Άρης - Απόλλωνας Πάτρας: Έκαναν ντους για να ξαναπαίξουν

Σάββατο, Ιανουάριος 29, 2022 - 12:00μμ
Το θρίλερ της 10ης Νοεμβρίου του 1984

Πέρασαν κιόλας 37 χρόνια και δυο μήνες από τότε...
Ήταν Σάββατο 10 Νοεμβρίου του 1984 και στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής της Α' Εθνικής ο Απόλλων υποδεχόταν τον Αρη, σε ένα ματς που αποτυπώθηκε στο χρονικό του ελληνικού πρωταθλήματος, αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο debate και σημάδεψε ανεξίτηλα την καριέρα του Βασίλη Λιανού του οποίου ο (γεννημένος μετά από εννιά μήνες) γιος, Γιάννης συνέχισε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας την οικογενειακή παράδοση στην ίδια ομάδα!
Το θρίλερ των 18 δευτερολέπτων
Εκείνο το βράδυ, λοιπόν, το παλιό γήπεδο του Απόλλωνα ήταν πατείς με πατώ σε!
Απομένουν 24 δευτερόλεπτα για τη λήξη του αγώνα, ο οποίος μεταδιδόταν απ' ευθείας από την ΕΡΤ1, το σκορ είναι 78-75 και ο Βαγγέλης Αγγέλου κατεβάζει την μπάλα στην επίθεση του Απόλλωνα.
Ο Γιώργος Δοξάκης ορμάει πάνω του και κλέβει την μπάλα η οποία όμως καταλήγει στα χέρια του Βασίλη Λιανού, στον οποίο 18 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, ο διαιτητής Πολύβιος Κόσσυβας καταλογίζει παράβαση μπρος - πίσω.
Οι Θεσσαλονικείς επαναφέρουν την μπάλα από την πλάγια γραμμή και ο Νίκος Γκάλης με δεύτερο σερί τρίποντο ισοφαρίζει σε 78-78!
Ο Απόλλων έχει στη διάθεση του 10 δευτερόλεπτα για την τελευταία επίθεση, ωστόσο μετά το άστοχο σουτ η μπάλα καταλήγει στα χέρια του Πέτρου Σταμάτη, ο οποίος πετάει την μπάλα από το ένα καλάθι προς το άλλο και δέχεται φάουλ.
Οι διαιτητές το σφυρίζουν κι επειδή επρόκειτο για φάουλ σε σουτ τριών πόντων, καταλογίζουν τρεις βολές....
Ο γκαρντ του Άρη αστοχεί και στις τρεις (!), ο Βασίλης Λιανός παίρνει το ριμπάουντ, εξαπολύει το σουτ της... απελπισίας δύο μέτρα έξω από τη ρακέτα της ομάδας του και -ω του θαύματος- η μπάλα καταλήγει στο καλάθι (σκορ 81-78)!
Η πλάκα είναι ότι τόσο το ένα από τα δυο τρίποντα του Γκάλη, όσο και αυτό του Λιανού τα έχασε η τηλεοπτική κάμερα!


