Αθλητισμός και γυναίκα στην σύγχρονη κοινωνία

Κυριακή, Φεβρουάριος 20, 2022 - 2:00μμ
Της Μαρίας Πολύζου

Η σύγχρονη γυναίκα τρέχει να σταθεί στα στερεότυπα που επικρατούν και την εμποδίζουν να έχει ισότιμη σχέση με τον άντρα. Έχουν δοθεί πολλοί αγώνες προκειμένου η γυναίκα να καταφέρει να βρεθεί στους αθλητικούς χώρους και να αθληθεί. Ξεκινώντας από τις διοικητικές θέσεις και καταλήγοντας στο αγωνιστικό στίβο βλέπουμε ότι οι γυναίκες είναι πολύ λιγότερες από τους άνδρες. Οι λόγοι είναι πολλοί και ξεκινούν κυρίως από την παιδεία που δίνουμε στα νεαρά κορίτσια όσον αφορά την ενασχόληση με τον αθλητισμό.
Μιλώντας για το δικό μου άθλημα, τον στίβο, να σημειώσω ότι η πρώτη φορά που μπήκε το αγώνισμα του μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς αγώνες ήταν μόλις το 1984 στο Λος Άντζελες. Οι γυναίκες έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να αποδείξουν ότι μπορούν να αναμετρηθούν και να προπονηθούν εξίσου το ίδιο με τους άντρες, να πιάσουν υψηλές επιδόσεις για να τους δοθεί το πράσινο φως να περάσουν στην εκκίνηση.
Από τότε και κάνοντας πολλούς αγώνες σε όλα τα επίπεδα οι γυναίκες ολοένα και περισσότερο, σπάνε τα ταμπού και ανοίγουν την πόρτα που οδηγεί στον αθλητισμό. Κατακτούν κορυφές και ξεπερνάνε με την ψυχική τους και σωματική αντοχή πολλές φορές τα ανθρώπινα όρια.
Οι γυναίκες τρέχουν εξίσου καλά με τους άντρες μαραθώνιο χωρίς να υπολογίζουν καθόλου τις καιρικές συνθήκες ή τις δυσκολίες μίας διαδρομής. Διανύουν αμέτρητα χιλιόμετρα χωρίς να λυγίζουν και αποδεικνύουν ότι το γυναικείο ανθρώπινο σώμα αντέχει πολύ. Το θέμα είναι τα εμπόδια πρέπει να περάσουν οι γυναίκες για να σταθούν στην εκκίνηση και τι πρέπει να κάνει η κοινωνία για να δώσει εφόδια στις γυναίκες.
Δεν είναι εύκολο να συνδυάσει μία γυναίκα τους τομείς που καλείται να διεκπεραιώσει και να φέρει σε πέρας. Οικογένεια, μητρότητα, εργασία, καριέρα, κατεστημένο, αθλητισμό. Η ενασχόληση με το σπίτι η ανατροφή των παιδιών, που κατά κύριο ρόλο η γυναίκα έχει επωμισθεί, πολλές φορές την οδηγεί λόγω σωματικής κόπωσης να απέχει από τον αθλητισμό και να παρατάει νωρίς τα όνειρα της για υψηλές επιδόσεις και μεγάλους αγώνες. Πολλές φορές ακόμα και η συμμετοχή σε απλούς αγώνες δρόμου είναι για αυτήν ένας ολόκληρος μαραθώνιος.
Η γυναίκα πρέπει να βρίσκεται δίπλα στο παιδί της όταν γίνεται μητέρα, να το φροντίζει 24 ώρες το 24ώρο, να το θηλάσει και ταυτόχρονα να προσπαθεί να σταθεί δυνατή ανάμεσα στην εργασία της, που πιέζει συνεχώς για υψηλές επιδόσεις. Έτσι βλέπουμε πολλές φορές γυναίκες να τα παρατάνε και να επανέρχονται στο αθλητισμό μετά το μεγάλωμα των παιδιών. Ως κοινωνία, θα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να υποστηρίζεται η γυναίκα για να βγει να αθληθεί.
