Αφιέρωμα στους Μεσογειακούς Αγώνες: Από την Αλεξάνδρεια στην Πάτρα

Σάββατο, Αύγουστος 10, 2019 - 11:37πμ

Η Πάτρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους ΙΙ Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες που θα διεξαχθούν στην πόλη από τις 25 έως τις 31 Αυγούστου 2019.

Ας δούμε μαζί πως γεννήθηκε η ιδέα της διεξαγωγής των Αγώνων και έφτασε μέχρι τις ημέρες μας.

Μεσόγειος – Η θάλασσα των πολιτισμών

Ιστορικά, η Μεσόγειος αποτελεί ένα σημαντικό πέρασμα το οποίο συνδέει διαφορετικούς πολιτισμούς. Εδώ γεννήθηκε η ναυσιπλοΐα που ένωσε την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη και στη συνέχεια ξεπέρασε τις Ηράκλειες Στήλες, το σημερινό Γιβραλτάρ. Από τη Θάλασσα ταξίδεψαν και εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο οι θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, των μαθηματικών, της αρχιτεκτονικής, της αστρονομίας, της λογοτεχνίας, των τεχνών, των επιστημών και των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών.

Η Μεσόγειος είναι επίσης και η γενέτειρα του Ολυμπιακού Ιδεώδους, που σήμερα αποτελεί μοναδική διέξοδο, δοθέντος ότι η περιοχή κλονίζεται συχνά από συγκρούσεις και πλήττεται από οικονομική αστάθεια και κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτό της μετανάστευσης. Μόνο το πνεύμα του Ολυμπισμού έχει τη δύναμη να εξασφαλίσει την αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών και να συμβάλει σε ένα πιο ειρηνικό μέλλον για τους λαούς της Μεσογείου. Ο Αθλητισμός και ο Ολυμπισμός έχουν την αποστολή, αλλά κυρίως τη δύναμη να γεφυρώνουν διαφορές και να καταργούν διακρίσεις. Η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων έχει τον θεσμικό ρόλο της υποστήριξης και της εξάπλωσης του Ολυμπιακού Πνεύματος και της διάδοσης των Ιδεωδών του Αθλητισμού και του ευ Αγωνίζεσθαι.

Η γέννηση των Μεσογειακών Αγώνων

Η ιδέα της διοργάνωσης των Αγώνων για τις χώρες της Μεσογείου ξεκίνησε από τον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Ε.Ο.Ε και τον Αντιπρόεδρο της Δ.Ο.Ε, Mohamed Taher Pacha, με την υποστήριξη ενός άλλου μέλους της Δ.Ο.Ε, του Ιωάννη Κετσέα. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1948 στο Λονδίνο, σε μια περίοδο που επισκιαζόταν από εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρειο Αφρική, παρουσίασαν το σχέδιο στα μέλη της Δ.Ο.Ε., υποστηρίζοντας την ιδέα ενός σεναρίου Ειρήνης, με άξονα τον Αθλητισμό και προτεραιότητα την μόνιμη συνεύρεση των λαών της περιοχής. Οι πρώτοι Μεσογειακοί Αγώνες διεξήχθησαν στην Αλεξάνδρεια το 1951 με τη συμμετοχή 10 χωρών και συνολικά 734 αθλητών. Έκτοτε, οι Μεσογειακοί Αγώνες γνωρίζουν συνεχώς αυξανόμενη φήμη και προβολή και έχουν φτάσει αισίως τα 68 χρόνια αδιάκοπης δράσης.

Το πνεύμα της ενότητας των Μεσογειακών Αγώνων

Μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (Δ.Ε.Μ.Α.) είναι οι 26 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές των τριών Ηπείρων που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (Δ.Ε.Μ.Α) είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.), τη Γενική Ένωση Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών (G.A.I.S.F.) και λειτουργεί στο πλαίσιο του καταστατικού της, ενθαρρύνοντας το Ευ Αγωνίζεσθαι, τον Καθαρό Αθλητισμό και προάγοντας τις Ολυμπιακές Αξίες και το Ολυμπιακό Πνεύμα που γεννήθηκαν στη Μεσόγειο.

Το σημαντικότερο πολυπολιτισμικό και αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι Μεσογειακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια και αποτελούν το σπουδαιότερο πολυπολιτισμικό γεγονός καθώς συμμετέχουν 26 χώρες από τρεις ηπείρους-μέλη διαφορετικών ηπειρωτικών Ολυμπιακών Ενώσεων. Τόσο οι Παραδοσιακοί, όσο και οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες περιλαμβάνουν στα αθλητικά τους προγράμματα όλα τα αναγνωρισμένα αθλήματα και αγωνίσματα από τις Διεθνείς Ομοσπονδίες, με τις οποίες η ΔΕΜΑ βρίσκεται σε απόλυτη εναρμόνιση, όσον αφορά την επιλογή και τη διοργάνωσή τους.

Οι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν αποκλειστική δικαιοδοσία της Δ.Ε.Μ.Α, η οποία έχει την ιδιοκτησία όλων των δικαιωμάτων που σχετίζονται με αυτούς.

