ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Πού χάθηκαν οι ομάδες βόλεϊ της Πάτρας;

Παρασκευή, Μάιος 15, 2020 - 10:00πμ
Κάποτε πανηγύριζαν οι παίκτες της ΕΑΠ, της Ολυμπιάδας και της Παναχαϊκής

Πώς τα καταφέραμε έτσι κι από κει που τα προηγούμενα χρόνια, όχι πολύ μακρινά, είχαμε τρεις ομάδες (ΕΑΠ, Ολυμπιάδα, Παναχαϊκή) να εναλλάσσονται στην Α1 Εθνική του βόλεϊ, τη νέα χρονιά και πάλι, όχι μόνο δεν θα έχουμε καμία (όπως και φέτος), μα ενδεχόμενα δεν θα έχουμε ούτε στην Α2 Εθνική, όπου είχαμε τρεις!

Καταρχήν να πούμε πως με την επικείμενη αναδιάρθρωση, η Πάτρα μετά από 25 χρόνια δεν θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο Ανδρών στις δύο μεγάλες Εθνικές κατηγορίες του βόλεϊ! Δεν θα έχει δηλαδή ομάδα στην Volleyleague, αλλά ούτε και στην Pre League που όλα δείχνουν ότι τη νέα περίοδο θα δημιουργηθεί.

Η προηγούμενη φορά που η Πάτρα δεν είχε εκπρόσωπο στις δύο μεγαλύτερες κατηγορίες του Ελληνικού βόλεϊ (Α1 και Α2 Εθνική, αργότερα η Α1 μετονομάστηκε σε Volleyleague) ήταν την σεζόν 1995-’96. Στην τότε Β' Εθνική συμμετείχαν ΕΑΠ και Ολυμπιάδα. Μάλιστα η ΕΑΠ εκείνη την χρονιά με προπονητή τον Αρη Αγγελόπουλο πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου και την άνοδο στην Α2 Εθνική για να την ακολουθήσει έναν αργότερα η Ολυμπιάδα με τον Γιώργο Χριστόπουλο στον πάγκο της.

Ιδού και η βαθμολογία σε κείνο το πρωτάθλημα:

Από τότε μέχρι την φετινή σεζόν η Πάτρα είχε εκπροσώπηση τουλάχιστον στην 2η κατηγορία (Α2 Εθνική) του Ελληνικού βόλεϊ. Θυμίζουμε τις ομάδες: ΕΑΠ, Ολυμπιάδα, Παναχαϊκή, Απόλλων, Έσπερος, Ερμής. Πολλές χρονιές μάλιστα είχε ομάδες στην κορυφαία κατηγορία (ΕΑΠ, Ολυμπιάδα, Παναχαϊκή), το 2003, δύο μαζί (Ολυμπιάδα και ΕΑΠ)!

Με όσα ισχύουν σήμερα την περίοδο 2020-2021 η Ολυμπιάδα θα εκπροσωπήσει την Πάτρα στην Α2 Εθνική και τέλος! Ομως η Α2 Εθνική, ουσιαστικά θα είναι η 3η κατηγορία, καθώς θα θεσπιστεί η Pre League και θα υπάρχει η Volleyleague.

‘Οσον αφορά στους παίκτες την περίοδο 2019-’20, οι καλύτεροι πατρινοί, με πρώτο και καλύτερο τον Αλέξανδρο Ράπτη (ΠΑΟ), αγωνίστηκαν στην Α1: Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Γιάννης Αχιλλεόπουλος και Κωνσταντίνος Μακρυγιάννης στον Παμβοχαϊκό, ο Παναγιώτης Πελεκούδας, επίσης στέλεχος της Εθνικής Ανδρών και πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ, στον Παναθηναϊκό, ο Δημοσθένης Λινάρδος στον Φοίνικα, όπως και ο Ανδρέας Κάββουρας. Τέλος στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε ο Ακης Ασπιώτης, Κερκυραίος που ανδρώθηκε στην ΕΑΠ.

Αυτά για το βόλεϊ της Πάτρας, που κάποτε, προ δεκαετίας, είχε την πιο ακριβή ομάδα (ΕΑΠ) των τελευταίων ετών σε οποιοδήποτε άθλημα στην Πάτρα. Με υψηλότερο μπάτζετ κι από την ποδοσφαιρική Παναχαϊκή.

Εννοείται πως όλα τούτα δεν έχουν προηγούμενο εδώ και δεκαετίες. Πιο χάλια χρονιά ήταν αυτή της αγωνιστικής περιόδου 1989-90, όταν δεν είχαμε καμία ομάδα από την Πάτρα, ούτε στην Α1, ούτε στην Α2 μα ούτε και στη Β'. Ήταν 4 οι εθνικές κατηγορίες και στη Γ' Εθνική έπαιξαν Εσπερος και ΕΑΠ.

Δείτε τα περσινά χάλια

ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΗΝ Α1 ΒΟΛΕΪ

Δείτε την εκπροσώπηση της Πάτρας στην κορυφαία κατηγορία του βόλεϊ, από τότε που ξεκίνησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα το 1936.

Η ΕΑΠ προηγείται με 18 συμμετοχές, ακολουθεί η Παναχαϊκή με 6, ο ΠΟΠ με 4, η Ολυμπιάδα με 3 και ο Αστέρας Πατρών με 1.

Αναλυτικά:

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech