Δίκη Καμπανού: Την ενοχή και των 12 κατηγορούμενων πρότεινε η εισαγγελέας

Σάββατο, Ιούνιος 10, 2023 - 12:00πμ
Kαταπέλτης

Η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας την μαραθώνια αγόρευσή της που κράτησε 3 ημέρες, πρότεινε την ενοχή και των 12 κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.

 Νωρίτερα την Παρασκευή (09.06.2023) η κ. Κυριακή Κλιάμπα αναφέρθηκε στους ρόλους και τη συμμετοχή των υπολοίπων έξι κατηγορουμένων.

Μετά την αγόρευση «κόλαφο» που έκανε χθες η εισαγγελέας στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, η διαδικασία συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Είναι η τρίτη ημέρα της αγόρευσής της, όπου σκιαγράφησε τους ρόλους των 12 κατηγορουμένων.

Όπως αναφέρει το ThessToday.gr, η εισαγγελέας τόνισε ξανά τις διαδοχικές αντιφάσεις και τα ψέματα που θεωρεί η ίδια ότι αναφέρθηκαν τόσο στην ανακρίτρια αλλά και ενώπιον του δικαστηρίου από τους κατηγορούμενους.

Η κ. Κλιάμπα τόνισε, πως η προσπάθεια του καθενός να κουκουλώσει και να συγκαλύψει τους υπόλοιπους αλλά και τους εαυτούς τους, τους οδηγεί σε αφηγήματα χωρίς λογική, ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη φαντασία και δείχνει έλλειψη μεταμέλειας.

Σχετικά με τον 7ο κατηγορούμενο, η εισαγγελέας τόνισε πως η ουσία είναι η γενικότερη άρνησή του αλλά και το γεγονός ότι είπε πως ο ίδιος πήγε να χτυπήσει γιατί το βρήκε ενδιαφέρον.

«Δεν ήταν καθόλου τυχαίος ο τρόπος που ξεκίνησαν, είχε οργανωθεί, αλλά είχε εμμονή να προστατέψει τον πρώτο που το οργάνωσε», είπε.

Σχετικά με τον 8ο κατηγορούμενο η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε πως μπορεί να μην έφτασε στο «πεδίο μάχης», αλλά η συνδρομή του ήταν καθοριστική, και για αυτό αρνήθηκε να πει την αλήθεια για οποιονδήποτε.

«Μας είπε ότι το μόνο που είδε ήταν να μαλώνουν, πως ήταν όλοι μαυροφορεμένοι και δεν μπορούσε να καταλάβει ποιοι είναι…».

Ο 9ος κατηγορούμενος, όπως είπε η κ. Κλιάμπα, στην ανακρίτρια είχε δώσει δύο διαφορετικές εκδοχές, όπως και ενώπιον του δικαστηρίου μια τρίτη, στη οποία αναιρούσε οτιδήποτε αφορούσε τους άλλους, απλώνοντας έναν δίχτυ προστασίας για τον δωδέκατο.

«Προτίμησε να μας πει ξεκάθαρα ψέματα παρά την αλήθεια που δεν μπορούσε να εκφράσει λόγω οπαδισμού αλλά και ως χρέος στον δωδέκατο…».

Ο 10ς κατηγορούμενος, σύμφωνα με την εισαγγελέα της Έδρας, χτύπησε με το δρεπάνι και τα τρία θύματα (σ.σ. τον Άλκη και τους δύο φίλους του, και κατά τη διάρκεια της απολογίας του ήταν σαν να αφηγούταν ένα παραμύθι.

«Επανέλαβε πάνω από 15 φορές ότι θα μας πει την αλήθεια, αλλά μάλλον γνωρίζει πολύ καλά ότι ψεύδεται…».

Σκιαγραφώντας αναλυτικά το ρόλο και τη συμμετοχή των τελευταίων 6 κατηγορούμενων (7ος έως 12ος) στην τέλεση της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κυριακή Κλιάμπα συνεχίζει από το πρωί- και για 3η μέρα, την αγόρευσή της για την πολύκροτη υπόθεση.

Ανάλογη αναφορά είχε κάνει χθες για τους πρώτους έξι κατηγορούμενους, ενώ η πρότασή της βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται το «διά ταύτα» ως προς την ενοχή των κατηγορουμένων.

