Αποστόλης Μάρκος: Να ξαναγίνει η Πάτρα πόλη εξωστρεφής

Πέμπτη, Απρίλιος 4, 2019 - 12:04μμ

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πάτρα: Η δική μας Πόλη» του Νίκου Τζανάκου κατέρχεται στις εκλογές του Μαΐου, ο Αποστόλης Μάρκος, γνωστός από την προπονητική του θητεία στον Αίολο Πάτρας, παλαιότερα πρωταθλητής στίβου και ο ίδιος.

Για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση μίλησε αναλυτικά.

Κατ΄αρχάς, πώς βλέπετε τη μέχρι τώρα ενασχόλησή σας με τις δημοτικές εκλογές;

Από τις μέχρι τώρα επαφές μου με τον κόσμο συμπεραίνω με μεγαλύτερη σιγουριά αυτό που όλοι μας συζητούσαμε εδώ και καιρό. Ότι οι Πατρινοί έχουμε κουραστεί από την στασιμότητα της πόλης μας. Και από μια κατάσταση η οποία δεν συμβαδίζει με την λαμπρή ιστορία της πόλης σε όλους τους τομείς. Κάποτε η Πάτρα πρωτοπορούσε σε όλα. Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Πάτρα ήταν η εμπορική πρωτεύουσα της χώρας και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90, παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να υπήρχαν, σχεδιαζόταν το μέλλον της. Τα τελευταία χρόνια όμως, αυτό σταμάτησε. Και μαζί του σταμάτησε κάθε ελπίδα και προοπτική.

Τι χρειάζεται η Πάτρα για να αλλάξει;

Να κάνει καλύτερα αυτό που κατάφεραν άλλες πόλεις. Να επενδύσουν σε ένα χαρακτηριστικό τους και να βγουν προς τα έξω. Και η Πάτρα δεν έχει ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, αλλά πολλά.  Να ξαναγίνει η Πάτρα πόλη με σύγχρονες υποδομές, πόλη εξωστρεφής, πόλη του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, της παιδείας και της καινοτομίας, πόλη του τουρισμού. Η Πάτρα έχει το υλικό για να γίνει όλα τα παραπάνω. Απλά αυτό το υλικό έχει μείνει στο… συρτάρι. Δεν έχει αξιοποιηθεί. Προφανώς γιατί δεν υπάρχει το αντίστοιχο όραμα από τους σημερινούς διοικούντες οι οποίοι αναλώνονται σε μια και μόνη πρακτική: να χρησιμοποιούν τα προβλήματα της πόλης, για να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Είναι σαν να θέλουν να υπάρχουν τα προβλήματα, προκειμένου να έχουν αντικείμενο να διαμαρτύρονται…

Γιατί όμως με τον Νίκο Τζανάκο και όχι με κάποιον άλλον υποψήφιο Δήμαρχο;

Ο Νίκος Τζανάκος είναι ο μόνος που ξέρει την πόλη! Το λέω υπεύθυνα γιατί είναι η αλήθεια. Παρ’ ότι δεν γεννήθηκε στην Πάτρα, εν τούτοις αγάπησε την πόλη και ασχολήθηκε ενεργά μαζί της. Έγινε πετυχημένος Αντιδήμαρχος, επί ημερών του προώθησε πρωτοποριακά προγράμματα όπου κι αν καταπιάστηκε, πάντα προς όφελος της πόλης. Έγραψε σειρά βιβλίων για την ιστορία της Πάτρας. Με άλλα λόγια, γνωρίζει όσο λίγοι τα θέματα της Πάτρας. Τα προβλήματά της, τις ανάγκες της, σε βάθος όλο το ιστορικό κάθε μικρού ή μεγάλου ζητήματος της τοπικής κοινωνίας. Δεν υπάρχει καταλληλότερος από εμπειρία, γνώση, αλλά και ικανότητα από τον Νίκο Τζανάκο. Είναι ευτυχής συγκυρία για την Πάτρα η υποψηφιότητά του, αρκεί οι Πατρινοί να την εκμεταλλευτούμε και να την αξιοποιήσουμε …

Τι χρειάζεται η Πάτρα για να αλλάξει;

Πρώτον, να καθαριστεί, να ομορφύνει, να αξιοποιηθούν κοινόχρηστοι χώροι, να εναρμονιστεί με τη φύση, να γίνει ανθρώπινη πόλη.