Η εξέλιξη των Μεσογειακών μέσα στο χρόνο

Οι Μεσογειακοί Αγώνες έχουν ήδη συμπληρώσει 68 χρόνια ζωής και πλησιάζουν στη 19η έκδοσή τους.

Οι επόμενοι Μεσογειακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στο Οράν της Αλγερίας το 2021.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι χώρες που συμμετέχουν καθώς και ο αριθμός των αθλητών παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε κάθε διοργάνωση.

Τα ορόσημα των Μεσογειακών Αγώνων

1951 Αλεξάνδρεια: Οι πρώτοι Μεσογειακοί Αγώνες

1967 Τυνησία: Οι πρώτοι Μεσογειακοί Αγώνες με τη συμμετοχή γυναικών αθλητριών.

1991 Αθήνα: Οι Μεσογειακοί Αγώνες διεξάγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη γενέτειρα του Ολυμπισμού.

1993 Agde-Roussillon: Αλλαγή της περιοδικότητας των αγώνων. Οι Μεσογειακοί Αγώνες θα διεξάγονται ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

2012 Μερσίνα: Ιστορική απόφαση για την υιοθέτηση και οργάνωση των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων (MBG).

2015 Πεσκάρα: Η πρώτη έκδοση των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία.

2019 Πάτρα: Η δεύτερη έκδοση των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων Θα πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

2021 Οράν: Οι Μεσογειακοί Αγώνες γιορτάζουν 70 χρόνια από τη γέννησή τους στη 19η έκδοσή τους που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Οράν της Αλγερίας.

Το βασικό πρόγραμμα των αθλημάτων

Μετά από εισήγηση της Τεχνικής Επιτροπής, και με βάση τα πεπραγμένα των τελευταίων 5 διοργανώσεων, από τους Αγώνες του 2025 - 2026 αλλάζουν πλήρως το αγωνιστικό πρόγραμμα, καθώς και ο αριθμός των αγωνισμάτων που θα διοργανώνονται. Από τα αθλήματα της πισίνας και του νερού στο πρόγραμμα μένουν μόνο το πόλο, η κολύμβηση και η ιστιοπλοΐα, ενώ τα υπόλοιπα μεταφέρονται στους Παράκτιους Αγώνες.

Το βασικό πρόγραμμα των Μεσογειακών Αγώνων περιλαμβάνει τα αγωνίσματα: ATHLETICS, ΒΑDΜΙΝΤΟΝ, BOWLS, ΒΟΧΙΝG, CYCLING,  FENCING, GOLF, GYMNASTICS, JUDO, WATER ΡΟLΟ, KARATE, WRESTLING, SWIMMING, TAEKWONDO, WEIGHTLIFTING, ΤΕΝΝΙS ΤΑΒLΕ, TENNIS, SHOOTING, ARCHERY, SAILLING, BASKETBALL, HANDBALL.

Το βασικό πρόγραμμα των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων περιλαμβάνει τα αγωνίσματα: BEACH VOLΕΥΒΑLL, BEACH SOCCER, BEACH HANDBALL, BEACH TENNIS, ROWIΝG, BEACH SPRINT, ΟΡΕΝ WATER, SWIMMING, BEACH WRESTLINGΝ, AQUATHLON, CANOE, OCEAN RACING, WATER SΚI.

Η διάδοση των Ολυμπιακών αξιών στη Μεσόγειο

Η έδρα της Δ.Ε.Μ.Α. βρίσκεται στην Αθήνα. Μέχρι το 2005 στεγαζόταν στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έκτοτε στεγάζεται στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.), χάρη σε ένα μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Δ.Ε.Μ.Α. και της Ελληνικής Κυβέρνησης το 2006.

Το έμβλημα της ΔΕΜΑ αποτελείται από τρεις αλληλένδετους δακτυλίους που αντιπροσωπεύουν τις τρεις ηπείρους και οι οποίοι αντανακλώνται στη θάλασσα, στοιχείο κοινό και ενοποιητικό, για όλες τις χώρες που συμμετέχουν. Το έμβλημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους VΙΙΙ Μεσογειακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Σπλιτ το 1979.

Ο ρόλος της Δ.Ε.Μ.Α. είναι να προωθήσει τον Αθλητισμό και τον Ολυμπισμό καθώς και τα ιδανικά και τις αξίες που ενσωματώνουν, στις χώρες της Μεσογείου.

Η Δ.Ε.Μ.Α είναι αφιερωμένη στην προώθηση του πνεύματος ειρήνης, φιλίας, αριστείας, ανοικτής νοοτροπίας και ενότητας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου. Άλλωστε η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που 3.000 χρόνια πριν ανέδειξε μεγάλους πολιτισμούς, θρησκείες, παραδόσεις καθώς και τις Αξίες και το Πνεύμα του Ολυμπισμού.

Κρυμμένα στο βυθό ή περήφανα πάνω στη γη, τα μνημεία της Μεσογειακής ιστορίας εξακολουθούν να αποτυπώνουν το πρωτοποριακό πνεύμα που χαρακτηρίζει τις βασικές πανανθρώπινες αξίες που τιμούμε και θαυμάζουμε μέχρι και σήμερα.