Αξιολογώντας τα αποδεικτικά μέσα, τις μαρτυρικές καταθέσεις και τις απολογίες των κατηγορουμένων, η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα μετέφερε προς τους δικαστές του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης τα εξής συμπεράσματα:

 - Για τον 7ο κατηγορούμενο είπε ότι «δεν ήταν θεατής» και πως «πήγε να συμβάλει και να συνδράμει στην αφαίρεση ζωής», ενώ χαρακτήρισε τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς αδαείς.

- Ο 8ος κατηγορούμενος (όπως και ο 6ος), σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, δεν έφτασε στο «πεδίο της μάχης», επειδή δεν πρόλαβε. «Προκύπτει από βίντεο πως ετοιμαζόταν να κινηθεί προς το σημείο της δολοφονίας. Μπορεί να μην έφτασε ωστόσο η συνδρομή του είναι ουσιαστική και καθοριστική», ανέφερε.

- Για τον 9ο κατηγορούμενο, που ομολόγησε ότι κρατούσε μαχαίρι, τύπου «κάραμπιτ», ανέφερε ότι «έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του στο δράμα των 40 δευτερολέπτων», χτυπώντας τόσο τον Άλκη όσο και τον κολλητό του φίλο. «Ούτε αυτός ήταν θεατής», σημείωσε η κ. Κλιάμπα, προσθέτοντας ότι είπε «κάποιες αλήθειες» σε σχέση με τους συγκατηγορούμενούς του. «Ομολόγησε πράγματα που άλλοι δεν είχαν θάρρος να ομολογήσουν, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του», είπε.

 - «Με πλήρη συναίσθηση των πράξεών του χτύπησε με το δρεπάνι τόσο τον Άλκη όσο και τους δύο φίλους του», υπογράμμισε η κ. Κλιάμπα για τον 10ο κατηγορούμενο, τον οποίο τις προηγούμενες μέρες είχε αποκαλέσει «σαμουράι». Το επίδικο επεισόδιο «ξύπνησε σε αυτόν μνήμες από το ασίγαστο μίσος για τον αιώνιο αντίπαλο», πρόσθεσε.

- Στο «κάδρο» όσων συμμετείχαν ενεργά στο φονικό επεισόδιο, τοποθέτησε η εισαγγελική λειτουργός και τον 11ο κατηγορούμενο, που ομολόγησε ότι κρατούσε στειλιάρι. «Βαρούσε αλύπητα και βάρβαρα μαζί με τους άλλους, ώστε όλοι με τις συγκλίνουσες πράξεις τους να αφαιρέσουν ζωές», ήταν τα λόγια της εισαγγελέως.

- Απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του 12ου κατηγορούμενου ότι υπήρξε «ταξιτζής» μεταφέροντας απλώς με το αυτοκίνητό του τρεις εκ των συγκατηγορουμένων του, η εισαγγελέας επισήμανε ότι «ήταν κι αυτός εκεί και χτύπησε με το δικό του μαχαίρι». «Έβαλε κι αυτός το δικό του "λιθαράκι" στην εκτέλεση του σχεδίου για την εξόντωση των αντιπάλων», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλογίζοντάς του ενεργό και αποφασιστικό ρόλο στη διάπραξη του εγκλήματος. Τον χαρακτήρισε πολύ έξυπνο και ιδιαίτερα σκληρό, συμπληρώνοντας ότι η στάση του στο δικαστήριο ήταν απαθής και ο ίδιος ασυγκίνητος.

 Σχολιάζοντας εν γένει τη στάση των 12 κατηγορουμένων στη δικαστική αίθουσα, η κ. Κλιάμπα ανέφερε ότι η σιωπή τους ήταν «εκκωφαντική» και επιστρατεύθηκαν «τερατώδη ψέματα»- όχι αυθόρμητα, αλλά προσχεδιασμένα και κατασκευασμένα, όπως είπε. Απευθυνόμενη δε, στους κατηγορούμενους τόνισε ότι «δεν σκόραραν εκτός έδρας, αλλά έβαλαν 12 φοβερά αυτογκόλ».

Υποστήριξη: SilkTech