ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι ευρωπαϊκές διακρίσεις όλων των ελληνικών ομάδων σε όλα τα αθλήματα

Τρίτη, Ιούνιος 12, 2018 - 11:21πμ

Τρεις ομάδες της Πάτρας συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των ελληνικών αθλητικών συλλόγων που έχουν καταφέρει κάποια σημαντική διάκριση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση σε όλα τα ομαδικά αθλήματα.

Η λίστα περιλαμβάνει 24 σωματεία όλης της χώρας που είτε έχουν κερδίσει κάποιο ευρωπαϊκό τρόπαιο (όχι Μεσογειακά ή Βαλκανικά), είτε έπαιξαν στον τελικό και έχασαν (2η θέση), είτε έφτασαν στον ημιτελικό (περίπτωση φάιναλ - φορ) παίρνοντας την 3η ή 4η θέση.

Επιλέξαμε τα ομαδικά αθλήματα, αρχής γενομένης από το ποδόσφαιρο και εν συνεχεία το μπάσκετ, το βόλεϊ, το πόλο, το χάντμπολ, το μπέιζμπολ (σόφτμπολ για γυναίκες), το ράγκμπι, το μπιτς σόκερ, το ποδόσφαιρο σάλας και το μπιτς χάντμπολ, όσα καλλιεργούνται δηλαδή στην Ελλάδα.
Από αυτά δεν υπάρχει ευρωπαϊκή διάκριση στο μπέιζμπολ (ανδρών και σόφτμπολ για γυναίκες), ράγκμπι, μπιτς σόκερ και στο ποδόσφαιρο σάλας.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο οι επιτυχίες των ανδρών όσο και των γυναικών.

Από κει και πέρα, καθώς οι επιτυχίες συμπεριλήφθηκαν απλά και μόνο ως νούμερα, είναι λογικό να εγείρονται ενστάσεις. Όντως, άλλο πράγμα είναι η 4η θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ ποδοσφαίρου ή η 2η θέση στο Διηπειρωτικό Κύπελλο Ποδοσφαίρου και άλλο η 4η θέση στο μπιτς χάντμπολ. Ομοίως είναι άλλο πράγμα να φτάνεις στο τελικό μιας μπασκετικής διοργάνωσης το 1968 και εντελώς άλλο να το επιτυγχάνεις τη δεκαετία του 2010.

Άλλωστε η λίστα είναι καθαρά στατιστική και ως γνωστόν η στατιστική είναι λάστιχο: Τεντώνει και την κάνεις ότι θες, την προσαρμόζεις οπουδήποτε.

Ιδού μερικά στατιστικά συμπεράσματα.

* Στη λίστα υπάρχει ο ΝΟΠ, η ΕΑΠ και η ΝΕΠ από πλευράς Αχαΐας. Τούτο δεν υποβιβάζει σε καμία περίπτωση το ότι στη θύμηση όλων, όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή επιτυχία στην Πάτρα, εννοούμε πρώτα απ' όλα την πρόκριση της ποδοσφαιρικής Παναχαϊκής στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

* Ο ΝΟΠ έχει ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, είναι η πρώτη επαρχιακή ομάδα (από τις 8 συνολικά) που διακρίθηκε στην Ευρώπη, το 1993 με τη συμμετοχή του στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο πόλο.

* Πρώτος, αθροιστικά, σε τρόπαια, είναι ο Ολυμπιακός, με 12 κούπες. Ο Ολυμπιακός με 48 διακρίσεις έχει και στο σύνολο την 1η θέση. Αφορούν όμως σε μπάσκετ, βόλεϊ και πόλο.

* Τουναντίον ο Παναθηναϊκός, με 7 τρόπαια και 26 επιτυχίες, έχει «ποιοτικότερη» παρουσία, με 4 ποδοσφαιρικές διακρίσεις, σπάνιες και ακατόρθωτες πια στις μέρες μας. Δύο τελικούς (Πρωταθλητριών και Διηπειρωτικό) και δύο παρουσίες στα ημιτελικά!!

* Κάτι παρόμοιο έχει πετύχει και η ΑΕΚ με 2 κούπες και 19 συνολικά «ευρωδιακρίσεις». Τις έχει πανηγυρίσει στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στο βόλεϊ και στο χάντμπολ. Η ΑΕΚ που μπορεί να καμαρώνει πως είναι η πρώτη ομάδα εκ των 24 που διακρίθηκε στην Ευρώπη, το μακρινό 1966. Έσυρε πρώτη το χορό με τη συμμετοχή της στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μπάσκετ! Και δύο χρόνια μετά, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο μπάσκετ έγινε η πρώτη ομάδα που έφερε ευρω-τρόπαιο στην Ελλάδα το Κύπελλο Κυπελλούχων στο μπάσκετ (το επόμενο ήταν 23 χρόνια αργότερα, το 1991, στην ίδια διοργάνωση, από τον ΠΑΟΚ).

* Τροπαιούχοι είναι ακόμα, η Βουλιαγμένη (έξι κούπες, όλες στο πόλο), ο Άρης με 3, η Γλυφάδα με 2, και με μία κούπα, το Μαρούσι, ο Εθνικός, το Κιλκίς και το Avant Garde.

* Tη λίστα συμπληρώνουν ο Ηρακλής, ο Πανιώνιος, η Ορεστιάδα, ο Φίλιππος Βεροίας, ο Μακεδονικός, ο Σπάρτακος, ο Παναιτωλικός, ο Φιλαθλητικός, το Acropolis BH και τα Χανιά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ SPORTIN.GR

* Πατήστε το βελάκι πάνω δεξιά για να δείτε σε πλήρη μεγέθυνση τον πίνακα ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech