Ακόμα μία μεγάλη στιγμή για τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο της Πάτρας

Δευτέρα, Απρίλιος 22, 2019 - 11:55πμ

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών είναι διοργανωτής του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας με σκάφη J-24, το οποίο θα γίνει στην Πάτρα, από τις 4 έως τις 10 Μαΐου 2019.

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες από τα δραστήρια στελέχη του Ομίλου, τον οποίο αξίζει να γνωρίσουμε:

  • Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών (ΙΟΠ) είναι ένα αθλητικό μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1980 με σκοπό την ανάπτυξη και τη διάδοση ναυτικών αγωνισμάτων καθώς και την καλλιέργεια αθλητών ιστιοπλοΐας και ιστιοσανίδας στην Πάτρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
  • Ο Όμιλος έχει εγγεγραμμένους περί τους 500 κατόχους αθλητικής ταυτότητας, διοργανώνει  αγώνες Ανοικτής Θάλασσας, αγώνες Ολυμπιακού Τριγώνου, αγώνες Ιστιοσανίδας και τη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Ιονίου ( Δ.Ι.Ε.Ι. - Ράλι Ιονίου), εναλλάξ με τον Ι.Ο. Κέρκυρας.
  • Στη φαρέτρα του ο Όμιλος απαριθμεί πολλές και σημαντικές διοργανώσεις, αφού κατά καιρούς μετά από ανάθεση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (Ε.Ι.Ο.) έχει διοργανώσει αγώνες Τριγώνου Περιφερειακούς, ranking list και Πανελλήνιους αγώνες κλάσεων, με μεγάλη εμπειρία από υψηλού επιπέδου διοργανώσεις, ενώ είναι ο διοργανωτής Όμιλος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος σκαφών ανοικτής θαλάσσης για το 2014.
  • Στο Τρίγωνο, ο κύριος όγκος των αθλητών δραστηριοποιείται στα Optimist και στα Laser και οι τοπικοί αγώνες του Ομίλου εμφανίζουν μεγάλη προσέλευση από τους Ομίλους της περιοχής με συμμετοχές άνω των 60 αθλητών.
  • Η Ιστιοσανίδα (windsurf) είναι μία σχετικά πρόσφατης έναρξης δραστηριότητα του Ομίλου κυρίως με σχολή αρχαρίων νέων και ενηλίκων, ενώ ο Όμιλος διοργάνωσε στην περιοχή του Δρεπάνου αγώνες formula και slalom.  
  • Σημαντική δραστηριότητα του ομίλου είναι η λειτουργία Σχολής απόκτησης πτυχίου Ανοικτής Θαλάσσης, αναγνωρισμένη από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) η οποία γίνεται με τα δύο ιδιόκτητα σκάφη του Ομίλου
  • Σχολή εκμάθησης αρχαρίων λειτουργεί και για παιδιά με σκάφη τύπου Optimist και νέων και ενηλίκων στην ιστιοσανίδα
  • Εκτός όμως από τις αθλητικές δραστηριότητες ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών στοχεύει μέσα από την αρμονική συνεργασία και επικοινωνία των μελών του να διαδώσει τη ναυτική παράδοση και να αναπτύξει κοινωνική και πολιτιστική δράση σε θέματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον και τις δραστηριότητες γύρω από αυτό.
  • Καθόλη τη διάρκεια του έτους διοργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια και ημερίδες ανοικτές στο ευρύ κοινό με θεματολογία από επίκαιρα θέματα ναυτικού, ιστορικού και ιστιοπλοϊκού περιεχομένου.
  • Παράλληλα, ο Όμιλος συμμετέχει σε δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον ναυταθλητισμό, τα τοπικά θέματα που αφορούν την Πάτρα και την κοινωνία της, έχει σημαντική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της πόλης, εργάζεται για την Τουριστική προβολή της περιοχής μέσω ναυταθλητικών διοργανώσεων άλλα και μέσω συμμετοχών σε εκθέσεις που αφορούν την αθλητική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας και γενικά είναι παρών με άποψη και θέσεις σε κάθε θέμα της τοπικής κοινωνίας.
  • Τέλος, οι εορταστικές και οι αποκριάτικες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των μελών με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, τον χορό των μεταμφιεσμένων, τα κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας κ.α, ακολουθούν κατά παράδοση τα εθιμικά πρότυπα του λαού μας.
Υποστήριξη: SilkTech