Δεύτερον, ο δήμος να γίνει φιλικός, με σύγχρονη, ακόμα και διαδικτυακή, εξυπηρέτηση.

Τρίτον, να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές (δρόμους, μέσα μεταφοράς) και να επικεντρωθεί στην εκμετάλλευση όσων διαθέτει ώστε να γίνει επισκέψιμη.

Δηλαδή, Πανεπιστήμιο για συνεδριακό τουρισμό, Άγιο Ανδρέα για θρησκευτικό τουρισμό, ιστορικά μνημεία για αρχαιολογικό τουρισμό. Παράλληλα, αξιοποίηση του παλιού λιμανιού και όλου του θαλασσίου μετώπου.

Αρκούν αυτά;

Νομίζω πως η Πάτρα έχει τις προϋποθέσεις για να γίνει πόλη - πρότυπο, αρκεί να γίνει σωστή ανάδειξη και χρήση των προτερημάτων. Έτσι θα επιτευχθούν οι επενδύσεις, θα κινηθεί η αγορά, θα βρεθούν δουλειές, άρα θα έχουν αντικείμενο και οι νέοι που σήμερα δυστυχώς εγκαταλείπουν την πόλη αναζητώντας μέλλον σε Αθήνα ή άλλες πόλεις ή το εξωτερικό.

Σε προσωπικό επίπεδο, γιατί θέσατε υποψηφιότητα;

Γιατί δεν πιστεύω στη λογική του να διαμαρτύρεσαι αλλά να μην ασχολείσαι όταν σε καλούν να βοηθήσεις για να αλλάξει αυτό  που σε ενοχλεί.

Προσωπικά, τι καινούργιο φέρνετε με την υποψηφιότητά σας;

Καθένας μας έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει. Μικρό ή μεγάλο, είναι το ίδιο σημαντικό. Είμαι ένας νέος, άνθρωπος της αγοράς και οικογενειάρχης. Βιώνω όπως όλοι τα προβλήματα της καθημερινότητας. Δεν λειτουργώ εκ του ασφαλούς.

Συνεπώς έχω την εμπειρία που απαιτείται για να καταθέσω και τις δικές μου ιδέες αλλά και να βοηθήσω στην υλοποίησή τους για μια καλύτερη πόλη. Ειδικότερα στα ζητήματα αθλητισμού, εφόσον είμαι προπονητής, αλλά και της επιχειρηματικότητας, δεδομένου ότι είμαι εκλεγμένος Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, διαθέτω τη γνώση που χρειάζεται προκειμένου να γίνουν κατάλληλες παρεμβάσεις και στους δύο τομείς. Στον Αθλητισμό, αναφορικά με τις ανάγκες που έχουν οι νέοι αθλητές μας, αλλά και στην επιχειρηματικότητα, στην προσπάθεια της πόλης για προσέλκυση επενδύσεων.

https://www.facebook.com/markos.apostolis

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Μάρκος Αποστόλης γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στη συνοικία Μακρυγιάννη

Είναι Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου ενώ έχει σειρά διακρίσεων στο Δέκαθλο και τον κλασσικό αθλητισμό

Από το 2017 είναι εκλεγμένος Σύμβουλος στο Εμπορικό Επιμελητήριο, (Τομέας Υπηρεσιών)

Είναι Μέλος του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου “Καρναβάλι Πάτρας”

Διετέλεσε Πρόεδρος του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων της Πάτρας

Είναι προπονητής στον Γ.Σ. ΑΙΟΛΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ενώ δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τομέων του ΟΠΑΠ

Είναι παντρεμένος με την Πέννυ Καλαβρουζιώτη και πατέρας δύο παιδιών

Υποστήριξη: SilkTech