Οφείλουμε στο Μεσογειακό Πνεύμα, να τιμάται και να ανθίζει διαρκώς.

Το Εκτελεστικό Γραφείο για την περίοδο 2017 - 2021

Πρόεδρος: Amar ADDADI (ALG)

1ος Αντιπρόεδρος: Victor SΑΝΤHΕΖ (ΕSΡ)

2ος Αντιπρόεδρος: Eng. Νesham HΑΤΤΑΒ ( ΕGΥ)

Γενικός Γραμματέας: Ιάκωβος ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ (GRΕ)

Ταμίας: Κίκης ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ( CYP)

Μέλη: Νese GUNDOGAN (TUR), Stavri ΒΕNΟ (ALΒ), Davide ΤΙΖΖΑΝΟ (ΙΤΑ), Bernard AMSALEM (FRΑ), Marwan MAGHUR (LBA), General Souhail KΝOURY (LBΝ), Maher BOUCNAMAOUI (TUN), Nour ΕΙ HOUDA KARFOUL (SYR), Ljljana UJLAKI (CRΟ), Mireia ΒΕLΜΟΝΤΕ GΑRCIΑ (ΕSΡ).

Η Ελλάδα στη Γ.Γ. της Δ.Ε.Μ.Α.

Ιωάννης Κετσέας (1961)

Επαμεινώνδας Πετραλιάς (1962 -1977)

Νίκος Φιλάρετος (1977 - 2005)

Μίνως Κυριακού (2005-2009)

Ισίδωρος Κούβελος (2009-2017)

Ιάκωβος Φιλιππούσης (2018-σήμερα)

Δ.Ε.Μ.Α – Ο Ολυμπισμός στη Μεσόγειο

Οι Μεσογειακοί Αγώνες διεξάγονται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Μία από τις κύριες αρμοδιότητες της Δ.Ε.Μ.Α είναι η διάδοση των Ιδεών και των Αρχών του Ολυμπισμού όπως ορίζονται στον Ολυμπιακό Χάρτη και προωθούνται μέσω της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης στις Μεσογειακές Χώρες. Η Δ.Ε.Μ.Α συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών φιλίας και ειρήνης μεταξύ των νέων και των Αθλητών της Μεσογείου, προωθώντας την κατανόηση, το διάλογο, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (Ε.Ο.Ε.). Στο πλαίσιο αυτό, η Δ.Ε.Μ.Α, μέσω της Επιτροπής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στην οποία προεδρεύει ο ιταλός Τούλλιο Παρατόρε, συντονίζει και χρηματοδοτεί αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες ανάπτυξης και συνεργασίας, ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, προκειμένου να βελτιωθούν τα αθλητικά προγράμματα, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην εξέλιξη του Μεσογειακού Αθλητισμού.

Η Αθλητική συνύπαρξη

Οι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν τον εορτασμό της αθλητικής συνύπαρξης αφού φέρνουν κοντά αθλητές από όλες τις χώρες της Μεσογείου, σε περισσότερα από 22 αθλήματα.

Η Δ.Ε.Μ.Α. προκειμένου να διασφαλίσει το Πνεύμα των Αγώνων και τη συνεχή υποστήριξη τόσο των αθλητών της Μεσογείου, όσο και Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών έχει ορίσει:

Επτά μόνιμες εσωτερικές Επιτροπές. Πέραν της Επιτροπής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην Τεχνική Επιτροπή και την Ιατρική Επιτροπή, η οποία έχει και την ευθύνη για την πλήρη εφαρμογή των κανόνων αντιντόπινγκ στους Αγώνες.

Συντονιστικές Επιτροπές για κάθε έκδοση των Μεσογειακών και των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων.

Επιτροπή Αξιολόγησης των Υποψηφίων Πόλεων.

Συνύπαρξη των Μεσογειακών Χωρών μέσω της διαφορετικότητας

Η αποστολή της Δ.Ε.Μ.Α δεν είναι μόνο η διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων, αλλά και η συμβολή της στην εξασφάλιση ενός ήρεμου και ειρηνικού Μεσογειακού μέλλοντος. Χωρίς διακρίσεις, χτισμένο σύμφωνα με το Ολυμπιακό Πνεύμα το οποίο υπαγορεύει σεβασμό στις θεμελιώδεις πανανθρώπινες ηθικές αρχές και αξίες. Πιστή στο όραμά της, λειτουργεί ως αρωγός στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στην αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την αμεροληψία, προσδοκώντας πάντα τη συνεργασία με οργανισμούς που μοιράζονται το ίδιο πάθος για μια ειρηνική, βιώσιμη και ισχυρή Μεσόγειο. Στόχος που υλοποιείται στην πράξη από τη Δ.Ε.Μ.Α. από την κορυφή μέχρι την βάση και τη νεολαία των χωρών της Μεσογείου.

(Πηγή: Από την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Ιάκωβου Φιλιππούση, στο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ στην Αρχαία Ολυμπία, Μάιος 2019)

Υποστήριξη: SilkTech