους θέτει τα εξής ερωτήματα:
Πόσο ηθική είναι, μέσω απευθείας αναθέσεων η οικονομική «ικανοποίηση» των «αμισθί» στελεχών;
Πόσο διαυγές είναι, τα χρήματα που παίρνει κάθε στέλεχος μέσω των εταιρειών του να μην διέπονται από κάποια σύμβαση αλλά να μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν με τις αναθέσεις;
Και ακόμα:
Αληθεύουν οι φήμες που κυκλοφορούν στην πόλη των Πατρών, πως έχουν ήδη δοθεί και άλλα έργα στις ίδιες εταιρείες του κου Δαλαΐνά, όπως η άμμος, οι κερκίδες, το λογισμικό της διαπίστευσης, το επικοινωνιακό υλικό, κλπ;
Με ποια κριτήρια και με ποια διαδικασία επιλέχθηκε ο κος Δαλαΐνας για τη θέση του Project Manager;
Αληθεύει ότι έχει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ο κος Δαλαΐνας για τις υποθέσεις που είχε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Δντής των Νοσοκομείων (Μαιευτηρίων) «Έλενα» και «Αλεξάνδρα»;
Υπάρχουν πορίσματα εις βάρος του κ. Δαλαίνα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή;
Δεν υπήρχαν Πατρινοί πολίτες που να πληρούν τα κριτήρια αυτά;
Ποια είναι η αμοιβή που έχει συμφωνηθεί να λάβει ο Πρότζεκτ Μάνατζερ;
Ο εκπρόσωπος του Δήμου Πατρέων στην Οργανωτική Επιτροπή των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, Τάκης Πετρόπουλος επισήμως και αδιαμφισβητήτως έχει πλήρη και γραπτή ενημέρωση για τις αναθέσεις αυτές;
Τα υπόλοιπα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής επίσης γνώριζαν για τις αναθέσεις;

Βολές σε Πελετίδη
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Νίκος Νικολόπουλος, άσκησε έντονη κριτική στη στάση της δημοτικής Αρχής της Πάτρας και προσωπικά στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη για το θέμα των Παράκτιων Μεσογειακών. Ο επικεφαλής της «Νέας Πάτρας» αναρωτήθηκε «γιατί δεν μιλάει ο κ. Πελετίδης» για τα όσα συμβαίνουν στη Οργανωτική (σ.σ. ο Δήμος Πατρέων συμμετέχει με εκπρόσωπο τον Τάκη Πετρόπουλο). Μάλιστα, ο Νίκος Νικολόπουλος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, επικαλούμενος «κάποιους κακούς» όπως είπε, οι οποίοι συνδέουν τη στάση του δημάρχου με τις επικείμενες εκλογές και αποδίδουν τη «σιωπή» Πελετίδη στο γεγονός ότι ο δήμαρχος δεν θέλει να τα βάλει με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του β' γύρου των δημοτικών εκλογών.
Μάλιστα, ο κ. Νικολόπουλος, κάλεσε δημοτική Αρχή «να αποδείξει, έστω και στο τέλος της θητείας της ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πόλης και δεν έχει εμπλοκή σε οποιαδήποτε «θολή» ιστορία» και πρόσθεσε πως: «Σε λίγους μήνες, ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ θα είναι η επόμενη δημοτική Αρχή. Και τότε, τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι!».

Οι καταγγελίες Τσαρτσόλια
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μίλησε και το πρώην μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωματικό μέλος του ΠΕΑΚ Πάτρας, Χρήστος Τσαρτόλιας.
Ο κ. Τσαρτόλιας, έκανε γνωστό πως κοινοπραξία εταιρειών, από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ελλάδα, έχουν καταθέσει εναλλακτική πρόταση προς τον υφυπουργό Αθλητισμού για υλοποίηση του μάστερ πλαν των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων της Πάτρας, εντός 90 ημερών και πρόσθεσε πως οι ενδιαφερόμενες εταιρίες, θέλουν να κάνουν μια σοβαρή επένδυση στην Πάτρα η οποία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Μάλιστα, ο κ. Τσαρτόλιας, ανέφερε πως υπήρξε συνάντηση εκπροσώπων της κοινοπραξίας – στη συνάντηση συμμετείχε και ο ίδιος – πριν από το Καρναβάλι, με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη για το θέμα. Όπως είπε αν και αρχικά ο υφυπουργός ήταν θετικός στην πρόταση, τελικά δεν προχώρησε, κάτι που οκ. Τσαρτόλιας, το απέδωσε σε τοπικούς παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσαρτόλιας, η άρνηση αυτή στην πρόταση της κοινοπραξίας, έχει ως αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται το άριστο, όπως το χαρακτήρισε, μάστερ πλαν των αγώνων, αλλά κάτι άλλο που δεν έχει καμία σχέση, με το αρχικό πλάνο.
Ο κ. Τσαρτόλιας, τέλος, κατήγγειλε τη στάση του Δήμου Πατρέων στο θέμα των Παράκτιων, λέγοντας πως η δημοτική Αρχή συναλλάσσεται και σιωπά για να πάρει την «προίκα» των Μεσογειακών.

Υποστήριξη: SilkTech