Το σίγουρο είναι ότι η ενασχόληση της γυναίκας με τον αθλητισμό, θα την βοηθήσει να εξελιχθεί ως άνθρωπο, να αποκτήσει πειθαρχεία, αντοχή, αυτοπεποίθηση και να κατακτήσει νέες κορυφές. Ο αθλητισμός καλλιεργεί αρετές στην γυναίκα που αφορά το πνεύμα της, την ευθύτητα της, την πνευματική εξέλιξη και αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά της.
Η γυναίκα παλεύει για την νίκη σε πολλά επίπεδα στην ζωή της. Η οικογένεια παίζει καθοριστικό ρόλο και θα πρέπει να ενθαρρύνει και να αντιμετωπίζει εξίσου κορίτσια και τα αγόρια σε αθλητικές δραστηριότητες.
Η σύγχρονη γυναίκα από την εφηβεία μέχρι την μετάβαση στην μητρότητα και στην προεμμηνόπαυση μέσης ηλικίας μπορεί να σταθεί με πίστη και να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο. Οι γυναίκες είναι μαχήτριες από την στιγμή που γεννιούνται. Θα πρέπει να προσθέσω ότι ολοένα και περισσότερα γυναικεία περιοδικά και site συμβάλουν στην κατεύθυνση και προτρέπουν τις γυναίκες να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.
Ως αθλήτρια και προπονήτρια προτρέπω τις γυναίκες να βάλουν την άθληση στην ζωή τους και το τρέξιμο στην καθημερινότητα τους.
Τα οφέλη είναι πολλά:
Είναι γνωστό πόσο πολύ ωφελεί, η γυμναστική κυρίως για την υγεία που μας χαρίζει αλλά και την ψυχοσωματική ισορροπία που επιδρά θετικά στο οργανισμό μας.
Όταν γυμναζόμαστε, αυξάνουμε την αντοχή μας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντέχουμε περισσότερο στις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Αυτό επιδρά θετικά στην ψυχοσωματική μας ισορροπία, καθώς αυξάνει την αυτοπεποίθηση μας, ελαττώνει το στρες και μας βοηθά να βλέπουμε την ζωή με θετική σκέψη.
Δεν χρειάζεται να γίνουμε δρομείς μεγάλων αποστάσεων και να σπάμε τα χρονόμετρα για να νιώσουμε πόσο μας ωφελεί η άσκηση. Μπορούμε με οποιαδήποτε μορφή χαμηλής άσκησης και κυρίως την γυμναστική που κάθε γυναίκα μπορεί να εντάξει στην ζωή της, να την κάνει να νιώθει καλά και να αποκτήσει αντοχές.
Τι γυμναστική να ακολουθήσω;
Ανάλογα με τον στόχο μας μπορούμε να βρούμε και τι μας ταιριάζει.
Αυτό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, διότι, δεν θέλουμε όλοι το ίδιο πράγμα.
Δεν θέλουμε όλοι να κάνουμε ρεκόρ ή να ανέβουμε σε βάθρο των νικητών. Η κάθε γυναίκα θα πρέπει να βρει τον στόχο της και ανάλογα να ξεκινήσει την αθλητική της δραστηριότητα.
Επίσης είναι σημαντικό και ιδιαίτερο θέμα είναι σε ποια φάση της ζωής μας βρισκόμαστε. Η ηλικία, είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη για το ποια μορφή άσκησης πρέπει να ακολουθώ.
Ο κοινός παρονομαστής που υπάρχει για όλες τις ηλικίες, είναι ότι σε όποια ηλικία κι αν βρισκόμαστε πρέπει, να γυμναζόμαστε για να έχουμε καλή υγεία και γενικά καλή φυσική κατάσταση.
Εύχομαι και πιστεύω ακράδαντα ότι το G WOMEN θα συμβάλει στα μέγιστα στην ανάπτυξη του αθλητισμού και του δρομικού κινήματος στην χώρα μας
Mε εκτίμηση και την ευχή για καλή αρχή στο νέο σας δημιούργημα
Μαρία Πολύζου
Πρωταθλήτρια -προπονήτρια - συγγραφέας

Υποστήριξη: SilkTech