Champions League: «Νοκ-άουτ ματς και Final-8 για το μέλλον»

Κυριακή, Σεπτέμβριος 13, 2020 - 10:02μμ

Ο πρόεδρος της UEFA, Aλεξάντερ Τσέφεριν, τόνισε ότι η μορφή  με τα νοκ-άουτ παιχνίδια, που παρουσιάστηκε στο Champions League φέτος από τον προημιτελικό και μετά, έχει δημιουργήσει πιο συναρπαστικό ποδόσφαιρο από τους συνηθισμένους διπλούς αγώνες και θα μπορούσε να επανεξεταστεί στο μέλλον.

Η μορφή άλλαξε προκειμένου να επιτραπεί η ολοκλήρωση της διοργάνωσης σε μικρότερο χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή της πανδημίας του κορωνοϊού για αρκετούς μήνες σε ολόκληρη την Ευρώπη τον Μάρτιο.

 «Αναγκαστήκαμε να το κάνουμε, αλλά στο τέλος βλέπουμε ότι ανακαλύψαμε κάτι καινούργιο. Έτσι θα το σκεφτούμε στο μέλλον με βεβαιότητα», δήλωσε ο Τσέφεριν σε συνέντευξή του στο Reuters.

 Ο πρόεδρος της UEFA είπε ότι χωρίς να υπάρχει δεύτερο παιχνίδι, οι ομάδες έχουν αναγκαστεί να γίνουν περισσότερο, αναζητώντας το γκολ.

 «Δεν υπήρξαν τόσες πολλές τακτικές. Εάν είναι ένας αγώνας, εάν η μία ομάδα σκοράρει τότε η άλλη πρέπει να σκοράρει το συντομότερο δυνατό. Εάν είναι το σύστημα με δύο παιχνίδια, τότε υπάρχει ακόμα χρόνος για να κερδίσεις τον επόμενο αγώνα», είπε.

 «Σίγουρα είδαμε πιο συναρπαστικούς αγώνες, αλλά φυσικά πρέπει επίσης να σκεφτούμε το γεγονός ότι έχουμε λιγότερους αγώνες και οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς μπορούν να πουν « δεν έχετε τόσους αγώνες όπως πριν, αυτό είναι διαφορετικό », οπότε θα πρέπει να συζητήσουμε όταν τελειώνει αυτή η τρελή κατάσταση.»

 όπως είναι γνωστό το «Final-8» της Λισαβόνας πραγματοποιήθηκε χωρίς οπαδούς σε γήπεδα.

 Η τρέχουσα μορφή  της διοργάνωσης, όπως την γνωρίζαμε πριν την καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι «κλειδωμένη» με σύμβαση έως το 2024/2025, αλλά οι συζητήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν αργότερα φέτος σχετικά με τη δομή της διοργάνωσης.

 Το τουρνουά διεξήχθη από τις 8 Αυγούστου και σίγουρα ο χρόνος στο κορεσμένο διεθνές ημερολόγιο, είναι ένα επιπλέον πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Τσέφεριν.

 «Σίγουρα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μορφή. Τώρα, αμφιβάλλω όσο το ημερολόγιο είναι αυτό, ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα Fianl-8 τουρνουά, γιατί θα χρειαζόταν πάρα πολύ χρόνος. Αλλά μια μορφή με έναν αγώνα και ένα σύστημα όπως είναι τώρα, νομίζω ότι θα ήταν πολύ πιο συναρπαστικό από το προηγούμενο, είπε.

 «Αν παίζαμε αυτό το σύστημα τότε, χωρίς να το έχουμε συζητήσει με κανέναν, είναι ακόμα απλώς μια ιδέα, θα παίζαμε σε μία πόλη. Εάν παίζαμε σε μια πόλη, μπορείς να έχετε μια εβδομάδα ποδοσφαίρου ή κάτι τέτοιο. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να το σκεφτούμε. Το έχουμε δει ως μεγάλη επιτυχία και η τηλεοπτική προβολή ήταν τεράστια, ίσως επίσης καλό γιατί είναι τον Αύγουστο και οι άνθρωποι είναι στο σπίτι, μερικοί από αυτούς τουλάχιστον, ενδιαφέρονταν για ένα τουρνουά όπως αυτό.»

 Όπως και το Champions League, η UEFA είχε προγραμματίσει ένα παρόμοιο τουρνουά για να ολοκληρώσει τη σεζόν Europa League αλλά  και τους τελικούς στο UEFA Youth League και το UEFA Women's Champions League.

 «Δεν ήταν εύκολο έργο, πιστέψτε με. Είμαστε ο μόνος οργανισμός στον κόσμο που διοργανώνει διεθνείς διοργανώσεις  με τέσσερις διοργανώσεις σε τέσσερις χώρες, η οποία ήταν μια ακραία πρόκληση για εμάς», είπε.

 Πάνω από 12.000 εξετάσεις COVID έχουν διεξαχθεί σε παίκτες και προσωπικό στα τουρνουά UEFA.

 «Το πιο δύσκολο ήταν ότι συνδέονταν με την υγεία και αυτόν τον ιό που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Προσπαθούμε να τους ελέγξουμε όλους, να είμαστε κλειδωμένοι, απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά είναι μια τεράστια πρόκληση.»

Υποστήριξη: SilkTech