Ανένδοτος ο Βασιλειάδης για αναδιάρθρωση: «Τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται»

Τετάρτη, Μάρτιος 27, 2019 - 10:26μμ

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, με την αντιπροσωπεία της Super League, χωρίς να υπάρξει ουσιαστικά κάποια εξέλιξη.

«Τα συμφωνηθέντα οφείλουν να τηρούνται. Από αυτό δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητηθεί και σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η συζήτηση» ήταν η δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, αμέσως μετά, αλλά και η απάντησή του, ουσιαστικά, στο αίτημα των εκπροσώπων της Super League να παραμείνουν 16 οι ομάδες και την επόμενη αγωνιστική περίοδο, λαμβάνοντας παράλληλα το ποσό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που είχε συμφωνηθεί από την ΕΡΤ, όταν είχαν δεσμευθεί για μείωση των ομάδων σε 14 από την αγωνιστική περίοδο 2019-2020.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, είχε ευχηθεί στους εκπροσώπους της Super League: «Καλή σας επιτυχία, αν και εφόσον πάρετε απόφαση να μην ισχύσει η αναδιάρθρωση και να προχωρήσετε με τις 16 ομάδες! Δεν θα παίξουμε την κολοκυθιά».

Εκπρόσωποι της Super League εξέφρασαν, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, την επιθυμία να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υφυπουργού Γιώργου Βασιλειάδη, για να του εξηγήσουν το σκεπτικό τους ως προς τα αιτήματά τους. «Έχουμε εγκλωβιστεί στη λάθος απόφαση» ήταν η θέση τους.

 «Σε στενοχωρεί όλο αυτό που υπάρχει» είπε φανερά απογοητευμένος ο υφυπουργός Αθλητισμού προς τους εκπροσώπους του Τύπου σε «πηγαδάκι» λίγο αργότερα, διαπιστώνοντας πως οι εκπρόσωποι της Λίγκας πήγαν στο γραφείο του χωρίς να έχουν συγκεκριμένη πρόταση.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, δήλωσε στις κάμερες, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης με την αντιπροσωπεία της Super League: «Συναντήθηκα σήμερα με τη Λίγκα, μετά από αίτημά τους, για να συζητήσουμε θέματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Μολονότι είχα ξεκαθαρίσει στην απάντησή μου ότι είναι εκτός ατζέντας τα θέματα της αναδιάρθρωσης, αυτά τέθηκαν. Η απάντηση και η θέση είναι δεδομένη. Τα συμφωνηθέντα οφείλουν να τηρούνται. Από αυτό δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητηθεί και σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η συζήτηση» τόνισε ο κ. Βασιλειάδης μετά το πέρας της συνάντησης.

Στο «πηγαδάκι» με τους εκπροσώπους του Τύπου, όταν οι εκπρόσωποι της Super League είχαν αποχωρήσει, ο Γιώργος Βασιλειάδης ανέλυσε όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες, όσο δηλαδή διήρκεσε η σύσκεψη με την αντιπροσωπεία της Super League.

Όπως προέκυψε, ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν μπήκε καν στη διαδικασία να διαπραγματευτεί, από τη στιγμή που ήδη από τις αρχές της αγωνιστικής περιόδου, όταν του είχε ζητηθεί η βοήθεια, όλα είχαν συμφωνηθεί με υπογεγραμμένα συμβόλαια που ισχύουν μόνο στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση.

«Σε στενοχωρεί όλο αυτό που υπάρχει. Όταν πας να ρυθμίσεις ένα περιβάλλον, υπάρχουν κάποιες αδικίες αναγκαστικά, τις οποίες ρυθμίζει αυτή η συμφωνία με οικονομική ανταμοιβή. Γι' αυτό δόθηκαν χρήματα» είπε προς τους δημοσιογράφους ο Γιώργος Βασιλειάδης, ξεκαθαρίζοντας πως «αν αλλάξουν τα συμφωνημένα, εγώ δεν δεσμεύομαι στα συμφωνημένα».