Από τα ντους και τους δρόμους στο γήπεδο
Το ταμπλό, λοιπόν, γράφει 81-78, το σκορ αποτυπώνεται και στην κάρτα της τηλεοπτικής μετάδοσης, ενώ την ίδια στιγμή ο Φίλιππος Συρίγος προσπαθεί να βρει άκρη μέσα στο κομφούζιο, που επικρατεί.
Την ίδια στιγμή οι φίλαθλοι του Απόλλωνα εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν και στη συνέχεια ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης, χωρίς να υποψιάζονται τι έμελλε να συμβεί.
Οι παίκτες των δυο ομάδων κατευθύνθηκαν στα αποδυτήρια κι ενώ έκαναν ντους, ειδοποιούνται ότι πρέπει να ξαναφορέσουν την αθλητική περιβολή τους και να επιστρέψουν στο γήπεδο για να παίξουν την παράταση, διότι το καλάθι εκ των υστέρων είχε κριθεί εκπρόθεσμο!!!
Δεκαπέντε λεπτά αργότερα οι δύο ομάδες, οι διαιτητές και η γραμματεία πιάνουν πάλι δουλειά, μπροστά στους θεατές που είχαν ξεμείνει ή έμαθαν τα καθέκαστα και επέστρεψαν.
Στο συμπληρωματικό πεντάλεπτο και ενώ αποβλήθηκαν με πέντε φάουλ ο Μπιλ Μέλις, ο Κώστας Πετρόπουλος, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Δημήτρης Κοκολάκης, ο Άρης σημείωσε 12 πόντους έναντι 9 των γηπεδούχων και εντέλει επιβλήθηκε με 90-87, ωστόσο την ώρα που ακουγόταν η κόρνα της λήξης της παράτασης άνοιγε κιόλας ο ασκός του Αιόλου των ενστάσεων, των διαμαρτυριών και της φασαρίας που μάλιστα κράτησαν μέρες.
Χαμός στο ίσωμα!
Οι Πατρινοί πολιορκούσαν τα αποδυτήρια των διαιτητών και του Άρη, η αποστολή του οποίου έφυγε συνοδεία περιπολικών, μάλιστα πάνω στην αναμπουμπούλα έφαγε μια μπουνιά ο Γιάννης Ιωαννίδης!
Το λάθος στο μπρος πίσω και η απειλή της μήνυσης
Οι Απολλωνιστές υπέβαλαν ένσταση ενώ ο διαιτητής Πολύβιος Κόσσυβας φέρεται ειπών ότι "παρασύρθηκα από τους παλιούς κανονισμούς και έκανα λάθος στον καταλογισμό του μπρος - πίσω, αλλά είμαι διατεθειμένος να το δηλώσω δημοσίως και να αναλάβω την ευθύνη".
Σε πείσμα αυτής της καλής πρόθεσης, οι δυο διαιτητές "τα γύρισαν" την επόμενη μέρα για να καλυφθούν. "Το καλάθι είναι 100% εκπρόθεσμο. Εγώ δεν έκανα ποτέ σήμα προς τη γραμματεία για να μετρήσει. Θα κάνω μήνυση σε όποιον το υποστηρίζει" είπε ο Γρηγόρης Μαργέλης, ενώ ο Κόσσυβας τόνισε: "Ορθώς σφύριξα την παράβαση του μπρος-πίσω στον Λιανό και αναλύω τη φάση στην έκθεση μου προς την ΕΟΚ".
Ο παρατηρητής διαιτησίας Κώστας Λυκουρέσης απεφάνθη ότι "ο καταλογισμός του μπρος-πίσω ήταν λανθασμένος, αλλά για το σουτ του Λιανού δεν έχω προσωπική άποψη".
Σα να μην έφτανε όλο αυτό το μπέρδεμα, ο τότε πρόεδρος της ΕΣΚΑΗ Βασίλης Δημόπουλος αποκάλυψε ότι στα αποδυτήρια ο Μαργέλης παραδέχθηκε ότι το καλάθι του Λιανού ήταν εμπρόθεσμο, αλλά, ως γνωστόν, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνσιν εκ του ταμείου!
Ιδού οι συνθέσεις αυτής της ιστορικής αναμέτρησης:
ΑΠΟΛΛΩΝ: Αγγέλου 12, Κ. Πετρόπουλος 28 (1τρ.), Πολυδωρόπουλος 5, Λιανός 18 (4τρ.), Μέλις 12, Κιτσούκαλης 10, Αγγελόπουλος 2, Μπερδέσης, Παπαδάτος. Προπονητής: Βόισλαβ Βέζοβιτς.
ΑΡΗΣ: Γκάλης 38 (3τρ.), Γιαννάκης 13 (1τρ.), Κοκολάκης 12, Ρωμανίδης 8, Φιλίππου 10, Σταμάτης 7, Δοξάκης, Παραμανίδης 2, Τσιτάκης. Προπονητής: Γιάννης Ιωαννίδης.

sport24.gr

Υποστήριξη: SilkTech