Άλκης Καμπανός: Αποδοκιμασίες για τους 12 κατηγορούμενους

Δευτέρα, Ιανουάριος 23, 2023 - 2:47μμ
Η δικη σε εξέλιξη

Στο κόκκινο το θερμόμετρο της έντασης στη δίκη για το έγκλημα στη Θεσσαλονίκη. Ο Άλκης Καμπανός δολοφονήθηκε και ο πατέρας του, είναι ο πρώτος που καταθέτει...
Με φωνές και βαριές κουβέντες ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου, πριν από ένα χρόνο. Ο Άλκης Καμπανός έπεσε νεκρός από τα χτυπήματα μίσους χούλιγκαν που εκείνο το βράδυ είχαν βγει αποφασισμένοι να κάνουν κακό. Οι 12 που κατηγορούνται δηλώνουν αθώοι, αν και παραδέχονται πως την επίμαχη νύχτα βρίσκονταν στον τόπο του εγκλήματος. Ο Αλέξης Κούγιας εκπροσωπεί στους γονείς του αδικοχαμένου νεαρού και ο Βασίλης Ταουξής που συγκρούστηκε μαζί του, έναν εκ των κατηγορουμένων. Εκείνον που δηλώνει «ταξιτζής» και υποστηρίζει ότι απλώς μετέφερε τους φίλους του, στο σημείο της ενέδρας.
Ένταση μεταξύ των δικηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης επικράτησε νωρίτερα στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγεται η δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού.
Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ζήτησε να λάβει τον λόγο ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των 12 κατηγορούμενων Βασίλης Ταουξής, προκειμένου να κάνει δήλωση, σχολιάζοντας χθεσινή τοποθέτηση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Αλέξη Κούγια, ο οποίος με αφορμή τη δίκη έκανε λόγο για κλίμα τρομοκρατίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Κούγιας απάντησε σε υψηλούς τόνους και ακολούθησαν λεκτικοί διαξιφισμοί με εκατέρωθεν βαριές εκφράσεις. Το δικαστήριο διέκοψε για λίγα λεπτά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Η δίκη συνεχίζεται με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας. Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο πατέρας του 19χρονου Άλκη, η εξέτασή του οποίου είναι σε εξέλιξη.
Μπαίνοντας στο δικαστικό μέγαρο, ο πατέρας του αδικοχαμένου Άλκη ρωτήθηκε για τις χθεσινές συγγνώμες των 12 που κατηγορούνται για τη δολοφονία του γιου του. «Θα προτιμούσα τη συγγνώμη να την πουν μπορούσα από το μνήμα του Άλκη» ανέφερε ο πατέρας του Άλκη.
Ο κ. Καμπανός σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ανέβηκε και σήμερα τα σκαλιά του Δικαστικού Μεγάρου λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει η δίκη. Η μητέρα παρέμεινε αμίλητη και πέρασε προς την αίθουσα.
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της οικογένειας Αλέξης Κούγιας δήλωσε στους δημοσιογράφους «το παιδί που καταθέτει σήμερα, επέζησε από αυτήν την τραγωδία. Φανταστείτε την ταραχή που είχε όταν προσπαθούσε να αντιληφθεί πράγματα, την στιγμή που ήθελε να σωθεί. Ο συγκεκριμένος έχει δει πράγματα και σκηνές πριν χάσει ο Άλκης την ζωή του.
«Κοκκάλωσα όταν είδα να έρχονται με δρεπάνια και μαχαίρια κατά πάνω μας" μου είπε ο ίδιος. Φανταστείτε την ταραχή του, είναι ανατριχιαστικό όταν αναπλάσεις στο μυαλό σου αυτή την εικόνα».
Κατά τη χθεσινή ημέρα, οι 12 κατηγορούμενοι, ηλικίας 21 και 26 ετών και όλοι προσωρινά κρατούμενοι, κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί των βαρύτατων κατηγοριών που τους αποδίδονται. Όλοι αρνήθηκαν ότι χτύπησαν τον Άλκη, παρότι παραδέχθηκαν ότι ήταν παρόντες στο περιστατικό.
Η πολιτική αγωγή ζήτησε την επέκταση των κατηγοριών για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης κατοχής όπλων και γι' αυτό τον λόγο υπέβαλε μήνυση, προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση των παραπάνω πράξεων μετά το πέρας της δίκης, με τη διαβίβαση των πρακτικών της στον αρμόδιο εισαγγελέα.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ: Έφτασαν στο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης οι 12 κατηγορούμενοι στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, εν μέσω σφοδρών αποδοκιμασιών, νωρίτερα σήμερα Δευτέρα το πρωί. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί φώναζε «δολοφόνοι, σκύψτε το κεφάλι».
Η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού ξεκινά σήμερα, μετά την αναβολή της περασμένης εβδομάδας. Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί 23 δικάσιμοι, εκ των οποίων τέσσερις τον Ιανουάριο, οκτώ τον Φεβρουάριο και έντεκα τον Μάρτιο. Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνει 26 άτομα, ενώ άλλοι τόσοι αναμένεται να είναι οι μάρτυρες υπεράσπισης.
Οι 12 κατηγορούμενοι έφτασαν στο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης και ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί τους γιούχαρε έντονα. Φώναζαν «σκύψτε το κεφάλι, μην κοιτάς, δολοφόνοι» μεταξύ άλλων. Σημειώνεται ότι σήμερα θα γίνει κατ' ουσία η κλήρωση των ενόρκων, θα τοποθετηθούν οι κατηγορούμενοι ενώπιον του δικαστηρίου και θα γίνει ανάγνωση του κατηγορητηρίου.
Οι κατηγορούμενοι (ηλικίας 21 έως 26 ετών και όλοι προσωρινά κρατούμενοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα ανά την Ελλάδα), που θα βρεθούν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για τον θάνατο του 19χρονου Άλκη και τον τραυματισμό δύο φίλων του, εκπροσωπούνται από τουλάχιστον 25 δικηγόρους, καθώς καθένας εξ αυτών έχει από δύο, ακόμη και τρεις συνηγόρους. Το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης λήγει τον προσεχή Αύγουστο.

