Το ασύλληπτο ρεκόρ του Πιτ Σάμπρας που δεν έχουν σπάσει οι Big 3

Σάββατο, Νοέμβριος 27, 2021 - 10:05πμ
Πιτ Σάμπρας

Ο Αμερικανός Πιτ Σάμπρας που θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων όλων των εποχών για το τένις, με 14 τίτλους σε Grand Slam και 64 ATP τίτλους, μίλησε για το μεγάλο επίτευγμα του Τζόκοβιτς και τις θυσίες που έκανε ο ίδιος για την διατήρηση του νούμερο 1. Τα τελευταία 15 χρόνια, όλα σχεδόν τα ρεκόρ που σημείωσε ο Σάμπρας καταρρίφθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο από τους Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς, με τελευταίο το αδιανόητο 7ο Year-End Nο. 1 του Σέρβου στο Paris Masters στις αρχές Νοεμβρίου.


Παρ' όλ' αυτά, ο Πιτ διατηρεί μέχρι και σήμερα ένα μοναδικό ρεκόρ, που οι Big 3 δεν έχουν πλησιάσει καν. Ποιο είναι αυτό; Τα 6 συνεχόμενα Year-End No.1 που σημείωσε από το 1993 έως το 1998 και που όπως δηλώνει "είναι το μόνο ρεκόρ που δεν έχουν σπάσει αυτοί οι 3".
Ο μόνος τενίστας που έχει φτάσει σε ένα κοντινό επίτευγμα είναι ο Τζίμι Κόνορς με 5 συνεχόμενα. Ο Νόλε από την άλλη κατάφερε να τελειώσει τη χρονιά ως νούμερο 1, τρεις φορές back-to-back τo 2011-12, 2014-15 και το 2020-2021.
"Τώρα που αναλογίζομαι αυτά που έκανα, γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι να τερματίσεις στο Νο. 1 μία ή δύο φορές, αλλά να το κάνεις έξι χρόνια στη σειρά", είπε ο Σάμπρας, "Η σταθερότητα που είχα, η αντοχή, η θέληση... Νομίζω ότι είναι ένα από τα λαμπρότερα μου επιτεύγματα. Πάντα αξιολογούσα την χρονιά με βάση τα Grand Slam που κέρδιζα, αλλά το μπόνους ήταν ότι τερμάτιζα στο νούμερο 1. Ο Νόβακ έχει 7 Year-End αλλά όχι συνεχόμενα. Με το πέρασμα των χρόνων πιστεύω θα είναι πολύ δύσκολο να σπάσει κανείς το ρεκόρ μου."
"Όταν το κατάφερα για δύο, τρία και τέσσερα χρόνια στη σειρά ένιωθα πως κυριαρχούσα στο παιχνίδι τόσο πνευματικά, όσο και σωματικά. Ήθελα το ρεκόρ, ήταν μία μοναδική ευκαιρία να το σπάσω οπότε θυσίασα τα πάντα για αυτό." Και το κατάφερε. Το 1998, μετά από ένα πολύ σκληρό τέλος στη σεζόν, η κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης άνηκε για 6η συνεχόμενη φορά στον Σάμπρας που όπως δήλωσε: "Μπορεί να κέρδιζα περισσότερα Grand Slam αν δεν το κυνηγούσα. Ήταν πολύ σκληρά τα 6 αυτά χρόνια. Το τένις ήταν η ζωή μου και το να κρατήσεις το νούμερο 1 σημαίνει ότι πρέπει να το θες πάρα πολύ. Είναι δυσκολότερο να παραμείνεις εκεί παρά απλά να φτάσεις στην κορυφή."
Ο Αμερικανός απάντησε στο αν μετανιώνει κάτι από την καριέρα του δηλώνοντας: "Τώρα που ξαναεξετάζω την καριέρα μου και βλέποντας τα σπουδαία πράγματα που κάνουν οι Big 3, είμαι χαρούμενος για αυτά που θυσίασα, αλλά και που το κυνήγησα ειδικά την τελευταία χρονιά. Νιώθω περήφανος για αυτά που έκανα. Σίγουρα άξιζαν όλα!"

Πηγή: contra

Υποστήριξη: SilkTech