Από τη Super League εκφράστηκε το επιχείρημα πως, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού τους είχε κάνει λόγο για πενταετές πλάνο, τα συμβόλαια που υπέγραψαν οι επτά ΠΑΕ με την ΕΡΤ είναι διετή. Ο υφυπουργός Αθλητισμού τους υπενθύμισε:

«Η πρότασή μου ήταν πενταετές πλάνο με δώδεκα ομάδες από την πρώτη χρονιά. Υποχώρησα στο δικό σας αίτημα για 14 ομάδες με διετές συμβόλαιο με την ΕΡΤ και εφόσον βλέπαμε ότι ήταν λειτουργικό, τότε να προχωρούσαμε με 12 ομάδες, όπως ήταν η αρχική μου πρόταση».

«Θα πάμε σε μια κατηγορία που δεν ξέρουμε» ακούστηκε από εκπρόσωπο της Super League, αναφορικά στις ομάδες που θα υποβιβαστούν στη Super League 2. Ο υφυπουργός Αθλητισμού ξεκαθάρισε ότι η τροπολογία δεν είναι προϋπόθεση για την αναδιάρθρωση.

Είναι το νομικό πλαίσιο, η τελική πράξη για τη σύσταση της Super League 2 και επομένως μπορεί να κατατεθεί μέχρι και την τελευταία ημέρα της τρέχουσας σεζόν. «Όποια δομή μου φέρει η ΕΠΟ, εγώ θα την νομοθετήσω» είπε προς τους εκπροσώπους της Super League ο Γιώργος Βασιλειάδης που έχει έτοιμη την τροπολογία, αλλά χρειάζεται να του δοθεί εντολή από την ΕΠΟ με επιστολή της, ως προς την ακριβή νομική μορφή της νέας κατηγορίας.

Αν δηλαδή η Super League 2 θα είναι μέρος της Super League ή αν θα είναι ανεξάρτητη. Χωρίς την επιστολή της ΕΠΟ, ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν δύναται να νομοθετήσει, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο. Ήδη, από τις 24 Αυγούστου 2018, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ έχει λάβει σχετική απόφαση, αλλά η Επιτροπή που συνέστησαν στην ΕΠΟ για την αναδιάρθρωση δεν έχει συνεδριάσει. «Φαίνεται πως η Ομοσπονδία νοιάζεται μόνο για τις εκλογές και για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι» έλεγε ο υφυπουργός Αθλητισμού στο «πηγαδάκι» με τους δημοσιογράφους.

Στην υπογεγραμμένη συμφωνία, μετά από πρόταση του υφυπουργού Αθλητισμού προβλέπονται για κάθε μία από τις 12 ομάδες της Super League 2 έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα 800 χιλιάδων ευρώ την πρώτη χρονιά (2019-20) και 1 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη χρονιά (2020-21).

Κι ενώ μέχρι τώρα, κάθε ομάδα στη Football League λαμβάνει 50 χιλιάδες ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ένα πρωτάθλημα αντιπαράδειγμα μέχρι πέρυσι για την UEFA, που είχε σαφή άνοδο φέτος, λόγω των υψηλών κινήτρων των ομάδων που συμμετέχουν στη Football League για παρουσία στη Super League 2 της επόμενης περιόδου (η πρώτη της Football League ανεβαίνει στη Super League και οι επόμενες 9 της Football League θα συμμετάσχουν στη Super League 2).

Eν κατακλείδι, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, δεν κάνει πίσω και, αν στη Super League αποφασίσουν να συνεχίσουν με 16 ομάδες, τότε οι ίδιες ακυρώνουν την υπογεγραμμένη συμφωνία που αφορά τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (ΕΡΤ), αλλά και όσα έχουν προβλεφθεί για τη Super League 2, συμπεριλαμβανομένων των 12 εκατομμυρίων ευρώ που θα έχουν λαμβάνειν οι ομάδες της από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Την αντιπροσωπεία της Super League αποτελούσαν ο πρόεδρος της Λίγκας Ευάγγελος Μπαταγιάννης, ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Γκαγκάτσης, και οι Μάρκου (ΑΕΛ), Δάρρας (Πανιώνιος), Χριστοβασίλης (ΠΑΣ Γιάννινα), Μποροβήλος (Αστέρας Τρίπολης), Μάκης Γκαγκάτσης (ΠΑΟΚ), Μπούσης, Πουρσανίδης, Σαμαράς (ΟΦΗ) και Μονεμβασιώτης (Απόλλων Σμύρνης) από πλευράς των συλλόγων.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υποστήριξη: SilkTech