Με την πρώτη τοποθέτηση των 12 κατηγορούμενων επί των βαρύτατων πράξεων που τους αποδίδονται ξεκίνησε, στην κατάμεστη αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η δίκη για το αιματηρό οπαδικό επεισόδιο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 19χρονου Αλκιβιάδη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.
Άπαντες οι κατηγορούμενοι (ηλικίας 21 έως 26 ετών) και προσωρινά κρατούμενοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, παραδέχθηκαν ότι ήταν στο συμβάν, εκφράζοντας τη λύπη τους για την απώλεια του 19χρονου Άλκη, με τους περισσότερους να ζητούν συγγνώμη από την οικογένειά του. Πήραν δε, αποστάσεις από τη δολοφονία του νεαρού φοιτητή, αρνούμενοι τις πράξεις που τους αποδίδονται. Από την τοποθέτησή τους, διαφαίνεται και η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν κατά την αποδεικτική διαδικασία.
Αναλυτικά τα όσα ανέφεραν οι κατηγορούμενοι, με τη σειρά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο:
1ος: «Δεν αποδέχομαι τις πράξεις, ήμουν εκεί αλλά δεν έκανα κάτι, Λυπάμαι πολύ για ό,τι έγινε».
2ος: «Λυπάμαι πολύ για ό,τι έγινε».
3ος: «Λυπάμαι για το συμβάν. Ήμουν παρών, αλλά δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες».
4ος: «Ζητώ μία μεγάλη μεγάλη συγγνώμη από την οικογένεια του Άλκη, Ήμουν παρών, αλλά δεν έκανα τίποτα».
5ος: «Αρνούμαι τις κατηγορίες, ήμουν παρών, δεν έχω κάνει τίποτα».
6ος: «Αρνούμαι τις κατηγορίες όπως μου αποδίδονται».
7ος: «Αρνούμαι τις πράξεις».
8ος: «Αρνούμαι τις κατηγορίες και λυπάμαι πολύ για ό,τι έγινε».
9ος: «Συμμετείχα στο περιστατικό και αρνούμαι τις πράξεις. Εκφράζω τη βαθύτατα θλίψη μου για τον θάνατο του Άλκη και ζητώ συγγνώμη από την οικογένειά του».
10ος: «Ζητώ συγγνώμη τόσο από την οικογένεια του Άλκη όσο κι από τους φίλους του. Αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεων που μου αναλογούν γι' αυτά που πραγματικά έκανα. Δεν ήρθα σε καμία σωματική επαφή με τον Αλκιβιάδη. Αποδέχομαι μόνο ότι χτύπησα τον έναν από τους δύο φίλους του».
11ος: «Αρνούμαι τις κατηγορίες και ζητώ συγγνώμη».
12ος: «Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες. Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη για το συμβάν και τα συλλυπητήριά μου. Ο δικός μου ρόλος ήτα αυτός του "ταξιτζή", ήμουν 80 μέτρα μακριά και δεν κατέβηκα από το αυτοκίνητο».
Η πολιτική αγωγή ζητεί να διερευνηθούν κι άλλα αδικήματα
Λαμβάνοντας, στη συνέχεια, τον λόγο ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, συνήγορος της οικογένειας του Αλκιβιάδη Καμπανού και των δύο φίλων του, που παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες για την υποστήριξη της κατηγορίας, υπέβαλε προφορικά μήνυση σε βάρος των κατηγορουμένων, ζητώντας να διερευνηθούν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης κατοχής όπλων. Προς τον σκοπό αυτό ζήτησε, μετά το πέρας της δίκης, να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Στο μεταξύ, το πρωί υπήρξε ένταση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όταν μικρή μερίδα συγκεντρωμένων (χωρίς διακριτικά ομάδας) αποδοκίμασε λεκτικά τους κατηγορούμενους και κάποιους συνηγόρους τους, τους πρώτους κατά τη μεταγωγή τους και τους δεύτερους κατά την προσέλευσή τους στο μέγαρο. Ολιγόλεπτη ένταση επικράτησε και λίγο αργότερα έξω από τα δικαστήρια χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια.

Υποστήριξη: SilkTech